Omakotitalon laajennuksen budjetti, part I

Teksti siitä, mitä ja mistä on pitänyt maksaa, että olemme päässeet tähän pisteeseen:

”Sulje silmät, sulje suu, sulje kaikki aistit niin tää helpottuu”… Keskeneräisen omakotitalon aikanaan ostaneena muistaa, että kaksinumeroisia rautakauppalaskuja ei ollut olemassakaan, kolminumeroisistakaan ei ollut hyötyä ihan heti hätkähtää ja nelinumeroisten kohdalla kannatti vain sulkea silmät ja varmuuden vuoksi muutkin aistit Haloo Helsingin sanoin.

Laajennuksen teon kanssa on vähän sama homma, nyt tosin meillä on itsellämme turha naiivius kadonnut ja jonkinlaista realismia mukana kustannusten arvioinnissa (vrt. ”kyllä jonkinlaisen autotallin saa kolmella tonnilla”, noh, kun lisää yhden nollan perään niin ollaan paljon lähempänä toteutunutta...) Nauretaan, tai itketään, sitten loppusuoralla, kun todellinen summa selviää. Olisiko se lähelläkään 60 000 euroa…?

Laajennus sijoituksena?

Alunperinkin olemme ostaneet meille kodin, emme sijoitusasuntoa – tämän mantran toistaminen on helpottanut stressiä… Tilan jäädessä liian pieneksi, tai vähintään tarpeisiimme sopimattomaksi, etsimme puolitosissamme uutta kotia. Aika pian kävi selväksi, että sen kokoluokan taloon muuttamalla kukkaromme ei varsinaisesti paksune ja mieleen puski jo valmiiksi ärtymys ja ahdistus nykyisen myymisestä ja kaikkeen siihen liittyvästä.

Jostain olimme keksineet ajatuksen, että laajennuksen tekemällä emme ikinä saisi ”omiamme pois” tästä talosta, että laajentaminen olisi autokauppaakin huonompi sijoitus. Vaan eipä toisaalta varainsiirtoverot, välittäjän palkkiot, mahdollinen vuokralla väliaikaisesti asuminen jne. myöskään varsinaisia kultakaivoksia olisi olleet.

Jos omakotitalon laajennuksen teettäminen ulkopuolisella ei optimaalisin tapa olekaan lisätä asunnon kuvitteellista myyntivoittoa, niin ajatuksissamme palasimme kuitenkin siihen alkuperäiseen: tämä on ensisijaisesti koti, ei sijoitus. Ja kun laajennetaan, niin suunnitellaan tila niin, että se toimii tarvittaessa rauhallisena työtilana, joskus myöhemmin teinisiipenä ja onhan sitä kaavailtu vanhuuden asunnoksi lasten isovanhemmillekin. Isoveli ainakin korrektisti oli jo ilmoittanut mummolle, että sitten kun isoäiti on vanha ja muistisairas, niin meidän laajennukseen voi tulla asumaan. Kätevää kaikkien kannalta. Tervetuloa. Sitten tosi monen vuoden päästä!

Summia tiskiin:

Lautatavaratkaan eivät ole vielä edes tontilla, mutta kunnioitettava summa tililtä on rahaa silti johonkin kadonnut:

  • Alustava suunnitelma, kuvat ja ELY-keskuksen lupa, kun rakennusfirma (Rakennusliike Soiniset) hoitanut kaiken puolestamme, 1380 €
  • Rakennuslupaan ja rakentamiseen tarvittavat piirrokset suunnittelijaltamme (Kaija Hakoköngäs) 2000 €, osa suunnitelmista, kuten sähkösuunnitelma, ei sisälly tähän.
  • Rakennusvalvontamaksut kaupungille 950 €
  • Vastaavan mestarin palkkio on 3 x 600 €, eli kokonaisuudessaan 1800 €. Laskussa lukee lisätietona, että tämän kohteen mestarin palkkion suuruus on n. 50% uudisrakennuksen vastaavasta.
  • Teräspaalutus (Ari Turpeinen) kokonaisuudessaan 3650 €
  • "Pikkumenoja", kuten uusi käsisirkkeli pation pirstaloimiseen, lisää torx-kärkiä, uusi akku porakoneeseen, Antille pihatöihin tykkäyslahjana viety kylmä olut, numeerinen kartta (niin mikä?) suunnittelijaa varten kaupungilta, asunnon nykyinen arvioittaminen pankille yms, 600 €

Ja onhan täällä käynyt lisäksi kaivuri pariinkin otteeseen, tuotu soraa, siirretty ilmalämpöpumppua, tehty LVI- ja sähkösuunnitelmaa ja varmasti vielä jotakin minkä unohdan, näistä ei ole vielä kolahtanut lopullinen lasku postiluukkuun. Ja silti ollaan saatu jo kymppitonni rikki, auts!

...Suljen siis silmäni niin tää helpottuu ;)