Viski - Matka makujen maailmaan!

Vuonna 2007 istuin ravintolan pöydässä alkuiltaa. Miellyttävä ravintola oli näyttävästi sisustettu ja tuntui, että sinä päivänä ei ollut kiire mihinkään. Sanomalehden lukemisen yhteydessä katse kiinnittyi tiskin takana ylähyllyllä esillä olevaan viskivalikoimaan. Jostain syystä tuli mieleen, että kaikki noista kyseisistä juomista on päätynyt tänne tarjolle eri lähteistä. Viskistä oli jäänyt minulle aiemmilta vuosilta sellainen kuva, että niissä olisi värinsäkin puolesta monipuolisempi makujen kirjo verrattuna värittömiin juomiin. Ajatus tarinasta juomien taustalla sekä usko värillisten juomien tuomista mahdollisuuksista makujen tuojaksi alkoi kiinnostaa uudelleen. Siksi on sanottava uudelleen, koska muutamaa vuotta aiemmin parikymppisenä ensimmäiset kokemukset halvoista viskeistä eivät ollenkaan olleet jättäneet sellaista makuelämystä, että niitä olisi tehnyt mieli juoda yhtään enempää. Usko siitä, että hieman arvokkaammista tisleistä voisi nauttiakin oli ollut kuitenkin jossain ajatusten taustalla ja niinpä rohkaistuinkin antamaan viskille vielä mahdollisuuden. Vielä kun ravintolan henkilökunta osasi kertoa hieman enemmän eri pullotteiden luonteenpiirteistä, aloin uskoa laadun pystyvän tuomaan paljon uusia makunautintoja. Ja toihan se! Eri aromit ja varsinkin viskeille ominainen pitkä jälkimaku alkoivat kiinnostaa.

Viski kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta! KUVA: MARKKU OLKKONEN

Tuon päivän jälkeen ei mennyt aikaakaan, kun olin jo ilmoittautunut ensimmäiseen oikeaan viskitastingiin. Kun sen kertaisessa tastingissa sattui olemaan vielä erittäin ammattitaitoinen luennoitsija suoraan Skotlantilaiselta tislaamolta, vetäisi juoma minut lopullisesti mukaansa. Olen tutustunut viskeihin nyt siis kymmenisen vuotta ja edelleen voi sanoa, että niistä löytyy uusia makuja ja tarinoita kuultavaksi tai kerrottavaksi toisille asiaan vihkiytyneille.

Viskin nauttimisen yhteydessä eri tuotteiden erot huomaa jo tuoksutusvaiheessa. Tämä ehkä senkin takia, että ihmisen hajuaisti pystyy erottamaan yli 10 000 erilaista tuoksua, kun taas makuaisti vain viittä. Makuaistin erottavat maut ovat suolainen, hapan, makea, umami ja karvas. Niihin kun yhdistää vielä hajuaistin ja sen, että ihmisten mieltymykset ovat erilaisia, niin keskusteltavaa varmasti riittää!

Glenlivetin tislauspannuja Skotlannissa. KUVA: AOP/JOHN PAUL

Viski on viljasta, hiivasta ja vedestä tislaamalla tehty väkevä alkoholijuoma. Jotta juomaa saa kutsua viskiksi, on sen tislauksen jälkeen annettava vanhentua tynnyrissä vähintään kolme vuotta ja alkoholiprosentin on oltava vähintään 40-prosenttia. Pelkästään maantieteellisten sijaintien takia kaikkien tislaamoiden viskit maistuvat erilaiselta. Viskin valmistus on tarkkaa puuhaa, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pelkästään se millaista vettä käytetään, vaikuttaa suuresti lopputuotteen luonteenpiirteisiin.

Yksi viskinvalmistuksen työvaiheista on tislaus. Tislauskattilat ovat yhdet tislaamon juhlavimman näköisistä valmistusvälineistä. Koska alkoholin kiehumispiste on alempi kuin veden, höyrystyy alkoholi tislauskattilassa ja nousee ylös. Tämän jälkeen höyry jäähdytetään, jotta se saadaan tiivistettyä jälleen nesteeksi. Yleisestiottaen tislaus tehdään Skotlannissa kahdesti ja Irlannissa kolme kertaa, vaikka poikkeuksiakin löytyy.

Viski varastoidaan tammitynnyreissä. KUVA: AOP/JOHN PAUL

Pisin vaihe viskin valmistuksessa on varastointi tammitynnyreissä. Raakatisle varastoidaan tynnyreihin siis lakienkin nojalla vähintään kolmeksi vuodeksi, mutta varastointiaika on varsinkin Skotlannissa usein paljon pidempi. Tämän jälkeen eri tynnyreiden sisältöä sekoitetaan tarkasti keskenään, jotta myytävä tuote saadaan pysymään vuodesta toiseen tasalaatuisena ja saman makuisena kuluttajalle. Sekoitusmestarilla, eli master blenderillä on erittäin vaativa ja tärkeä työ laadun varmistamisessa. Hän onkin yksi tislaamon arvostetuimmista työntekijöistä. Viskipullon kyljessä oleva ikämerkintä kertoo kuinka vanha on nuorin sekoituksessa käytetyistä tynnyreistä. Kun saman tislaamon tuotteita vertailee keskenään, niin ero esimerkiksi 12-vuotiaan ja 18-vuotiaan välillä on aika suurikin! Viime vuosina tislaamoiden ns. ikämerkittömät tuotteet ovat lisääntyneet. Tämä juontaa juurensa osaltaan myös siitä, että sekoitusmestarit osaavat rakentaa esimerkiksi monipuolisen lähes 12-vuotiaalta viskiltä vaikuttavan maun käyttäen sekoittaessa parhaimpia 9-vuotiaita tynnyreitä. Kyseiset tuotteet ovatkin tislaamoille taloudellisestikin erittäin kannattavia. Ikämerkittömien tisleiden oheen on monesti kehitetty vielä jokin kiehtova tarina. Eräs loistavasti tuotteistettu kokonaisuus on Highland Parkin Warrior –sarja.