24+ tuntia freelancerin elämää

Mitä teet työksesi?

Kuinka sinä vastaat tähän kysymykseen? Ehkä teet sen yhdellä lauseella. Käsittääkseni useimmat pystyvät siihen. Kenties vastaat aina samalla tavalla.

Kun minulta kysytään tuota, vedän ensimmäisenä henkeä. Seuraavien muutaman aikaa pelaavan ”noo tuootaaa…”-tyyppisten aloitussanojen aikana arvioin, kuinka yksityiskohtaista selvitystä kysyjä oikeasti kaipaa ja yritän sitten tiivistää oleellisen informaation jollain tapaa kohtuulliseen pakettiin. Sellaiseen, että vastaukseni kesto olisi edes jossain sopusuhdassa siihen kestoon, jota kysymyksen esittäjä on luullut joutuvansa kuuntelemaan.

Vastaukseni on nimittäin useimmiten jonkunlainen listaus käynnissä olevista projekteistani, omasta positiostani niissä ja mahdollisesti maininnat joistain aina jatkuvista prokkiksista (kuten Herra Kivisen puutarhatontut). Niin ja sitten on aina tulossa joku juontokeikka tai työpajan veto. Niin että joo, tulee myös kaikenlaisia tilauskeikkoja tehtyä.

Freelancerin todellisuus on jatkuvassa muutoksessa, joten vastaukseni on joka kerralla erilainen.

 

 

Jopa pitkäaikaiset ystävänikin saattavat edelleen kysyä, ”niin mitä sie nyt oikein teetkään?”. Seuraavassa kuvaus noin vuorokauden tapahtumista tästä loppuviikolta.

 

Torstai-ilta, klo 21:10 lopettelen ohjaamani aikuisten teatteriryhmän viikottaista puolitoistatuntista Taidekoulu Estradilla.

Klo 21:45 olen kotona. Päivän suunnitelmiin kuului myös Puupää-monologin harjoittelua, mutta enää en jaksa. Illan viimeiset hetket jotain muuta kuin työhommia.

Perjantain puolella, klo 00:35 käyn nukkumaan.

Klo 03:35 lapsista keskimmäinen tulee viereen nukkumaan. Sanoi käyneensä jo pissalla, joten jatkamme yhdessä unia.

Klo 07:20 molemmat pojat hereillä, joten jomman kumman aikuisen on kannettava vastuuta aamupalan muodossa. Tällä kertaa minä saan jäädä vielä hekeksi jatkamaan unia.

Klo 08:10 herätys koittaa minullekin.

Klo 09:00 lapsista 2/3 päiväkotiin ja itse kaupungille.

Klo 09:30 - 11:00 henkilökohtainen meno.

Klo 11:00 Puupää-julisteiden levityskierros. Kukapa muu kuin itse artisti ne levittäisi! Samalla reissulla pistäytyminen pankkiin ja siitä kotiin.

Entisen elokuvateatterin, nykyisen Kulttuuritila Nuijamiehen ilmoitustaulut ovat jälleen elossa.


Klo 13:00 puoliso on jälleen kantanut vastuuta kotirintamalla ja lounas odottaa valmiina. Ruokalevolla kuuntelen nappikuulokkeilla puhelimeen äänittämääni Puupää-monologitekstiä.

Klo 14:00 yhdistyksen (yhden niistä kolmesta, jonka hallituksessa olen) kirjanpitoaineiston jäljitystä ja järjestelyä. Printteri laulaa, samoin sähköposti. Samalla yritän saada ratkaistua ongelmaa langattoman mikrofonini kanssa. Puolentoista viikon päästä on tulossa koulukiertue, jossa mikin pitäisi olla toimintakunnossa…

Klo 15:50 2/3 tulee päiväkodista. Joukkojen muonitusta ja sitten lähden viemään esikoista tanssiharjoituksiin. Pikkutanssijan treenatessa menen itse viereiselle lenkkipolulle kävelemään ja kertaamaan Puupää-tekstiä.

Klo 18:30 kotiin, SaiPan pelin seuraamista perhesaunaan valmistautumisen sivussa.

Klo 19:00 sauna. 

Klo 19:50 saunavuorolta pitää kiirehtää vähän aikaisemmin pois, sillä edessä on vielä mini-improkeikka kollegan 40-vuotisjuhlilla

Klo 22:05 synttäri-improt heitetty. Nautin muutaman biisin ajan vielä muiden illan esiintyjien tarjonnasta, ennen kuin suuntaan kotiin - en lepäämään - vaan pakkaamaan autoa lauantaiaamun aikaista lähtöä varten.

Lauantai-ilta, klo 23:59. Terveisiä Kokkolasta!

Taustalla kotikaupunkini 2009 - 2013. Muutaman päivän mummolareissussa Kokkolaan yhdistyy meidän perheelle tyypilliseen tapaan lomareissun tapainen ja työ. Ohjelmassa täällä mm. palaveri Kaustisella, monologin opettelua ja (toivottavasti!) mikrofonin korjausta.