NHL -pelaajan palkka - Pala kakkua, muttei "Piece of Cake"!

Kuten tiedetään, jääkiekossa NHL on maailman kovatasoisin sarja. Jääkiekkoilijat ympäri maailman unelmoivat lapsesta saakka pääsevänsä pelaamaan parhaiden joukkoon. Unelma voittopokaali Stanley Cupin nostamisesta käsivarsille motivoi päivittäisessä harjoittelussa aina junioriajoista lähtien, mutta harvalla unelma pelaamisesta NHL:ssä toteutuu. Lehdissä kirjoitetaan paljon urheilijoiden palkoista ja varsinkin suuruudesta verrattuna moniin muihin lajeihin. Moni ihmettelee, kuinka yksittäisen pelaajan palkka voi olla 8 miljoonaa dollaria vuodessa. Olin vastikään USA:ssa haistelemassa amerikan meininkiä ja päätin kirjoittaa aiheesta muutaman sanan.

Yhdysvaltalainen NHL -pelaaja George Parros tuli tunnetuksi myös komeista viiksistään! KUVA: AOP

Kuten otsikko hieman vihjaileekin, palkat ovat mielestäni aivan oikeutettuja. NHL on perustettu vuonna 1917 ja juhliikin koko vuoden 100-vuotista historiaansa. Sata vuotta jatkunut systemaattinen rakentaminen on saanut tempaistua fanit sekä yhteistyökumppanit mukaan laajalla rintamalla, minkä seurauksena kokonaisuudesta on tullut miljardibisnes. Mukana on suuri määrä yrityksiä kaikilta toimialoilta. Fanit saapuvat ottelu toisensa jälkeen lunastamaan lipun katsomoon, jotta pääsevät näkemään parhaat gladiaattorit ja taiteilijat työssään. Urheilu herättää tunteita! Kukaan ei menisi hallille katsomaan jos puheenjohtaja Gary Bettman esiintyisi itsekseen, mutta hallit ovat tupaten täynnä, kun maailman taitavimmat pelaajat ottavat toisistaan mittaa. Siksi heille kuuluu ”pala kakusta”. Kaikki eivät ole parhaita kiekonkäsittelyssä, mikä on ehkä se vaikein asia. On kuitenkin hienoa on seurata, kuinka suuren eron vastustajaan voi tehdä nopeimmat luistelijat, parhaat laukojat tai maalivahdit, jotka tuntuvat notkeudensa puolesta olevan tehty kuin muovailuvahasta ehtiessään kiekon eteen.

Miljardibisnes NHL:n huikeista palkoista pääsevät kuitenkin nauttimaan ainoastaan kyseisessä sarjassa ns. ”ylhäällä” pelaavat pelaajat, eli selväsi alle tuhat jääkiekkoilijaa maailmassa. Tunku noiden pelaajien joukkoon on valtava. Kuitenkin vain harvat onnistuvat raivaamaan tiensä lajin absoluuttiselle huipulle! Niinä hetkinä kun peli ei kulje, toivottavaa on että taskusta löytyy ns. yhden suunnan sopimus. Yhden suunnan sopimus takaa sovitun palkan, vaikka pelaaja lähetettäisiin farmijoukkueeseen ottamaan uutta vauhtia AHL –liigasta. Kahden suunnan sopimuksen omaavilla palkka putoaa samantien kuusinumeroiseksi, jos joutuu pelaamaan NHL:n sijaan farmiliiga AHL:ssä. Pelimatkoillakin voit löytää itsesi lentokoneen sijasta linja-autosta.

Mark Messier pelasi NHL:ssä 25 vuotta ja voitti Stanley Cupin 6 kertaa! KUVA: EPA/RHONA WISE

Ansiot ovat aavistuksen tippuneet palkkakaton tultua käyttöön, mutta pelaajabudjetin osuus seuran kokonaistuotoista on silti juhlavaa luettavaa. Jääkiekkoilijat ympäri maailman laittavat kaiken peliin, jotta pääsisi noiden noin 900:n ”ylhäällä” pelaavan pelaajan joukkoon. Pelaajarinkiin, jotka pääsevät raapaisemaan siivun viime vuosisadan alusta alkaen rakennellusta kakusta. Kakku kasvaa myös loistavassa kunnossa olevien areenoiden oheistuotteiden myynnistä. Ruokailu, virvokkeet ja fanituotemyymälät tuovat myös merkittävän osan seuran kokonaistuotoista. Palkan lisäksi moni pelaaja saa tuloja erilaisista välinesopimuksista eri varustemerkkien kanssa, mitkä kasvattavat huomattavasti vuosiansioita. Vetovoimaisimmat pelaajat ovat kuitenkin tärkeä sidosryhmä esimerkiksi mailatehtaille myynnin kasvattamiseksi. Tämän lisäksi areenat ovat kunnossa palveluineen ja tapahtumiin on mielekästä mennä.

Urheilu itsessään säilyy kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa ykkösenä. Pelaajien palo voittaa kaksinkamppailut, tehdä maaleja, torjua nollapelejä ja ratkaista otteluita on kehittänyt heitä yhä paremmaksi koko uran ajan. Palkkoja ei paljoa kyselty teini-ikäisenä kun valtavien harjoittelumäärien kautta haluttiin kehittyä muita paremmaksi. Hyvä niin!