Tontilla tänään - Sähkäripete paikalla

Laajennuksen sähkötöiden suunnittelua

Keittiön saareke näyttää jälleen tältä, kun laajennuksen paperit, kopioiden kopiot ja ja alkuperäiset suttuversiot on levitetty esille, tällä kertaa sähkötöiden suunnittelua varten. Onneksi on tuo saareke kaikelle tällä sälälle! Tämän viikonlopun tavoitteena oli katsoa pääpiirteittäin suunnitelmaa siitä, minkälaista valaistusta ja mihin sijoitettuja pistorasioita laajennukseen olisi tarkoituksenmukaista asentaa. Tain näin minä asian koin, yhtä lailla sähköasentajalle oli oleellista nähdä, missä sähkökaappimme ja sulaketaulumme sijaitsevat ja miten maailmassa piuhat saadaan fiksusti vedettyä. Jottei homma sujuisi liian helposti, meillä ei ole olemassa puhtaaksi asti tehtyjä sähköpiirrustuksia talon osalta itsellämme, saati että kuvat olisivat sähköisinä. Jos jotain taloa ostaessa tekisin nyt toisin, niin ainakin sen, että osaisin pyytää ja vaatia aivan kaikki lopulliset piirrustukset ja paperit vähintään sähköisesti, mieluiten niiden lisäksi vielä siististi mapissa. 

Onnistunut suunnittelukäynti

Petri Kosonen PK-Sähköpalvelusta kävi kadullamme toisessakin talossa viikonloppuna työasioissa. Kadun pikkujätkät osasivatkin tiedottaa jo hyvissä ajoin aamulla, että "Sähkäripete tulee tänään!" ja nassikoiden silmissä isoa, kiinnostavaa autoa osattiin odottaa jo aamusta. Pikkupoikien unelmaa tämä rakentaminen... Aluksi kulmat meinasivat kurtistua saarekkeemme ääressä, sillä kauttaaltaan korotettu sisäkattomme ei näyttänyt antavan mahdollisuuksia vetää sähköjä ullakon kautta. Tilaa "ullakolla" on minimaalisesti. Sen kerran kun sinne on yrittänyt jostain syystä kurkata, homma jää todellakin kurkkaamiseksi: ei sinne ihminen mahdu puhallusvillan sekaan pyörimään kuin äärimmäisessä hädässä.

Ratkaisu kuitenkin löytyi, kun siirryimme pihalle asiaa tarkastelemaan. Sähkökaappi on sijoitettu autokatokseen ja sen katon kautta päästään operoimaan. Sulaketaulu pääkytkimineen löytyy tällä hetkellä tuulikaapista, laajennukseen tulee oma erillinen "minisulaketaulu" johonkin sopivan huomaamattomaan paikkaan. Ainakin tämän hetken suunnitelmien mukaan. Ainakin, jos oikein ymmärsin.

Valaisimia ja pistorasioita

Melkein koko talon valaistus on hoidettu kattoon upotetuilla 12 V:n halogeenivalaisimilla, joiden kirkkautta pystyy säätämään. Näitä on vaihdettu vuosien varrella vähitellen LED-valoihin, nykyään kun ledeissäkin on mahdollisuus valita himmennettävä vaihtoehto. Nykyiset valaisimet ovat olleet mielestäni käytössä erinomaisia, samoilla valaisimilla meinaamme siksi jatkaa. Kun valaisimia on tarpeeksi ja niiden kirkkautta pystyy säätämään, löytyy joka tilanteeseen sopivat luksit. Liian hämärä tai liian kirkas valo ei ole oikeasti suuri ongelma ihmisen elämässä, mutta esim. työnteko väärässä valaistuksessa on kertakaikkiaan ärsyttävää. 

Täytyy antaa tunnustusta talomme edelliselle omistajalle pistorasioiden sijoituksista. Tässä talossa niitä on riittävästi ja monipuolisesti eri seinäkorkeuksilla. Muistan elävästi tupareidemme jälkeisen aamun, kun yökylään jäänyt ystävämme kysyi aamulla, että "ootteks hei laskenu kuinka monta reikää seinässä teillä on pelkästään tässä yhdessä huoneessa?!". Ei oltu laskettu, mutta edelleen joka kerta kun jonkinnäköinen johto on pitänyt saada tyrkättyä seinään, on paikka johdolle löytynyt ilman turhia kikkailuja. Samaa linjaa yritämme noudattaa laajennuksessakin. Tuntuu siksi hassulta miettiä jo nyt, että mihin se telkkari sijoitettaisiin ja missä työpöytä todennäköisimmin tulee olemaan, kun sokkelikaan ei ole vielä valmis. Miettiminen ja etukäteen suunnittelu maksanee itsensä käytännön mukavuutena kuitenkin nopeasti takaisin - on huomattavasti siistimmän näköistä, kun kaikki mahdolliset johdot ovat rakenteiden sisällä piilossa. 

...ellei se johto satu olemaan esim. videotykin HDMI-kaapeli, mikä roikkuu keskellä olohuoneen kattoa. Fiksu idea rakennusvaiheessa, mutta me emme vain ole saaneet hommattua videotykkiä johdon pään kaveriksi tässä kahdeksan vuoden aikana... Ei, en meinaa julkaista tästä tilataideteoksestamme kuvaa. Ehkä jouluna, kun vuosittain nauramme, että kaapeliin saisi hienosti kiinnitettyä jouluhimmelin.