Teemu Selänne - Löytyykö enää ylisanoja?

Se alkoi 1990-luvun alkupuolella ja kesti pitkät 20 vuotta! Suomessa herätyskellot herättelivät kansaa kohti uutta päivää. Moni tiesi, että sillä välin kun Suomi nukkui, ”rapakon takana” oli yön tunteina kiekko pudonnut jälleen jäähän. NHL:ssä oltiin pelattu taas jääkiekkoa! Kun unihiekat oli karisteltu silmistä, myös minun matka suuntautui kohti olohuonetta. Teksti-TV:n sivu 235 kiinnosti monia, koska sieltä saattoi katsoa sen yhden asian! ”Onko Teemu tehny?” Ja olihan se! TAAS! Vuodesta toiseen tieto kantautui suomalaisten aamupalapöytiin ja keskusteluihin! Yhtenä aamuna 1+1, toisena 3+0 ja joskus ”vain” 0+1 maailman kovimmassa sarjassa!

Penkkiurheilijat ympäri maailman ovat saaneet nauttia Teemu Selänteen maaleista! KUVA:EPA/LARRY W. SMITH

Miesten maailmassa yksi suurimmista keskustelun aiheista on urheilu! Itselleni varsinkin palloilulajit ovat lapsesta saakka olleet se kiinnostavin asia, mutta suurella mielenkiinnolla seuraan koko urheilun kirjoa. Yksi nimi tuntuu kuitenkin olevan jatkuvasti ylitse muiden! Se, mikä nousee aina uudelleen ja uudelleen keskusteluihin. Kun päätin alkaa kirjoittaa blogia, oli jotenkin itsestään selvää, että ensimmäinen julkaisu koskee herraa nimeltä Teemu Selänne!

Iltapäivälehdet nostavat Teemun otsikoihin taukoamatta, vaikka aktiiviura on jo ohi. Mielestäni se on kuitenkin aivan luonnollista ja järkeenkäypää. Ja kuten moni muukin kirjoittaja sanoisi tuhannetta kertaa; käydään vielä hieman läpi tätä huikeaa urheilijaa ja ihmistä!

Itse mietin monesti vähän kaikkia asioita kilpailullisista lähtökohdista. Asiassa kuin asiassa on monesti lähtöviiva ja kun lähtölaukaus on ammuttu olet omillasi! Eräs Teemun suomalaisen ikätoverin haastattelu on jäänyt minulle erittäin vahvana mieleen. Hän kertoi teiniajan harjoituksista, missä valmentaja laukaisi kiekon kaukalon päätyyn ja kaksi pelaajaa lähti samaan aikaan kiekontavoitteluun. Pelaaja, jota kutsuttakoon vaikka nimellä Antti T. kertoi, että tuossa iässäkään kenelläkään ei ollut edes harjoituksissa pienintäkään mahdollisuutta kaivaa kiekkoa itselleen Teemua vastaan! Teemu oli jo tuolloin taitava, nopea ja vahva. Hänellä oli myös eräs muu ominaisuus, mikä monelta puuttui. Hän vihasi häviämistä! Karmea yhdistelmä klassikkoharjoitteessa nimeltä YKSI VASTAAN YKSI!!!

Kiekon riistäminen Teemu Selänteeltä on erittäin vaikeaa! KUVA:EPA/JEFF ZELEVANSKY

Pääsy NHL:ään on vuosien saatossa ollut satojentuhansien pelaajien haave ja tavoitekin. Ainoastaan ripaus pelaajista pääsee pelaamaan tuossa sarjassa edes yhden ottelun. No entäs Teemu? Hän on kaikkienaikojen maalitekijätilaston sijalla 11! Käsittämätöntä! En edes viitsi luetella millaisia nimiä on jäänyt taakse ja kun katsoo edelle, niin siellä ei montaa ole! Käsittämätöntä!

Yksi kappale tarinasta uhrataan ainoastaan yhden asian käsittelyyn ja se on omistautuneisuus harjoitteluun! Kaikki alkaa jo lapsuudessa, milloin itsellänikin pihapelien lisäksi liityttiin joukkueeseen ja alettiin pelata muita kaupunginosia tai kaupunkeja vastaan. Kaikkialla on se tilanne, että jo alle kymmenvuotiaana parhaat yksilöt alkavat erottua edukseen. Tuon ikäisenä luistelutaito, luistelunopeus ja kiekonkäsittelytaito olivat ne, mitkä merkitsivät. Voimaa ei ollut kenelläkään, paitsi geenien mukana tullutta kokoeroa. Sitten päästäänkin viimeiseen asiaan mistä lopputarina alkaa ja mikä ominaisuus alkaa viedä tasoeroa entistä suuremmaksi tai sen puute vastaavasti vesittää koko tulevaisuuden muutamassa vuodessa. TAHTO! Tahto kehittyä paremmaksi joka hetki. Nälkä voittamista kohtaan, mikä osalla jalostuisi teini-ikäisenä omistautuneisuudeksi. Jatkumo ettei anna minkään asian tulla kehityksen tielle. Nyt puhutaan jo tasosta, mitä näkee todella harvoin ja otetaan keskusteluun tässä vaiheessa kaikkien lajien edustajat. Sel8nne –elokuvassa omistautuneisuus tuli hyvin ilmi ja se jatkui läpi uran. Lähes kaikki saavutettuaan Stanley Cup mukaan lukien kesäharjoittelussa oli vieläkin mukana Teemun omien sanojen mukaan ”piinaperjantai”, missä viedään keho aivan loppuun. Ja se kannatti! Tehdyt piinaperjantait olivat takuuvarmasti apuna yhdessä uran suurimmista maaleista, mikä syntyi 20.5.2007 matkalla kohti Stanley Cupia. Konfrenssifinaaleissa viides ottelu onmennyt jatkoajalle, eli raastavaa tehokasta peliaikaa on takana jo yli tunti. Teemun ajatus juoksi edelleen kristallinkirkkaaasti, kun hän oman mailahäirintänsä avustuksella sai irtokiekon maalin edessä. Se mitä tapahtui seuraavaksi on puhdasta taidetta! Rystylle vientiä on lapsuudesta saakka harjoiteltu kymmeniätuhansia kertoja. Sekunnin liikesarjalla kiekko maalin kattoon omalle paikalleen juomapullon viereen ja joukkueelle seuraava kiinnitys ottelusarjan voittoon! Maali katsottavissa tästä. Vastaavia maaleja on taustalla paljon, mutta nyt onnistuminen sattui erittäin tärkeään saumaan. Taas oltiin askel lähempänä mestaruutta!

Uran jälkeen Teemuna on seurattu mm. Supertähdet TV-sarjan välityksellä ja ennen kuin uran loppumetreille saakka yltäneet elokuva ja kirja julkaistiin, tuli TV:stä ohjelma nimeltä Teemun Tallista! Ohjelmassa esiteltiin Teemun autokokoelman autoja ja katsoja pääsi muutenkin hieman tutustumaan hänen elämäänsä. Sarjan tekemistä oli pyydetty Teemulta jo vuosia tuloksetta, koska hän alun perin ajatteli, että koko sarja antaa hänestä väärän kuvan. Ihan luonnollinen ajatuksenkulku iloiselta seuramieheltä. Vuosien suostuttelun jälkeen sarja päästiin kuitenkin ja onneksemme tekemään. Hauskaa oli myös NHL Without a map –sarjaa tehdessä! Hänellä on myös aina ollut aikaa faneille. Voidaan ehkä jopa sanoa, että hänellä on ollut urheilijoista eniten aikaa faneille. Lukemattomien nimikirjoitusten lisäksi hyväntekeväisyyteen liittyvät toimet varmasti muistetaan.

Teemu Selänteen pelinumero maajoukkueessa jäädytettiin 30.12.2015. KUVA:MARKKU OLKKONEN

Stanley Cup ja NHL:n tulokkaiden maaliennätys, mitä ei koskaan tulla rikkomaan ovat varmasti ne ikimuistoisimmat kohokohdat uran varrelta. Hän on myös olympiajääkiekon kaikkien aikojen paras pistemies. Suurin kunnia mitä pelaaja voi saada, on pelinumeron jäädyttäminen uran jälkeen. Numeron 8 on jäädyttänyt Anaheim Ducks sekä Suomen maajoukkue. Uran jälkeiset julkaisut eivät myöskään liiemmin esittelyitä kaipaa. Kirjan nimi on TEEMU ja elokuvan nimeksi tuli SELÄNNE!