Makwan Amirkhani - Harmoniassa pelon kanssa!

Kuten olen aiemmissakin blogiteksteissä todennut, menestyjät lähtevät alussa samalta viivalta kun kaikki muutkin. Makwan Amirkhani on lähtenyt jopa hieman takamatkalta pakolaisaikojen koettelemukset mukaanlukien. Muutamassa vuodessa suomalaisten tietoisuuteen noussut Makwan on mielenkiintoinen henkilö. Hän on raudanluja urheilija ja missä lajissa? Vapaaottelussa!

Makwan Amirkhani murtautui vapaaottelussa maailman terävimpään kärkeen! KUVA: AOP

Eri lähteiden mukaan vapaaottelu on lähtenyt kasvamaan Suomessa 1990-luvulla. Maailmanlaajuisesti aikaisimpia viitteitä vapaaotteluun viittaavasta Pankrationista on jo antiikin Kreikan ja Rooman valtakunnan ajoilta. Rooman valtakunnan luhistuttua koko laji kuitenkin katosi euroopasta vuosisadoiksi. Seuraavia viitteitä vastaavista lajista on 1800-luvulta. Tämän jälkeen kehitys on edennyt pala palata.

Itse kuulun niihin, joiden tietoisuuteen Makwan Amirkhani on tullut tutuksi vasta haastatteluohjelmien ja televisioesiintymisten kautta. Hänen viimeisimmän ottelunsa seurasin, kun kaikki mediat hehkuttivat suomalaisesta, joka menestyy maailmalla. Vapaaottelua en lajina ollut seurannut aiemmin, koska veri oli vetänyt enemmän palloilulajajeihin.

Miksi sitten päätin kirjoittaa kyseisestä herrasmiehestä? Hänen todella mieleenpainuvan kypsä esiintymistä julkisuudessa yhdistettynä siihen, että voi vain kuvitella millaisia tunteita ns. normaali ihminen tuntisi vapaaottelu häkkiin joutuessaan. Häkkiin missä vastustaja saa tehdä käytännössä mitä tahansa tyrmäyksen eteen. Haastattelut ovat tempaisseet mielenkiintoni hänen tarinaansa. Haastatteluista kumpuaa häkellyttävä rauhallisuus, iloisuus ja itsevarmuus, vaikka hänen lajinsa on brutaalein, mitä on olemassa. Minulle syntyy suuri kunnioitus hänen rohkeuteen kohdata pelko! Tai enhän voi tietää missä laajuudessa Makwan edes tuntee pelkoa. Vaikka vapaaottelu käydään mies miestä vastaan lähes ilman sääntöjä, hän näyttäisi olevan harmoniassa pelon kanssa!

Andy Ogle kesti Makwan Amirkhanin kyydissä 8 sekuntia! KUVA: EPA

Yli lajirajojen oli mielenkiintoista kuulla tarina Andy Oglesta 8 sekunnissa tulleen tyrmäysvoiton taustoista, mitkä hän kertoi Mertaranta ja legendat –ohjelmassa. Hän oli analysoinut tulevaa vastustajaansa vanhojen YouTube –clippien kautta. Oglen tyylistä pystyi kuulemma lukemaan, että hän halusi erän alkaessa rauhoittaa tilanteen ja ottaa kehän keskipisteen haltuunsa. Makwan rakensikin sen perusteella oman taktiikkansa juuri päinvastaiseksi ja juoksi heti ensimmäisellä sekunnilla täysillä päin hyppypolvi –potkun kera. Taktiikka onnistui ja tuloksena illan nopein tyrmäys, mistä lisäpalkintona oli vielä 50 000 dollarin ylimääräinen bonus.

Makwan Amirkhani on loistavaa mainosta Suomelle globaaleissa urheilutapahtumissa! KUVA: AOP/MAGNUS LILJEGREN

Tunnettuus urheilusaralla on tuonut myös useita yhteistyökumppanuuksia eri aloilta, mikä varmasti luo mahdollisuudet parempiin harjoitteluolosuhteisiin. Näkyvyyden kautta vapaaottelu lajina on saanut lisää katsojia sekä harrastajia. Maininnan arvoinen asia on myös se, että hänellä on myös aikaa hyvien asioiden puolesta. Ainakin minun mieleen on jäänyt Liikenneturvan mainos, missä Makwan on mukana kampanjoimassa sen puolesta, ettei autoa ajaessa käytettäisi kännykkää. Hän on loistava henkilö hyvän asian puolesta varsinkin siksi, että yksi hänen yhteistyökumppaneistaan on kännykkäfirma.

Vapaaottelua harrastetaan ympäri maailmaa ja Suomalaiset voivat ylpeänä seurata Makwanin otteita myös siksi, että hän pitää Suomen lippua erittäin näkyvästi hartioillaan. Kotimaa ei varmasti kenellekään jää epäselväksi lipun ja taiteilijanimen Mr. Finland vuoksi. Lempinimen pohja tulee siitä, että hän sijoittui aiemmin hopealle Mr. Finland kilpailussa, mutta ei mennä tällä kertaa siihen. Harvinaisesta yhdistelmästä kuitenkin puhutaan. Kun kaikki asiat summataan yhteen, voidaan hänen seuraavaan otteluunsa odottaa jälleen valtava yleisö paikan päälle sekä vastaanottimien ääreen. Makwan haluaisi UFC:n saapuvan Suomeen hänen kotiyleisönsä eteen, mutta ainakaan vuoden 2017 kalenterissa toivetta ei olla saatu toteutettua. Toivotaan kuitenkin, että tapahtuma saataisiin lähiaikoina myös Suomeen tuon valtaisan yleisön eteen.