Jeremy Clarkson - kun mies kasvaa tuotantoyhtiötä suuremmaksi!

Jeremy Clarkson aloitti autoilun maailmaan liittyvän Top Gear –ohjelmasarjan juontajana 80-luvun puolessa välissä. Ja kyllä, luit oikein! 80-LUVUN PUOLIVÄLISSÄ! Maailmanlaajuisesti erittäin pidetty ohjelma Top Gear ponnautti tämän veijarimaisia letkautuksia viljelevän ja autoilun maailman rautaisen ammattitaidon omaavan herran niin suureen maineeseen, että tuotantokoneisto itse jäi lopulta menestyksessä varjoon. Vaikka televisiosarjan tekeminen on viimeisen päälle tiimityötä, mietitäämpä hetki mitä otsikossa tuli luvattua!

Jeremy Clarkson vetää katsojia puoleensa kaikkialla! KUVA: EPA/ANDY RAIN

Mittarit ovat aina mittareita ja niitä voi lukea monella tapaa. Kukaan ei maailmanlaajuista projektia tee yksin, mutta tällä kertaa ympäriltä saatavaa tietoa on tarpeeksi, kun otetaan esiin hieman poikkeuksellinen näkökulma. Helpointa on tietenkin tukeutua katsojalukuihin, mutta muutama hauska näkökulma saadaan myös muista luvuista. Tässä vaiheessa muistutuksena se, että Clarkson ei enää ole Top Gear –ohjelman juontajana, koska tuotantoyhtiö antoi hänelle lopputilin vuonna 2015 hänen lyötyään tuotantotiimin jäsentä kuvauspaikkaruokailun huonoon tasoon pettyneenä.

Ennen välikohtausta Top Gear –sarjan katsojaluvut olivat vakiintuneet noin 6,5 miljoonaan katsojaan. Välikohtauksen jälkeen sarja jäi luonnollisesti hetkeksi aikaa tauolle, kunnes uudet juontajat oltiin valittu. Sarjan muut juontajat Richard Hammond ja James May irtisanoutuivat itse, koska halusivat tehdä työtä ainoastaan yhdessä Clarksonin kanssa. Se mitä tämän jälkeen tapahtui, on oikeastaan erittäin loogista kaikkia osapuolia ajatellen! Top Gear jatkui kaikkien aikojen parhaan testiratakierroksen tehneen ja Frendit –sarjasta paremmin tunnetun Matt LeBlancin sekä britteinsaarten suosituimman radiojuontajan Chris Evansin tähdittämänä. Voitaisiin siis todeta, että paperilla katsottuna hyvät valinnat jatkoa ajatellen. Kuinkas sitten kävikään? Aihetta seuranneet tietävät, että ei kovin hyvin! Top Gearin katsojaluvut sanalla sanoen romahtivat, vaikka kaiken piti olla kunnossa. Yksi asia kuitenkin puuttui. CLARKSON!

Jeremy Clarksonin juontoihin liittyy aina hauskoja kommelluksia! KUVA: AOP/ALAN DAVIDSON

Pienen hiljaiselon jälkeen juontajakolmikko julkisti sen toisen puolen mainitsemastani loogisesta yhtälöstä. Uusi autoiluohjelma Grand Tour alkaa! Amazon oli nostanut rahasalkut pöydälle ja allekirjoitettiin huima kolmen vuoden ja 160 miljoonan punnan paketti, mikä piti sisällään 36 jaksoa. Yhden jakson tuotantokustannusten budjetti nousi yhdeksänkertaiseksi 4,5 miljoonaan puntaan. Juontajista Clarksonin tilille kilahtaa 10 miljoonaa puntaa, kun taas Hammond ja May nettoavat kumpikin 7,2miljoonaa.

Mikä sitten voisi olla syy Clarksonin menestyksensä taustalla? Niitä on varmasti monia, mutta yksinkertaisimmat ovat tietenkin kiinnostus ja vahva ammattitaito autojen ominaisuuksista. Nuo perusasiat ovat hallussa tietenkin muillakin juontajilla, joten siitä emme vastausta löydä. Entäs esiintymistaidot? Matt LeBlanc ja Chris Evans ovat omilla tonteillaan näyttelijänä ja juontajana varmasti vuosien varrella oppineet esiintymisen ammattimiehen ottein. Nekin puntit ovat lähtökohtaisesti tasan. Katsojaluvut jäivät kuitenkin heti alkuun kauas Clarksonista ja jatkoivat laskuaan mitä pidemmälle aika kului. Evans ilmoitti lopulta itse Twitter tilillään luopuvansa tehtävästä, koska hänen suorituksensa omien sanojensa mukaan ”ei vaan riitä!” Pistää miettimään!

Jeremy Clarkson on juontanut autoiluohjelmia 80-luvulta saakka! KUVA: AOP

Kuvausten aikana tarjoiltavien ruokien laatu ei tietenkään oikeuta Clarksonia lyömään tuottajaa, mutta tapahtumaketju meni tällä kerralla niin. Tämän jälkeen voidaan sanoa pokeritermein, että taitekohdassa katsottiin kortit! BBC:llä oli vahva brändi Top Gear hallussaan, mutta ilman Clarksonia. Amazonilla oli puolestaan heilläkin maailmanlaajuiset jakelukanavat ja Clarkson. Samalta viivalta lähdettiin jakeluyhtiönä ja vain jakelutapa oli erona television ja internet streamingin välillä. Amazonin pitkänajan katsojaluvut eivät vielä ole vertailukelpoisia, mutta kasvuvauhti ja Evansin irtisanoutuminen antavat aiheelle tarvittavan totuuspohjan. Ohimennen mainittakoon ote niistä alussa mainituista muista luvuista. Jeremy Clarksonilla on Twitterissä 6,6 miljoonaa seuraajaa ja Top Gear sarjalla itsellään "vain" 1,9 miljoonaa. Mielestäni vastaus kysymykseen suosiosta ovat juuri nuo veijarimaiset letkautukset, kyky nauraa itselleen ja taito viihdyttää katsojaa joka hetkellä! Tuo yhdistelmä saa katsojat saapumaan vastaanottimien ääreen kerta toisensa jälkeen! Respect!