Terveisiä talviunilta

Hohhoijjaa ja huomenta maailma! Kevät taas koitti viimeinkin ja tämäkin bloggaaja heräsi talviuniltaan. Marraskuussa kirjoittelin, että kyllä tästä kaamoksesta selvitään. Eikä siinä mitä, selviämistä se on kompurointikin. Joulukuun alkukin näytti vielä ihan hyvälle, kun saatiin kunnolla lunta, joka kuorrutti maisemat viimeisen päälle kuvauksellisiksi.

Mutta sitten yllättäen lankesikin masentava pimeys päälle ja jossain kohtaa tammikuuta alkoi usko kunnon talveen olla koetuksella, kun oli viikkokaupalla harmaata, märkää, liukasta ja pimeää kuin…en edes tiedä missä. Aivan kamalaa aikaa. Ei edes huvittanut geokätköjä etsiä moisessa kelissä ja ei huvittanut kyllä mikään mukaan. Kroppa vain raahautui zombimaiseen tyyliin velvollisuudesta toiseen. Oli siis oiva aika vaipua henkisesti talviunille.

Helmikuun lähestyessä alkoikin sitten jo näyttää paljon paremmalta, kun nähtiin jopa aurinkoakin ihan pidemmän aikaa ja saatiin kunnollisia pakkaslukemia ja lunta ihan kunnon kerros ja monessa erässä. Järvien jäätyessä alkoi geojalkakin vipattaa siihen malliin, että saarikätköille oli päästävä keinolla millä hyvänsä. No minä valitsin keinoiksi jalkapatikan tai lumikengät. Voi sitä nautinnon määrää, kun -25 C asteen pakkasessa sai painella kirkkaassa auringonpaisteessa pitkin jäitä saarille. Helmi- ja maaliskuun aikana tuli käytyä saarilla, Lappeenrannassa, Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Parikkalassa.

Kun nyt oli tullut herättyä, niin ihan mannermaan kätköjäkin innostui hakemaan Savitaipaleelta, Sulkavalta, Savonlinnasta, Mikkelistä, Juvalta, Pieksämäeltä, Luumäeltä, Kouvolasta, Imatralta, Lappeenrannasta, Simpeleeltä ja Vantaalta ainakin. Mieleenpainuvin kokemus oli Punkaharjun harjutiellä, kansallismaisemassa oleva kätkösarja, jotka kävin hakemassa kauniina pakkaspäivänä matkalla Savonlinnaan. Vaikka olen nuo maisemat nähnyt satoja kertoja, niin aina se vaan jaksaa ihastuttaa kauneudellaan vuodenajasta riippumatta. Todellinen Kansallisaarre!

Luontokin herää parhaillaan talviunilta, joka kestikin tänä vuonna harvinaisen pitkään, mutta hyvää kannattaa aina odottaa. Leskenlehdet ja sinivuokot puskevat väriä maisemaan, perhosetkin jo heräävät ja kaislikoissa käy lemmen suhina, kun vesilinnut suunnittelevat suvunjatkamista. Luonnon heräämistä kun seuraa sen moninaisuudessaan, niin uutiset elämää tuhoavista voimista maailmalla aiheuttaa ihmettelyä ja samalla kiitollisuuden tunteen siitä, että saa asua tällaisessa turvallisessa maassa jossa asiat on pääosin hyvin ja mallillaan ja kaikilla kansalaisilla on tasavertainen mahdollisuus nauttia puhtaasta luonnosta ympärillämme.

Yksi kevään huonoista puolista – tai voihan se olla hyväkin puoli- on se, että kaikki ihmisten sinne hylkäämät jätteet paljastuvat irvokkaasti näkyville. Minulle ei vaan mene jakeluun, miksi joku ei jaksa kantaa tyhjää ja kevyttä pakkausta pois lähtiessään, jos kerta jaksoi sen täytenä tuoda. Enkä myöskään ymmärrä sitä, miksi elektroniikkaromu on muka helpompaa heittää se luontoon ja varsinkin raahata jonnekin keskelle metsää monen sadan metrin päähän tiestä, kun sen voi tiputtaa auton kontista parin metrin päähän kierrätyspisteeseen.

Kossu ei vaan nyt tajuu!

Jokainen meistä kuitenkin tietää, että ilman meidän jokaisen henkilökohtaista panosta, luonto ei pysy puhtaana. Valitettavasti joukkoomme mahtuu ihmisiä, jotka eivät vastuutaan kanna. En tiedä onko kyseessä puhdas ajattelemattomuus, välinpitämättömyys vai laiskuus vai kaikki yhdessä, mutta asennemuutosta tarvitaan! En usko, että tiedon puute on syynä. On kertakaikkisen surullista nähdä tällaisia jätekasoja lojuvan vesistöjen rannoilla, jotka Kuka Lie on sinne jättänyt.

Jotain tartteis siis tehdä, mutta oletko se sinä, Joku Muu vai Se Joku? Siinäpä sitä onkin taas henkilökohtaisen kehityskeskustelun paikka. Nyt olisi kuitenkin tarjolla oiva tilaisuus ottaa tässä asiassa itseään niskasta kiinni ja opetella paremmille tavoille, jos ei ole jo aiemmin tullut opeteltua. Tarjolla on siis Suomen suurimmat talkoot 12.5.2018 klo 10-14 välillä, jossa on tarkoitus siivota Saimaan rantoja. Käypä kurkkaamassa Saimaa Siististi Ihana sivulta tiedot ja toimi!

Saa vinkata kaverillekin ja kaikille tutuille.