SOMEAPINAT

Täällä tapetaan yhen virheen takia
Ihminen saa näppiksen, siitä tulee apina

- Roope Salminen & Koirat "Kusipää"-

Yllä siteerattu kappale on uusin voimabiisini. Onhan se rumaa tekstiä, mutta kannattaa suodattaa kirosanat ja keskittyä sisältöön. Siinä on oikeasti sanomaa. Kappale oikeastaan kertoo enimmäkseen muusta kuin someapinoista, mutta sitäkin siinä sivutaan. Myös Tuomari Nurmio on tehnyt kappaleen samasta aihepiiristä.

En ole ainoa, jolle on kasvanut se eräänlainen sarvi otsaan somen kanssa. Facebook on menettänyt lyhyessä ajassa tuhansia käyttäjiä. Itse suljin tilini toukokuussa. Siihen ei ollut yhtä yksittäistä syytä. Linkin takana olevan uutisen arvaus käyttäjäkadon syistä (tietosuojaongelmat) ei ollut minulle merkittävässä roolissa. Syynä oli enemmänkin jo pitkään kypsynyt kyllästyminen. Kaiken mukavan ja hyödyllisenkin lisäksi se oli ketjutolkulla besserwisseröintiä ja ilkeätä nokittelua. Yksikin virhe tai eriävä mielipide niin someapinalauma oli vauhdissa.  Ei niin neutraalia aihetta, etteikö joku silti mielensä pahoittaisi. Useimmiten joku, jota itse alkuperäinen asia ei millään lailla koskenut. En jaksanut edes ulkopuolisen tarkkailijan roolissa seurata sellaista. Se on väsyttävää.

MAAHANMUUTTO - TASA-ARVOINEN AVIOLIITTO -  SUKUPUOLTEN VÄLINEN TASA-ARVO -  PERUSSUOMALAISET - LASTENHOITO - KOIRANHOITO - KISSANHOITO - IHANMINKÄVAANELÄIMENHOITO - NAISEN ULKONÄKÖ

Haluatko öyhötystä? Bloggaapa mielipiteitä noista! Toim.huom. sukupuolten välistä epätasa-arvoa tai ei, miesten ulkonäön kommentointi ei aiheuta samanlaista öyhötystä kuin naisten! Ei liioin miesten ulkonäkö yleisesti aiheuta niin paljon kommentointia kuin naisten. 

Iltapäivälehdet elävät lukijoistaan - sehän on selvä. Ja kun lukijoilla on mahdollisuus kommentoida uutisia, se tuo käyttäjiä. Bisnestä se on sekin. Mutta sama lopputulos sielläkin.

Alle olen koonnut klippejä nettilehtien kommentti- ja keskustelupalstoilta. Kielipoliisit, somekouluttajat ja mielensäpahoittajat vauhdissa. Klikkaa auki ja pidä hauskaa. 

Opetustuokio toimitukselle Yleisesti hän kertoo.. Kielipoliisilaitokselta päivää Kyllä minä osaan!

 

"Helppohan se on pusikosta huutaa. Varsinkin jos pää on umpiluuta.
Miksei kelpaa enää vanha ohjenuora: jos asiaa on sen jätkä sanoo suoraan"

 

Mikä meitä vaivaa? Miksi ruudun takaa on lupa kirjoittaa mitä vain vaikka oman fb-tilinsä nimissä ja tunnistettavalla profiilikuvallaan? En millään jaksa uskoa, että jokainen näppiksen paukuttaja olisi enteriä painaessaan humalassa tai tavanomaista vähemmillä hoksottimilla varustettu. Uskon, että suurin osa on tavallista leipää syövä tavallinen kengänkuluttaja tavallisessa työssä ja tavallisia lapsia kotonaan kasvattava.
Se sellainen, joka ei mene kassaneidille huutamaan tappouhkauksia jos ostetussa juustossa oli homepilkku eikä toivo bussikuskille raiskausta jos tämä saapui pysäkille minuutin myöhässä. Kun näin ei toimita livenä, millä tämä valtavan suuri ihmismassa oikeuttaa huonon käytöksensä somessa? 

Kuinka me voimme edellyttää, että lapset ja nuoret osaavat käyttäytyä kauniisti ja kunnioittaa toista ihmistä kun esimerkki on tämä? 

Sosiaalinen media on upea juttu oikein käytettynä. Mutta sillä on toinenkin ruma kääntöpuoli ja tästä olen kieltämättä huolissani.

Edellä kirjoitettu someöyhötys on ärsyttävää, mutta varsin pientä vielä verrattuna somessa tapahtuvaan rikollisuuteen. Somen väärinkäytökset ja suoranainen somehölmöily näkyy myös työssäni. Valtaosaan rikosjutuistani liittyy sosiaalinen media tavalla tai toisella. Joko rikos on kokonaan tehty somessa tai sitten tehtyä rikosta on puitu somessa. Melkein kaikki muut rikostyypit, paitsi fyysinen pahoinpitely ja liikennerikokset on mahdollista tehdä kokonaan sosiaalisessa mediassa ilman, että osapuolten tarvitsee toisiaan edes tavata. Sosiaalinen media on myös luonut  rikollisuuden muodon, jota ei ennen sitä ollut edes olemassa. Esim. lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tapahtuu varsin usein jonkin sosiaalisen median palvelun sisällä viestein ja kuvin. Someviestiketjut ja kuvakaappaukset ovatkin jo arkipäivää oikeussaleissa kirjallisina todisteina.
Juuri tämä on aihe, jossa sekä lapset että heidän vanhempansa kaipaisivat kipeästi apua ja valistusta. Vanhemmille on epäselvää heidän oikeutensa tarkkailla esim. kouluikäisen lapsen omaan käyttöön annettua kännykkää. Lapsille on epäselvää ja hämmentävää kuinka suhtautua netissä tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään. Ja hämmentävän isolle osalle aikuisista (miehistä) näyttää olevan hyvin epäselvää se, että seksin ehdottaminen lapselle (myös netissä) on rikollista ja siitä seuraa rangaistus.

Uskon, että tässä tarvitaan valistuksen lisäksi myös aikaa. Some on vielä tuore juttu. Meille ei ole muodostunut sinne vielä yhteistä käyttäytymismallia. Se hakee muotoaan. 

Jos sosiaalinen media on lisännyt ja hankaloittanut virkamiesten työtä niin on se joskus sitä helpottanutkin.
Tarina elävästä elämästä: haastemies oli saanut jälleen kerran tehtäväkseen viedä haaste sekä poliisin että haastemiehen vanhalle tutulle. Hänen tavoittamisensa oli toisinaan varsin hankalaa, koska herra X pakoili haastemiestä ja poliisia. Hän oli kuitenkin reipas somen käyttäjä eikä ollut ajatellut asiaa aivan loppuun asti. Haastettava postasi someen julkisen kuvan itsestään kaljatuopin kanssa ja vielä tägäsi itsensä läheiseen kulmakuppilaan. Helppohan siitä oli haastemiehen käydä kaveri tavoittamassa. Että on siitä sosiaalisesta mediasta ihan konkreettista hyötyäkin toisinaan. Ehkä haasteen saanut herra X oli eri mieltä.