Omakotitalon laajennuksen budjetti, part II

43 745 €

On kai tämäkin tapa viettää rentouttavaa perjantai-iltaa ynnäämällä yhteen kunnioitettavan kokoista laskupinoa. Ainakin tämä on karu paluu hetkeksi arkeen tämän juhlaviikon keskellä: kahden isomman lapsen kanssa on juhlittu koulussa ja päiväkodissa Suomen itsenäisyyttä, vauvaveljen ristiäisiä vietämme vielä ylihuomenna. 

Edellinen budjettipostaus löytyy täältä. Silloin taivastelin kymppitonnin rajapyykin saavuttamista. Tänään tuon laskupinon loppusummaksi laskin antoi 43 745 euroa. En hennonut tarkistaa, pitääkö luku paikkaansa. Todennäköisesti.

Mitä rahalla on saatu?

Laskin yllä olevaan summaan kylmästi kaikki laajennusmappiin päätyneet laskut yhteen. Jokin lasku on vielä saamatta jo tehdyistä töistä tai jo tilatuista materiaaleista ja samoin luvussa on mukana joitain asioita, joita on maksettu etukäteen. Edellisen kirjoituksen jälkeen rakennukseen on tehty muovitukset ja rimotukset sisältä loppuun ja ikkunat ovat myös paikallaan. Lattialämpö on kytketty päälle ja se yhdessä puhaltimien kanssa huolehtii tilan kuivumisesta sisätöiden aloittamista varten. Ulkovuorilaudat odottavat tontilla, seuraavaksi on niiden kiinnittämisen aika. Tähän asti pääsee siis reilulla neljälläkympillä.

Mihin kaikkeen rahaa on kulunut?

Lajittelin laskut neljään pinoon: työt, K-rauta, luvat + kuvat ja muu sälä. Seuraavaksi pyöristetyt summat (jotka yhteen laskemalla et saa tulokseksi täsmälleen laskimessani ollutta lukua) sekä pieni selitys siitä, mitä kategoria pitää sisällään.

K-rauta, 16 000 euroa: Paljon olemme ostaneet materiaalia suoraan K-raudasta tai sen kautta tilattuna. Tässä on mukana jokunen Starkin lasku, mutta laskupinon nimeksi K-rauta kiilaa kiistatta. En oleta tämän luvun enää kovin paljon kasvavan, niin hyvässä vaiheessa runko jo on.

Työt, 15 000 euroa: Tässä summassa on mukana vain ne laskut, joissa on laskutettu pelkästään tehdystä työstä. Esim. paalutuksen lasku meni kokonaisuudessaan pinoon "muu sälä", vaikka siinäkin iso osa todellisuudessa on työn osuutta. Työtuntien hinnoissa on eroja riippuen siitä kuka on tekemässä ja mitä. Hintahaarukka on ollut noin 40€-70 € tunnilta, mitä tällä tontilla töissä olleet ovat työstään laskuttaneet. Tämä summa tulee tietenkin vielä kasvamaan laajennuksen edetessä.

Luvat ja kuvat, 7 000 euroa: Kun lukua suhteuttaa muihin kuluihin, niin jäähän se projektin lopussa pienimmäksi. Silti tämä tuntui alkuun niin epäreilulta, että vielä ei oltu rakennettu käytännössä mitään, ja jo kymppitonnin rajaa hätyyteltiin! Summaa nosti se, ettei talostamme löytynyt sähköisiä piirrustuksia valmiina ja se, että laajennukselle haettiin poikkeuslupaa

Muu sälä, 6 500 euroa: Tähän pinoon tungin kaikenlaiset sorakuormat, ilmalömpöpumppujen asentamiset ja vesikourut ynnä muut. Luvussa on mukana niin työtä kuin materiaalejakin.

Mitä vielä?

Seuraavassa budjettitekstissä on varmasti mukana jo "sisämateriaalit ja sisustus" -kategoria. Luulen, että sen voisin yhtä hyvin otsikoida "Värisilmä ja Ikea". Ainakin lapset ovat kovasti suunnitelleet millanen parvisänky laajennuksen makkariin on tulossa ja minkälaisella sohvalla on paras katsoa elokuvaa ja pelata minecraftia... Ja tunnustan, että joululahjaksi naamioinnin nimissä itsellänikin on mopo keulinut siten, että tilasin jo puolapuut Suomen Voimistelutuotteelta. Onhan ne hyvä olla tällä ajoissa (jaloissa pyörimässä), että osataan huomioida väliseinää rakentaessa niiden tuleva kiinnityskohta...

Alussa kirjoitin varovasti, että olisiko kokonaisbudjettimme lähelläkään 60 tuhatta euroa. Tämän välikatsauksen perusteella alkuperäinen summa kuulostaa edes oikealle hehtaarille asettuvalta, vaan aika näyttää, mitä todellisuudessa viivan alle jääkään.