Eräjorma opettelee bloggaamaan

Kuten kaikki ajan hermolla olevat bloggaajat, minäkin pyrin siihen, että blogini on vahvasti kiinni ajassa. Nykyään se tarkoittaa kiinni totuudenjälkeisessä ajassa. Joten vaikka minulla on mielestäni kohtuullisen hyvät retkeilytaidot, on tässä elämänvaiheessa vuoden aikana kertyvillä metsäpäivillä vahvasti liioiteltua kutsua itseäni eräjormaksi. Otsikko viittaa kuitenkin minuun, sillä eräjormaus on huomattavasti lähempänä sitä identiteettiä, jonka itselleni koen, kuin bloggaaja. Vaan nuotion asemesta tässä sitä ollaan jälleen näppiksen ääressä!

Näin se elämä heittelee.

Päivän työpiste. Ennen bloggaamista ohjelmaan on kuulunut muun muassa Puupää-monologin opettelua. Onneksi joitain töitä voi tehdä torkkupeiton alla.

 

Niin ensimmäistä kuin tätä toistakin blogikirjoituksen julkaisua on viivyttänyt koko homman ehkä nihkein puoli, tekninen säätäminen. Blogiportaalin käyttöliittymä on kuulemma muihin vastaaviin verrattuna erittäin simppeli, minkä puolesta puhuu kyllä jo se, että sain ensimmäisen postaukseni eetteriin vain pienehköllä syventymisellä. Menestyvän internetmielipidevaikuttajan ura ei kuitenkaan urkene vain peruspalikalla, joten on aika syventyä bloggaamisen fiinimpiin ulottuvuuksiin!

Saamastani 27-sivuisesta uuden bloggaajan oppaasta kahlasin ennen viime kertaa sen verran, että sain tuon kultakimpaleen ulostettua. Perusasetukset riittivät hyvin ensimmäisen kirjoituksen tarpeisiin. Ne loivat pohjan, kulmakiven, jolle voin tulevaisuudessa rakentaa blogini visuaalisia- ja muita tehokeinoja. Kuten.

 

Kohta 5. Muotoilut 

"Tekstiä voi mm. Boldata, kursivoida ja alleviivata.” No tämähän nyt lasketaan vielä ihan peruspalikkaan. Mutta nyt on pää auki näidenkin tehokeinojen suhteen.

 

Kohta 6. Linkki

"Voit tehdä linkin tekstistä tai kuvasta.” Tämä on tärkeää! Koska haluan jakaa myös tietoa, on pikalinkin käyttö oleellinen hyvän käyttäjäkokemuksen ja nopean tiedonvälityksen näkökulmasta. Linkittämällä voin lähettää lukijan lukemaan suoraan esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien julistusta tai muuta tärkeää.

 

Kohta 7. Kuvat ja siteeraukset

Valokuvien suhteen teinkin jo viime viikolla pelinavauksen, koska me asiamme osaavat bloggaajat liitämme aina valokuvia teksteihimme. Näin on tehty ennen minua ja näin tehdään minun jälkeenikin. Valokuvien lisäämisessä on myös mahdollisuuksia muotokikkailuihin, mutta en lähde sille linjalle koska

a. alt-tekstin (näkyy, kun lukija vie hiiren kuvan päälle) käyttö tuntuu ajatuksena rasittavalta

b. en halua, että yksikään kirjoittamani sana jää vahingossa huomaamatta

c. joku yhteinen ilme pitää olla! Ei käydä muuttamaan kuvien esitystapaa joka tekstissä!

 

Mutta ne siteeraukset...

"Voit tehdä tekstin keskelle tekstinostoja, jotka poikkeavat visuaalisesti muusta tekstistä. Näin voit esim. luoda rytmiä tekstiin."

...ja katso, näin tapahtui!

 

Kohta 9. Tagit

Fuck. Mainittakoon, että itselleni vanhana graffitifanina ja Luumäen ensimmäisenä hiphopparina (terveisiä vaan Taavetin yläasteelle 98-00, it was hard) ”tagi” tarkoittaa aina seinään vetäistyä tyyliteltyä nimimerkkiä. Tässä tapauksessa mennään kuitenkin jo pelottavan ammattislangi- ja internetsanaston puolelle ja henkilökohtainen mukavuusalue loittonee kaukana selkäpuolella. Ja tietenkin juuri tämän kohdan infoteksti on kaikkein pisin!

Uuvuttaa jo ensimmäisen rivin kohdalla, mutta ei auta.

 

”Ensimmäinen tagi eli asiasana määrittelee sen, missä kategoriassa postauksesi näkyy etusivulla. Jos valitset esimerkiksi ensimmäiseksi tagiksi Kauneus, näkyy postauksesi sivun alareunassa olevissa teemanostopaikoissa. Postauksen päätunnisteeksi tulee myös valitsemasi ”pääteema”. Kaikki tagit ovat kuitenkin tarpeellisia, sillä sama postaus voi näkyä monessa eri kategoriassa, jos lukija klikkaa etusivun alareunassa olevia Teema-sanoja.”

Selkis.

Tuli se sunnuntaina käytyä tulillakin juhlistamassa vuoden viimeistä kesäpäivää. Kivaa oli, vaikka ilme on tuima.

 

Kirjoituksen tagit: Kauneus, Eräjorma