Pidä poika pää pystyssä!

Rakastan jääkiekkoa lajina. Käsittämätöntä kuvitella, millainen kemiallinen reaktio voikaan vallata aivot sillä hetkellä, kun yksinkertainen asia tapahtuu. Kiekko menee maaliin! Uskomatonta, hienoa, naurettavaa, vapauttavaa ja onneksi niin. Hyvä, että urheilu herättää tunteita. Urheilun parissa elävillä ei todellakaan ole tylsää! Jääkiekon suosio on vankka. Pelin pohjimmainen idea on todella yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä. Jääkiekko on joukkuepeli, missä on tarkoituksena tehdä vastustajan päähän maaleja enemmän kuin vastustaja tekee omaan päähän. That’s it!

Sitten kun valmentajat ja pelaajat lähtevät palastelemaan voittamiseen tarvittavia osa-alueita, voittamisesta tulee vähintäänkin hankalaa. Ennen vanhaan peli tuntui olevan suuri maalintekokilpailu, mutta nykyään peliä lähestytään paljon enemmän puolustuksen kautta. Ensin oma maali yritetään pitää puhtaana ja siihen päälle tehdään itse muutama voittoon tarvittava osuma. Jääkiekko on muuttunut suurelta osin vaiheittaiseksi, missä pala palalta voitetaan tilaa alue kerrallaan, jotta saataisiin rakennettua laadukas maalipaikka.

Kypärä turvallisuuden kannalta jääkiekkoilijan tärkein varuste! KUVA: EPA/BARTOMIEJ ZBOROWSKI

Ensin on voitettava oma siniviiva, jotta päästään vastustajan karvauksen ohi keskialueelle. Tämän jälkeen on voitettava vastustajan siniviiva, jotta päästään pitämään kiekkoa hallussa vastustajan puolustusalueella. Tässä vaiheessa mielessä saattaa vilahtaa kuvitelma edes mahdollisuudesta tehdä maali. Edessä on kuitenkin vielä vastustajan viimeisen päälle hiottu viisikko timanttimuodostelmassa tai missä ikinä ovatkaan. Ja heillä ei ole mihinkään kiire. He oikein odottavat hyökkäävän joukkueen hätiköityä ratkaisua. Nopeus tuntuu olevan valttia tällä hetkellä. Pitäisi olla horjuttamassa vastustajaa jo ennen kuin tuo timantti on ehditty muodostaa. Ja kun on kyse palloilulajista, pitäisi tämän lisäksi kiekkokin vielä pysyä lavassa. Kuullostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Siitä pitää huolen vastustava joukkue. Kun vauhti kasvaa, käytettävissä oleva aika vähenee. Se tarkoittaa myös sitä, että reagointiaika vähenee. Pelaajat tulevat ammattimaisemmiksi, vahvemmiksi ja nopeammiksi kokoajan. Kun katsoo vanhoja videopätkiä otteluista 80-luvulta ja siitä taaksepäin, niin tuntuu kuin katsoisi hidastettua elokuvaa. Karmea kehitys 30-vuodessa!

Kaiken hehkutuksen keskellä maalin hakeminen voi lähteä myös hieman käsistä. Laukalle. Mopo karkaa! Maalin ja onnistumisen hakemisen lomassa perusasiat voivat päästä unohtumaan, kun adrenaliini jyllää kehossa valtavalla voimalla. Kiekkoilija ottaa syötön haltuun keskialueella, mutta yksi asia unohtuu. Mitenkäs se oman siniviivan tai punaviivan voittaminen? Pää ei pysy ylhäällä ja katsotaan kiekkoa vastaanottohetkeen saakka ja vastustajan pelaaja poimii helpolla taklauksella kiekon omalle joukkueelleen. Siinä vaiheessa vaan toivoo, että taklaus on ollut puhdas, eikä muutenkaan huonosta asennosta johtuen pääse tapahtumaan loukkaantumisia.

Aivotärähdykset ovat varjostaneet Sidney Crosbyn uraa! KUVA: EPA/JEFF KOWALSKY

Liitetään tarina myös toiseen asiayhteyteen. Case: Sidney Crosby. Ehkä maailman paras pitämään pää ylhäällä pelatessaan, mutta tämän kevään myötä aivotärähdysten määrä alkaa olevaan jo Eric Lindrosin lukemissa. On siis paljon myös tuurista kiinni, kenelle aivotärähdyksiä sattuu kohdalle. En niinkään arvosta hänen pelityyliään ”kasseille” keihästämisineen tai painottomassa tilanteessa kirvesiskujen pohkeille hakkaamisineen, mutta se siitä. Hänen tilanteensa on kuitenkin mietityttänyt minua tänä keväänä paljon. Sidney Crosby elää mestaruushuumansa lisäksi vaikeiden päätösten aikaa. Kaikki hänen aivotärähdyksensä ei välttämättä ole tullut edes julkisuuteen. Turvatako tulevaisuuden terveys lopettamalla vai jatkaako vakuuttavaa matkaa, millä on mahdollisuus päätyä yhdeksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista. Mestaruudet riittää suurten joukkoon, mutta ”The Next One” on tilastoissa vielä todella kaukana kaikkien aikojen kärjestä. Pistepörssin sijoitus on tällä hetkellä 77 ja maalintekijätilaston TOP100 –listalta nimeä ei löydy. Toivotaan, että tämä virtuoosi pystyy jatkamaan terveeltä pohjalta uraansa vielä pitkään.

Vaaratekijät aivotärähdystä ajatellen varmasti kasvoivat aikoinaan sääntömuutoksen seurauksena, kun kahden viivan syöttö poistui. Peliä käännetään todella nopeasti ja syötön vastaanottohetki voi rakentua pelaajalle kuin varkain. Jyvät erottuvat akanoista, kun kiekko pitäisi pystyä pitämään hallussa ilman, että sitä katsoo koko ajan. Pää ylhäällä. Tai tulee pommi! Kiekollista pelaajaa saa taklata. Jääkiekko on mielestäni ainakin keskivertoa vaarallisempi laji ja loukkaantumisia tapahtuu paljon. Hyvä sääntömuutos muutamien vuosien takaa oli se, että päähän kohdistuva taklaus tuli omaksi pykäläkseen sääntökirjaan ja sitä seurataan erityisellä tarkkaavaisuudella.

Jääkiekko on silti todella viihdyttävä laji ja se vetää ihmisiä katsomoon. Uuden sukupolven yhä nopeammilla tähdillä oli muutama päivä sitten yksi heidän uransa ikimuistoisimmista hetkistä. NHL Draft! Suomalaiset pärjäsivät loistavasti ja kaikki on omissa käsissä. Tie palaavaan kokoonpanoon ei kuitenkaan ole helppo. Menestys lähtee heilläkin siitä, että nopeissakin tilanteissa katseen pystyy pitämään ylhäällä nähdäkseen pelin virtaukset ja välttyäkseen turhilta loukkaantumisilta. Onnea matkaan Suomalaiset!