Ajatuksia hyvästä rakentajasta

Hyvä urakoitsija?

"Omakotitalo avaimet käteen periaatteella" tai "autotalli valmiina tontille", ehkä parhainpana: "ei tehdä itse mitään" jne. Kauniita ajatuksia rakentamisessa tai rakennuttamisessa paremminkin, mutta harvassa taitavat olla he, keillä homma oikeasti olisi niin mennyt. 

Kuten esim. rakennuslupien kanssa kävi ilmi, olemme mekin saaneet ainakin aikaa ja mietintämyssyä käyttää, vaikka emme "mitään teekään itse" laajennuksen rakentamisessa. Jotta me amatöörit emme hakkaisi päätämme tarpeettomasti seinään ja jotta rakentaminen etenisi johdonmukaisesti kohti toivottua lopputulosta, ovat ammattilaiset ensiarvoisen tärkeitä projektin onnistumisen kannalta. Näkyvimmässä roolissa asiantuntijoista on tietysti itse rakentaja. 

Ne rakentamisen aikataulut!

Ajoissa valmistumisen eli aikataulujen paikkansa pitävyyden koen olevan todella tärkeää tälläisessä projektissa. Varmasti suhtautumiseeni vaikuttaa ihan oma luonteeni sekä toki perheemme elämäntilanne. Oletan yleisestikin, että aikataulut kiinnostavat monia talonrakentajia - on kova polte päästä asumaan ja elämään siinä omien haaveiden kohteessa ja ihmismieli on malttamaton. Taloprojekteista kuulee ajoittain kaikenlaisia tarinoita ja tottahan se on, että jos yhden toimittajan aikataulu pettää, niin dominoefektillä voi olla aikataulullisesti kauaskantoisia vaikutuksia. Meillä näin ei ole onneksi kyllä käynyt!

Ammattilainen on askeleen edellä

"Jani sanoi, että tilasi ne ikkunat niin että niissä on samalla tavalla sälekaihtimet, kun talon nykyisissäkin", huikkasi Antti ohimennen minulle jo joitain viikkoja sitten. Näihin sälekaihtimiin mielessäni kiteytyy hyvin paljon. En ikimaailmassa olisi tajunnut miettiä tälläistä yksityiskohtaa ja voisi olla, että jokunen ruma sana olisi päässyt, jos verhoja olisi itse näprännyt lasien sisään. Monta muutakin juttua (esim. nuo sokkelin raudoitukset) on ollut sellaisia, että on ilo vierestä seurata, kun toisilla on homma hallussa ja kokonaiskuva hahmotettuna. Missä vaiheessa kannattaa tilata kattotuolit, milloin on järkevää hommata ikkunat, kuinka kauan oletettavasti puhelinsoitosta menee siihen, että betoniauto on oikeasti pihalla, lista on loputon. Varmasti kokemuksen myötä ja samojen toimittajien ja palveluntarjoajien kanssa töitä tehdessä nämä asiat tulevat selkärangasta, itsellä olisi mennyt aikaa ja hermo selvittäessä tätä aikajanaa, että mitä, missä ja milloin.  

Milloin on ookoo oikaista ja milloin pitää olla kieli keskellä suuta

Niin paljon kuin nopeaa toimintaa arvostankin, on totta kai kaikkein tärkeintä omakotitalon kokoisessa taloudellisessa hankkeessa, että urakka sujuu kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Jos rakentamiseen saa palamaan rahaa, niin virheiden korjaaminen se vasta hankalaa ja kallista onkin! 

Tästä meillä on vuosien takaa pientä omakohtaista kokemusta. Autotallin rakennusvaiheessa huomattiin taloon liittyen virhe salaojien kanssa, josta olisi voinut joskus koitua suurta harmia. Oli onni onnettomuudessa, että autotalliakin oli rakentamassa ammattilainen, joka kyseisen virheen huomasi ja jonka kanssa saimme probleeman korjattua. Itse tekemisen sijaan siten hyvillä mielin maksamme ammattilaisille siitä, että he tekevät työn siten, että meidän ei tarvitse miettiä jälkikäteen, että olisiko se vesiputki kannattanut kuitenkin laittaa menemään sokkelin läpi vaiko eikö...

. . . 

Sokkelin karsina on jo hyvällä mallilla, tavoitteena on, että vielä tällä viikolla aloitetaan valut!

Tilanne tontilla 25.9.2017

...Ja jos tekstistä jäi kokonaisia sanoja tai ajatuksia puuttumaan kirjoitusvirheiden lisäksi, niin laitetaan sen piikkiin, että tässä ollaan vasta kaksi viikkoa oltu viisihenkinen perhe. Tämä teksti oli tarkoitus kirjoittaa yhdeltä istumalta, mutta tämä on katkennut kolme kertaa Vauvaveljen tarpeiden takia ja useamman kerran Isoveljen läksyjen vuoksi, Pikkuveli on päiväkodissa tänään, muuten hänkin olisi varmasti kantanut kortensa kekoon tässä keskeytysasiassa. 

Onneksi siis vain kirjoitan rakentamisesta eikä minun varaani ole laskettu mitään itse rakentamisen edistymisen suhteen. Näillä keskeytyksillä laajennus olisi kyllä varmasti jouluksi valmis, mutta vuosi olisi jotain ihan muuta kuin 2017.