Tärkeä varuste maalivahdille, mitätön katsojalle?

Mikä varuste on maalivahdille yksi tärkeimmistä, joka tarkistetaan päivittäin että se on kunnossa. Mutta katsoja harvoin kiinnittää siihen huomiota? Tietenkin maalivahdin luistimet ja etenkin terät!

Maalivahdilla pitää pystyä luottamaan teriin, että potku/liike lähtee silloin kun pitääkin! Kuvaaja @MikaTiira

Maalivahti liikkuu suurimman osan pelistä terien päällä ja jokainen potku ja liike lähtee teriltä! Siksi terien huolto on erittäin tärkeä asia ei pelkästään maalivahdeille vaan myös kenttäpelaajillekin. Jos terissä on pienikin naarmu tai lovi niin saattaa olla että juuri sillä pelin tärkeimmällä hetkellä jää jokin potku vajaaksi tai saattaa olla että tulee kokonaan ”tyhjä potku”. Etenkin nuorempana kun ei vielä tajunnut teristä niin paljoa oli yleensä ensimmäisenä mielessä kun tuli epäonnistunut potku, että taas minä tein jotain väärää tai en ollut tarpeeksi hereillä. Ei silloin osannut katsoa teriä että oliko siellä jokin pielessä. Silloin ajattelin ensimmäisenä, että pitää mennä salille ja tehdä enemmän kyykkyä että potku lähtee ensi kerralla kunnolla.

Muistan kuinka aikaisemmin maalivahdeilla piti olla aina mahdollisimman tylsät luistimet että sivuttain liuku meni mahdollisimman hyvin terien päällä.

Joku tykkää terävemmistä luistimista ja joku taas hieman tylsemmistä. Jollain terän muoto on kokonaan kaareva ja jollain saattaa olla keskiosassa pieni pätkä suoraa. Muistan kuinka aikaisemmin maalivahdeilla piti olla aina mahdollisimman tylsät luistimet että sivuttain liuku meni mahdollisimman hyvin terien päällä. Nykyään maalivahdeilla on mahdollisimman terävät luistimet.

Tässä huomaa kokoeron tavallisten terien ja minun terien välillä!

Terähuollostani on pitänyt huolen lähes koko urani Ramonedge ja etenkin Rämön Paavo. Hän opetti minua nuorena poikana paljon teräasioissa! SaiPa aikoina Paavo toi minulle muutamat terät testiin jotka kaikki olivat hieman eri korkuisia. Normaali maalivahdinluistimen terä on n. 20mm korkea ja testissä minulla oli seuraavat teräkorkeudet: 25mm, 30mm sekä 40mm. 40mm korkeat terät tuntuivat jo aivan liian korkeilta minulle. Lisäksi minulla on ollut luistimissa aina pieni kantapääkorotus niin Paavo sai idean, että tehdä korotus jo suoraan teriin. Niinpä minun teriin muodostui seuraavanlaiset mitat: kärjestä 25mm korkeat ja kannasta 33mm korkeat terät.

Maalivahdin pitää pystyä luottamaan teriinsä. Kuvaaja @IlariNäckel

Ramonedge pitää huolen siitä että terät tulevat aina samanlaisina

Ideana kantakorotuksessa on se että silloin saan potkaista vauhtia koko jalalla mahdollisimman pitkään ja aivan lopussa työntö kääntyy vasta varpaille! Lisäksi myös koko peliasentoni on hieman enemmän etukenossa korotuksen takia jolloin itsestäni ainakin tuntuu että pääsen hieman paremmin pelin päälle. Vaihtoteriä minulla on tällä hetkellä jonkin verran jotta saan aina peliin samalla tavalla  teroitetut terät. Ramonedge pitää huolen siitä että terät tulevat aina samanlaisina ja vaikka vaihtaa uuden parin alle niin siinä ei huomaa mitään eroa!

Ennen kun terähuoltoon ei oltu kiinnitetty niin paljon huomiota niin huoltajat teroitti terät vähän sinnepäin niin että kipinät lensivät ja terä ei koskaan ollut samanlainen. Mutta se onkin jo sitten ihan oma tarinansa!

Asia mikä pitää muistaa jos lähtee kokeilemaan erikokoisia teriä, että silloin muuttuu myös koko peliasento.

Asia mikä pitää muistaa jos lähtee kokeilemaan erikokoisia teriä, että silloin muuttuu myös koko peliasento. Se jää monelta maalivahdilta huomaamatta. Se vaikuttaa mm. mailan otekorkeuteen, polvikulmaan jne. jos rupeaa oikein korkeilla terillä pelaamaan.

- Jere