Jukka Lindströmin Välikysymys – Simply the Best

Jukka Lindström kiertää sooloesityksensä kanssa Suomea marraskuussa ja toivottavasti esityksiä saadaan myöhemmin lisää.

Jos aikoo katsoa elämässään vain yhden stand up –esityksen, suosittelen että se olisi Jukka Lindströmin Välikysymys.

TV2:n suositun, nyt jo kuopatun poliittisen satiirin Noin viikon uutisten hengen ja isännän ensimmäinen sooloesitys on parasta (suomalaista) stand uppia, jota olen nähnyt pitkään aikaan.

Lindström on tehnyt Välikysymyksessään asiat niin täydellisesti kuin ne live-esityksessä ylipäätään voi tehdä: sen ajattelu eli sisältö on terävää, eri kokoisten ja tyylisten juttujen rytmi pitää katsojan hyvin hyppysissään ja soolon rakenne on häkellyttävän hieno.

Se on sekä poliittista satiiria että tarinoita ja mikä parasta: niiden saumatonta yhdistelmää. Se on niin täydellinen kokonaisuus, että lifestyle-ohjelma Strömsö voisi käydä ottamassa oppia siitä. En ihmettelisi, jos marraskuun jälkeen epäonnistuneesta askareesta käytetty sanonta vaihdettaisiin uuteen: Ei mennyt kuin Lindströmin Välikysymyksessä.

 

Kenraali täpötäydessä Nuijamiehessä

Välikysymyksen ensi-ilta oli lokakuun viimeinen päivä Tampereella, ja Lindström esittää sitä marraskuussa ympäri Suomea kymmenisen kertaa.

Lappeenranta ja Kulttuuritila Nuijamies saivat kunnian olla esityksen kenraaliharjoituspaikkana. Nuijamies oli täpösen täynnä, ja toivoa vain sopii, että Lindström palaisi vielä uudestaan Lappeenrantaan Välikysymyksensä kanssa.

Niin moni oli autuaan tietämätön Lindströmin Lappeenrannan-vierailusta, että aivan taatusti sali saataisiin toistamiseenkin helposti täyteen. Eikä näin hyvän jutun esittämistä ylipäätänsä saa jättää noin vähille esittämiskerroille. Niitä on saatava lisää.

Lindström käytti lappeenrantalaisyleisöä koekaniinina kokeillakseen, miten ja mitkä jutut toimivat ja mitä kenties pitää jättää pois tai kehitellä lisää. Sydämestäni toivon, ettei Lindström ainakaan poista siitä mitään Lappeenrannassa nähtyä.

Kulttuuritila Nuijamies oli täpötäysi, kun entinen huhtarilainen Jukka Lindström veti Välikysymyksen kenraalin siellä.

Välikysymys näyttää, ei selitä

Rakastan Lindströmin havainnollistavaa tapaa esittää ja kertoa juttujaan. Ensin hän heittää ilmoille ajatuksen tai käsitteen ja sitten hän konkretisoi sen – niin kuin stand up -koomikon pitääkin – hauskasti ja yllättävästi.

Jos ei olekaan kiinnostunut suomalaisen poliittisen kulttuurin termeistä ja toiminnasta, takaan että Lindströmin esityksen jälkeen on ja ymmärtää, miten se toimii tai on toimimatta. Mutta kaikesta sisällöllisyydestä tärkeydestään huolimatta, Väliesitys naurattaa ja kutkuttaa aivan täysillä. Se on tyylipuhdasta stand up –komiikkaa.

Lindström ei missään vaiheessa sorru tarinankertojien usein käyttämään selittämiseen vaan hän näyttää.

Valtiotieteiden maisteri maalaa katsojien eteen erilaisia ajatuksellisia maisemia, muttei paasaa eikä saarnaa. Hän on ironinen ja satiirinen muttei missään tapauksessa kyyninen. Hän on poliittinen ja henkilökohtainen ja useimmiten samassa lauseessa.

Lisäksi Lindström näyttää todeksi sen stand upin faktan, että stand up ei ole vain juttujen kertomista ääneen, vaan se on esittämistä. Se on yksi olennainen osa kokonaisuutta.

En keksi, mitä muuta Lindström voisi lavalla tehdä tai olla siellä mitenkään paremmin.

Lindström on paitsi stand up -koomikko myös yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän on aikanaan esittänyt improvisaatioteatteria. Ne kaikki hän sulattaa lavalla yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi.

Rima on nyt asetettu korkealle

Välikysymyksen osat eli jutut ovat hyviä, mutta kokonaisuus rakentuu vielä isommaksi kuin niiden summa. Se on taideteos, joka sekä uskaltaa että haastaa katsojansa.

Siinä on myös osio, jossa Lindström asettaa itsensä aivan tieten tahtoisesti alttiiksi lavakuolemalle. En voi kertoa siitä, jottei juttu spoilaantuisi, mutta en usko, että maailmassa on yhtään parempaa tapaa osoittaa kiky-tuntien vaikutus suomalaiseen kilpailukykyyn.

Kun Lindström aloitti Noin viikon studiossa, olin varma, että se vaikuttaa koko suomalaiseen stand upiin kohottavasti, vaikkei tv-ohjelma varsinaisesti stand uppia ollutkaan. Ajattelin ja toivoin kuitenkin, että kun televisiossa viikosta toiseen heitetään hyviä juttuja, se asettaa kaikkien esiintyvien koomikoiden henkilökohtaista rimaa korkeammalle.

En varmaankaan ikävä kyllä ollut toiveissani ihan oikeassa.

Lindström ei haastetta kollegoilleen heittänyt, sehän oli vain minun ajatuksissani, mutta en voi olla ajattelematta, että Välikysymyksellä Lindström toistamiseen asettaa suomalaisen stand upin riman aivan uudelle tasolle.

Jos aikoi katsoa elämässään vain yhden stand up -esityksen ja valitsi esitykseksi Jukka Lindströmin Välikysymyksen, joutuu varmasti luopumaan vain yhden esityksen -taktiikastaan. Takaan, ettei Välikysymys jää kenenkään viimeiseksi stand up -esitykseksi.

 

Korjattu 10:42 Noin viikon studio Noin viikon uutisiksi.