Tontilla tänään - karsinan tuunausta

Sokkelivalun valmistelua

Sokkelilaudoituksen "ulkokuori" valmiina

Omakotitalon laajennuksemme näyttää tämän viikon alussa tältä! Sokkelin valua varten tarvittava laudoitus on ulkopuolelta valmis ja näin laajennuksen koko ja muoto hahmottuu minullekin ensimmäistä kertaa aivan todella. Myönnän, että se näyttää silmääni aika pieneltä... Muistan onneksi, miten olen montaa muutakin loppupeleissä isoa taloa ihmetellyt rakennusvaiheessa, että noinko pieni siitä muka tulee. Joten en ole oikeasti huolissani meidänkään karsinan koosta. 

Sokkelin raudoituksia ja eristyksiä

Karsinan sisäpuolelle tulee raudoitukset ja lämpöeristeitä. Raudat tilasimme valmiiksi taivutettuina. Näin säästimme aikaa ja ilmeisen hyvin myös rahaa, jos vaihtoehtona olisi ollut, että rakentajamme olisivat taivutelleet näitä rautoja tontilla. Tälläisissä pienissä asioissa tulee hyvä mieli siitä, että joku neuvoo ja kertoo, mitä oikeasti on kannattavaa tehdä itse ja mitä tilata valmiina. Prioriteettilistallamme aikataulutus on hyvin korkealla, totta ihmeessä myös kustannustehokkuus kiinnostaa. Kuten aiemminkin todettu, meidän ratkaisumme on tehdä niitä töitä, joita itse osaamme ja jättää rakentamisen yhtään vaativammat tai aikaa vievimmät osuudet heille, jotka sen taidon hallitsevat. 

Raudoitukset ja lämpöeriste lähikuvassa

Lämpöeristeiden askartelu rautojen väliin on aikamoista näpertelyä, mutta näin homma on kuitenkin tehtävä. Näperrettävää on noin 30 metriä ja tänään huomattiin, että rautoja onkin epähuomiossa vain 20 metrille. Onneksi niitä saa huomiseksi jo lisää... 

Kun raudat ja eristeet ovat paikoillaan, on seuraavana vuorossa pienemmän karsinan rakentaminen. Sen jälkeen tontille odotetaan kuumeisesti (yllättäen Isoveli ja Pikkuveli, varmaan myös Vauvaveli) Kummelista tuttua "Jankon betonia", eli varsinaista sokkelin valua. On se vain hauskaa, miten vanhempien lapsuuden ja nuoruuden suosikkisketsit on saatu iskostettua omankin nuorison päähän, vaikkei he ikinä ole koko Kummelia telkkarista katsoneetkaan. Silti betoniauton nähdessään kolmevee hihkuu riemusta 90-luvun sketsiä mukaillen sitä Jankon betonia. Asia kunnossa ;)