Mikä ihmeen Black Friday?

Mikä ihmeen juttu tämä Black Friday on? En jaksa googlailla mistä tämä on lähtöisin mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että tähän väliin vuotta on vaan pitänyt saada joku kaupallinen “juhla” jolla myydään ihmisille tavaraa jota he eivät tarvitse.

Eikö tämä voisi olla aikaisemmin? Mielestäni olisi humoristista jos Black Friday olisi liikkuva juhlapyhä kuten pääsiäinen. Sen sijainti kalenterilla voitaisiin määritellä vaikka seuraavasti: Maailman ylikulutuspäivää seuraavan täydenkuun jälkeinen perjantai.

Asiayhteys olisi mutta aikaa olisi riittävästi välissä, että ihmisten ostofiilis ei menisi pilalle.

Joitain vuosia sitten luin älä osta mitään -vuodesta, pari kotimaista elokuva-alan henkilöä oli kokeillut sitä ja heidän innoittamanaan aloin miettiä, että onnistuisiko tuo itseltäni? En halunnut tehdä itselleni noin tiukkoja rajoja, joten loin omalle vuodelleni omat säännöt.

Säännöt olivat seuraavanlaiset: Saisin ostaa mitä tahansa rikkoutuneen tai loppuun kuluneen asian tilalle. Jos ostin jotain uutta mitä minulla ei entuudestaan ollut, pitäisi tämän hankintaa miettiä tarkoin. Tarvitsenko sitä oikeasti vai onko kyseessä vain halu saada jotain uutta ja kivaa?

Muutama poikkeus sääntöihin oli: Kirjoja sain ostaa niin paljon kuin halusin, sillä tykkään lukea ja en usko, että maailma menee pilalle sillä, että muutkin lukisivat enemmän. Ammattiin liittyvät tarpeet eivät myöskään kuuluneet tälle listalle, toki niitäkään ei ostella huvikseen vaan tarpeeseen.

Näillä säännöillä sitten pärjäilin vuoden ja tuli ilmi, että minulla oli jo kaikki mitä tarvitaan onnellisen ja jopa yltäkylläisen elämän elämiseen. Mistään ei ollut puute ja uskon, että tilanne on sama kaikilla kaltaisillani keskiluokkaisilla suomalaisilla aikuisilla. Eli emme me oikeasti tarvitse telkkaria joka huoneeseen tai uusinta puhelinmallia vuoden välein vaikka meille niin uskotellaankin.

Vuoden saldoni oli se, että ostin kolme kauluspaitaa, yhdet kengät ja kaulaliinan. Varsin kohtuullista mielestäni. Olen jatkanut elämääni samoilla “säännöillä” en vain ole pitänyt kirjaa ostoksistani mutta olen melko varma, että alle kymmenen ostosta vuodessa -tahdilla ollaan menty siitäkin eteenpäin.

Ymmärrän myös sen, että talouden nousukausi luonnollisesti hidastui vuokseni, kun en kuluttanutkaan yli tarpeeni ja varojeni, sori talous.

Kannustan siis kaikkia muitakin elämään kohtuudella ja kuluttamaan harkiten, ostamalla vain tarpeeseen. Jos teillä nyt kuitenkin on palava halu kuluttaa ja käyttää ne kovalla työllä ansaitut rahat, niin suosittelen tavaran sijaan aineettomia, elämänlaatua kohottavia asioita. Eli ostakaa palveluita, ravintolaruokailuja, elokuvalippuja tai vaikka taikaesityksiä!