Omakotitalon laajennus - rakennusluvat kuntoon

Rakennuslupaviidakkoa ja riittämättömiä neliöitä

Talomme on rakennettu 875 neliön tontille. Todellisuudessa piha näyttää ja tuntuu paljon suuremmalta, sillä se rajoittuu takaa kaupungin puistoalueeseen. Tälle puistokaistaleelle emme tietenkään voi rakentaa mitään, mutta esim. lasten suuri trampoliini on suvereenisti sijoitettu tälle ”yläpihallemme”. On sinne tainnut jokunen marjapensas ja omenapuukin eksyä…

Tontillamme on talon lisäksi 44 neliön lämmin autotalli+varasto sekä pieni puuvaja-roskakatos. Näin rakennusoikeutta meillä oli jäljellä enää 20 neliötä. Alusta asti tuntui, että parinkymmenen neliön laajennus on vähän ajan ja rahan haaskausta, parempi toteuttaa erään serkkuni mottoa: ”sen minkä teet, tee se suurieleisesti”. Lisäneliötä vonkumaan siis!

Poikkeamislupa ylimeneville neliöille

Autotalliprojektissa mukana olleen rakennusfirman kanssa pohdimme laajennuksen vaihtoehtoja ja päädyimme hakemaan ELY-keskukselta poikkeamislupaa rakennusoikeuden ylittävien neliöiden takia. Firma teki hyvin alustavan pohjapiirroksen 46 neliölle, ELY-keskuksen lupaa varten ei kummoisia piirustuksia tarvittu. Tämä neliömäärä vedettiin aika lailla hatusta miettien sitä, että tilaa saadaan tarpeeksi, muttei haeta älyttömyyksiä, jotta lupa oikeasti saadaan läpi. Tätä poikkeamislupaa haettiin jo keväällä 2015, vähän varmuuden vuoksikin. Lupa myönnettiin ja poikkeamislupa on voimassa kaksi vuotta myöntämispäivästä eteenpäin. Meillä maaginen takaraja oli siten 15.7.2017.

Rakennuslupa kaupungilta

Kevättalvella 2017 päätimme, että laajennus toteutetaan. Me kaksi hyväuskoista pöljää elimme siinä uskossa, että tästä sitten vain rakentamaan, kun kerran ELY-keskuksen lupa on myönnetty ja naapuritkin puumerkkinsä paperiin olivat pistäneet. Mutta ehei, opimme, että poikkeamislupa olikin vain paperi mikä mahdollisti ylipäätään tuiki tavallisen rakennusluvan hakemisen kaupungilta. Meinasi tulla kiire.

Rakennusluvan saamiseksi ei aivan pelkkä suuntaa antava pohjakuva riitäkään, vaan omaa perehtymättömyyttämme saimme melkoisella vauhdilla ryhtyä etsimään sellaista ammattilaista, jolta onnistuu pohjakuvat, julkisivut, leikkauskuvat ja kaikki muu sälä (esim. kattotuolien kantavuuslaskelmat ja paalutussuunnitelmat). Tästäkin yritimme kaivaa positiiviset puolet esiin, saimmekin vaikuttaa vielä suuresti pohjaan ja ensimmäinen T-mallinen luonnos (mikä ELY-keskukselle meni) muuttuikin lennossa enemmän L-malliseksi, ja oikein hyvä niin! Tässä saumassa päätimme myös rakennusfirman, siitä lisää myöhemmin.

Hintahaarukka tarvittaville kuville vaihteli melkoisesti riippuen siitä, mistä tarjousta kysyttiin. Kovin meille tehty tarjous oli 7800 €, kun loppupeleissä löysimme vaihtoehdon, jossa samansisältöisestä paketista maksoimme 2000 €. Kannattaa siis todella olla joku käsitys hintatasosta ja lisäksi vertailla tarjottujen pakettien sisältöä kriittisesti. Kuvat meille piirsi Kaija Hakoköngäs. Meillä tätä ilmeisen edullista hintaa selittää kyllä sekin, että sama toimisto oli aikoinaan tehnyt taloomme alkuperäiset paalutussuunnitelmat ja näin osa talomme kuvista löytyi toimistolta jo sähköisessä muodossa.

Rakennuslupahakemukseen tarvittavat liitteet

Rakennuslupahakemuksen liitteeksi oli pohja- julkisivu- ja leikkauskuvien lisäksi toimitettava myös laput naapurien kuulemisesta sekä meidän tapauksessamme selvitys maaperästä. Tämä alue on vanhaa merenpohjaa. Selvitys oli piece of cake, sillä emme nähneet itsekään muuta vaihtoehtoa kuin tehdä samalla tavalla paalutus laajennuksen osalle kuin mitä talolle on tehty. Massaa olisi saanut vaihtaa kasettitolkulla ja jotenkin maallikonkin mieli on levollisempi, kun perustukset talossa ja laajennuksessa on tehty täysin samoin.

Rakennuslupa-asiat käsitellään Kotkassa torstaisin. Meidän onnellamme helatorstai sattui vielä tähän väliin niin että homma venähti viikolla. Hakemuksen jättämisestä kuitenkin kolmen viikon kuluttua meillä oli lupa taskussa ja pihaa voitiin käydä raivaamaan sen näköiseksi, että laajennusurakka oli mahdollista aloittaa. Tässä vaiheessa tunsimme itsemme jo voittajiksi, laajennuksesta tulisi oikeasti totta, jeiiii!! Hiekkalaatikko siirrettiin, muutama muu juttu startattiin ja siten työmaa oli aloitettu ennen tuota takarajana ollutta 15.7.