Tontilla tänään - Ilmalämpöpumpun siirto ja lämmitysjärjestelmien pohtimista

Tänään tapahtunutta:

Unikeot saa liukkaasti liikkeelle sängyistään aamupalapöytään, kun tontilla tapahtuu jotakin...

Nykyiset lämmitysjärjestelmämme

Talossamme on varaava lattialämmitys, joka toimii suoralla sähköllä. Lisäksi käytämme talvikuukausina ahkerasti isoa takkaa. Enemmän kesäajan viilennystä varten, mutta toki myös lämmityskustannuksia pienentämään, hankimme v. 2014 ilmalämpöpumpun. Valintamme oli Panasonicin HE12PKE, joka toimittajan mukaan soveltuu yli 100 neliön tiloihin. Asennettuna maksoimme siitä aikanaan 2300€. Pumppu on toiminut toivotulla tavalla ja sen kapasiteetti on riittänyt hyvin, vaikka tilassa kuutioita riittääkin korotetun katon takia. Viilentämiseen tätä pumppua on käytetty ahkeraan, lämmityskuluissa voisimme varmasti vielä säästää, kun optimoisimme pumpun käytön. Laattalattiamme on melko kylmä jalan alla, jos lattialämmitystä ei pidä talvella reilusti päällä. Siksi sitä tulee huudatettua ehkä enemmän kuin taloudellisesti olisi järkevää. 

Pumpun tiedot yksikön kyljestä
Pumpun sisäyksikkö asennettuna ruokailutilan seinään

Ilmalämpöpumpun siirto ja uuden pohtiminen

Pumpun ulkoyksikön kanssa 2014 jouduttiin tekemään pieni kompromissi, kun pation seinät rajasivat pois sen kaikkein parhaimman kiinnityspaikan. Nyt laajennuksen myötä ulkoyksikköä oli pakko siirtää, jotta vanha patio saadaan purettua kokonaan. Tämä sinänsä ylimääräinen homma ei tällä kertaa harmittanut yhtään, koska nyt ulkoyksikkö saadaan huomaamattomampaan paikkaan. Vanhan ilmalämpöpumppumme asentanut yritys ei enää toimi alalla, joten ihan vain Googlea käyttämällä Antti etsi paikallisen toimijan, jolta saisimme laajennuksen osalta tarjouksen uudesta ilmalämpöpumpusta ja joka voisi siirtää vanhan yksikkömme. Vaikka siirtomatka ei ole metriäkään, kylmäaineiden takia hommaa ei voinut itse tehdä. Siirtämisen tuli tekemään J.H. Tech ja heiltä odotamme myös tarjousta uudesta pumpusta. Olemme olleet tyytyväisiä Panasonicin pumppuun niin kotona kuin mökilläkin, siksi haluamme laajennukseenkin saman tuoteperheen pumpun. If it works, don't fix it! Neliöt ja kuutiot ovat laajennuksessa toki pienemmät kuin nykyisessä talossa, siksi tällä hetkellä eniten kiinnostaa Panasonic HE9PKE. 

Ulkoyksikköä siirtämässä

Pumpun ulkoyksikkö uudella paikallaan:

Yksikkö kiinnitettiin sokkeliin, jotta sen äänihaitat (resonointi) olisi kaikkein vähäisintä. Hyvin vähän pumppu mitään ääntä on pitänytkään, enemmän mielestäni tavallinen koneellinen ilmanvaihto pitää meteliä. Joskin ne hetket ovat tässä perheessä melko harvinaisia, kun minkään laitteen hurinan pystyy tunnistettavasti kuulemaan arjen äänien alta... 

Laajennuksen lämmityksen pohdintaa

Laajennukseen on tulossa sama suoralla sähköllä toimiva lattialämmitys, mikä kauttaaltaan talossamme jo on. Ilmalämpöpumpun haluamme tilaan lisäksi. Nyt välillä on tuntunut pöhköltä jäähdyttää koko kämppää siksi, että muutamina helleöinä perhe nukkuisi paremmin. Kaunis ajatuksemme on, että jos joskus tulevina kesinä superhelteitä on tulossa, laajennusosaan voi karata nukkumaan kuumuutta pakoon. Laajennukseen kun ei tule erillistä ulko-ovea, on jotain toivoa saada pidettyä se siipi viileänä kesälläkin. Arvatkaapa vain, muistaako nuorempi herrasväkemme sulkea pation ovea mennessään, kun kesällä ramppaavat sisältä hakemaan tavaroita pihalle? Ekotehokkuus ei aivan ole huipussaan, kun pumppu huutaa viilennystä ja vieressä on ulko-ovi auki patiolle, jossa lämpötilat ovat parhaimmillaan reilusti yli 40 astetta täydessä auringossa.

Mietintämyssyyn on tänään jäänyt myös laajennuksen lattiamateriaalin pohtiminen. Ensimmäinen ajatus oli, että sama laattalattia jatkukoon rymyolkkariin ja makuuhuoneisiin laminaatti nykyisten tapaan. Samaa laattaa ei kuitenkaan ole enää saatavilla. J.H. Techin kanssa oli puhetta, että kannattaa miettiä sitäkin, että laminaatti tuntuu lämpimämmältä kuin kivilattia silloin kun lämmitetään pumpulla. Hyvä pointti tämäkin. Etenkin, jos emme löydä enää samaa lattialaattaa, voi olla, että vaihdamme suunnitelmaamme siten, että koko laajennukseen vessaa lukuunottamatta tuleekin laminaatti laattojen sijaan. Will see.

Seuraavaksi raksaverkkarit päälle ja pation rippeitä purkamaan!