Mies, joka tapasi Putinin - ja minut

Tervetuloa Karhupirteille!

Kuten jo joku aika sitten kerroin, vaihdoin työurani suuntaa täysin uusille laduille. Toimin nyt asiakaspalvelupäällikkönä yrityksessä, joka järjestää erilaisia ja eri tyyppisiä ammattipätevyys- ja lupakorttikoulutuksia yrityksille ja yksityisille ihmisille. Olen jo kuukaudessa huomannut katsovani esimerkiksi erilaisia kokous- ja koulutustiloja aivan uusin silmin.

Onnistunut koulutus koostuu kolmesta eri osatekijästä. Tärkein on aina koulutuksen sisältö. Sisältö on koulutettavalle syy saapua koulutukseen. Sisällön jälkeen seuraavaksi tärkein tekijä onnistuneessa koulutuksessa on kouluttaja. Kouluttaja osaa antaa kuulijalle tiedon oikein esitettynä ja hyvä kouluttaja saa koulutukseen mukaan myös lähtökohtaisesti vähemmän motivoituneen kuulijan.Tänä päivänä tarjolla on monenlaista ja samalla monentasoista ammattipätevyyskoulutusta. Jotta markkinoilla pärjää, on tuotettava parasta sisältöä. No sanomattakin on selvää, että meillä se onnistuu.

Kolmas ja kahden edellisen tekijän kanssa lähes tasaveroinen tekijä onnistuneessa koulutuksessa on oikeanlainen ympäristö. Koulutusympäristön tulee olla sellainen, että se antaa työrauhan oppia tai vähintään sellainen, ettei mikään häiritse koulutuksen onnistumista. Parhaat ympäristöt niin koulutukselle kuin virkistäytymiselle ovat juuri sellaisia, jossa pääsin piipahtamaan, kun kävin tutustumassa Karhupirttien isäntään Matti Karhuun ja hänen erämaalinnaansa.

Karhupirteille mennään mutkaista rallipolkua pitkin

Mutkainen tie valmistaa rauhoittumaan

Karhupirtit sijaitsevat Taipalsaaren Ahoniemessä. Taipalsaaren kirkonkylältä ajomatkaa tulee reilut kymmenen kilometriä ja Lappeenrannasta ajettavaa kertyy mukavat 24 kilometriä. Karhupirtit ei olekaan mikään kiireisen cityporukan paikka, vaan pikemminkin sellaisten, jotka tarvitsevat rauhaa ja tilaa ajatella ja jotka arvostavat ympäristöä, joka inspiroi viihtymään ja luomaan jotain uutta.

Paikka karkottaa kiireiset, mutta houkuttelee viisaat luokseen

Ahoniemeen vievä mutkainen tie on itsessään monelle elämys - varsinkin talven liukkailla saa olla tarkkana. Silmät koettavat vaeltaa tutkimaan kauniin lumista maalaismaisemaa, mutta toisaalta taas perinteinen suomalainen rallipolku pakottaa pitämään katseen tiukasti tiessä.

Muutamassa kilometrissä maisema on vaihtunut taajamasta lähes asumattomaan maaseutuun. Talojen väli harvenee ja peltojen sekä metsän määrä kasvaa. Lopulta auto laskeutuu Karhupirttien pihaan.

Matkalla mietin, että sijainti keskustan houkutusten ulottumattomissa velvoittaa. Jotta ihmiset viihtyvät tiettömien taipaleiden takana, on tarjonnan oltava täyttä priimaa ja paikasta täytyy löytyä kaikki tarvittava. Koulutuksen järjestäjän näkökulmasta kaupunkien keskustassa onnistuu helpommin, koska ympärillä on aina huonommalle vaihtoehdolle jotain korvaavaa. Mutta kun on yksin korven sylissä, onnistumisen mahdollisuuksia on vain yksi. Porukka joko viihtyy tai sitten ei.

Melkein julkkis ja melkein poliisi

Tuhannen tarinan mies

Karhupirtit koostuvat kahdesta isosta pirtistä, paviljongista sekä saunoista. Tilaa riittää isommallekin porukalle, eikä Karhupirteillä ihmismäärää säikähdetä, vaan palvelua ruuvataan aina saapuvan ihmismäärän mukaan. Paviljongissa on mukavaa kokoontua kokoustamaan tai etenkin kesäisin viettämään häitä. Tuvassa on tilaa istua ison pöydän ääressä ja sen jälkeen tanssia tai vaikka viihtyä karaoken parissa. Syrjäisen sijainnin etuja on,että heikompikaan tulkinta "Aikuisesta naisesta" ei naapureita häiritse. Tuvan ikkunasta avautuu kaunis Saimaan selkä, jota ei varmaan koskaan kyllästy katsomaan. Suomalainen vesistö on kuin taulu, jonka kuva ei koskaan ole valmis.

Pihalla minua on vastassa Karhun Matti. Hän on mies, joka on rakentanut unelmansa näkyväksi hirrestä. Rakennus kerrallaan rantaan on noussut elämys- ja palvelukeskus, joka ruokkii sekä suut että mielen. Tarjonta vastaa taatusti kovempaankin kysyntään ja seinillä olevat valokuvat kertovat, että paikka on kelvannut vähän arvokkaammillekin vieraille. Seinillä nimittäin komeilevat valokuvat niin Vladimir Putinista kuin entisestä pääministeri Matti Vanhasesta. Ja löytyypä joukosta kuva siitä, kun paikassa tehtiin elokuvan kuvauksiakin.

Isäntä on paikkansa oloinen. Matti on tuhannen tarinan mies, joka mielellään kertoo, kuinka naapurimaan silloinen pääministeri kävi viettämässä omanlaistansa tyhy-päivää Saimaan rannalla Matti Vanhanen kalastusoppaanaan. Tai kuinka Putinin seurueen naisministerille pykättiin pikaisesti oma sauna, jota kyseinen ministeri ei koskaan kunnioittanut läsnäolollaan. Putin oli vielä luvannut palata takaisin kunnon kalastusretkelle - kunhan ei nyt vaan tulisi tankilla...

Karhupirtin tunnetuimmat vieraat seinällä.

Ruokaa, saunaa ja curlingia

Karhupirttien tarjontaa täydentävät läheisen Päivölän ratsutilan palvelut. Lyhyen matkan päässä on aktiviteettikeskus, joka antaa työporukalle tekemistä ja irrottaa ajatukset helposti päivän puuduttavasta agendasta. Päivölässä on mahdollista ratsastaa, seinäkiipeillä, ampua ilmapistoolilla tai vaikka kokeilla sisäratacurlingia. Curlingin pelaaminen sisällä tuntui aluksi ajatuksena vähän hassulta, mutta kun hommaa pääsi kokeilemaan, niin kyllä siinä sai lähes verenmakuisen kilpailun aikaan.

Kuvassa kivet keskellä

Olipa juhlapaikan sijainti kuinka hieno tahansa, niin ei siellä kukaan tyhjin vatsoin istu. Sain kunnian joulukuussa istua paviljongin pöydän ääressä yhden illan ja nauttia paikan ruuista koko menún mitalta. Loppuillasta matka autolle kesti piinallisen kauan, koska olin syönyt itseni niin turvoksiin. Toki kaikille on tuttua, että minulle ruoka maittaa, mutta yleensä pysyn kohtuudessa. No viisammallekin sattuu vahinkoja. Niin - ja tämä kaikki aivan vesiselvänä.

Paikan erikoisuus on savusauna, joka toimii sähköllä. Kyseessä on lähes ainutlaatuinen Lappeenrantalaislähtöinen patentti, joka ei kuitenkaan häviä luomuversiolle savukiehkuraakaan. Yleensähän savusaunan lämmitys pakottaa yhden ihmisen istumaan kiukaan lämmityksesä koko päivän, mutta Karhupirttien sauna lämpiää "siinä sivussa" jotakuinkin itsekseen. Ja löylyt vastaavat perinteistä savusaunaa sekä tunnultaan että tuoksultaan. Pääseeköhän sauna ennätystenkirjaankin otsikolla "pisimpään palamatta ollut savusauna"?

Näkymä saunan terassilta rauhoittaa ja hiljentää

Seison saunan terassilla ja kuuntelen hiljaisuutta, jota suomalainen maalaismaisema tarjoaa. Vilu hiipii sisuksiin ja tärinä lähtee varpaista yltäen aina korviin saakka. Pulahdan terassin porealtaaseen lämmittelemään. Maisema ei vaihdu, eikä hiljaisuutta riko mikään. Kuuluu vain ammeesta tuleva tasainen pulputus. Tässä on jotain niin luxusta, että tuntuu jopa vähän nololta saada nauttia tällaisesta.

High class service brings high class visitors

Jos olet kaukana kaikesta, niin pärjäämiseen vaaditaan se, että on erikoinen ja pystyy tarjoamaan jotain, mihin muut eivät pysty. Karhupirteillä kultainen periaate on se, että asiakkaat palvellaan viimeisen päälle. Konsepti on rakennettu pala kerrallaan vastaamaan sitä, millä ihmiset saadaan viihtymään ja mielellään palaamaan takaisin. Onnistumisesta kertoo se, että useina kesäiltoina Saimaan rannalta kuuluu häävieraiden puhetta ja karaoken laulantaa.

Eikä ole sattumaa sekään, että naapurin Vladimir valitsi vierailupaikakseen juuri Karhupirtit. Toki vetoapua oli ehkä tuonut se, että samalla rannalla oli kuvattu Ville Haapasalon tähdittämä elokuva, joka tosin on luultavasti Venäjälle tunnetumpi kuin Suomessa.

Minulle Karhupirtit oli elämys monin eri tavoin. Hämmästelen sitä, että keskelle erämaata on onnistuttu rakentamaan noin täyden palvelun talo. Toisaalta taas tykkään siitä, että paikka isäntineen muodostaa hienon tarinan. Matti Karhu on paikkansa näköinen isäntä ja toisaalta taas Karhupirtit on isäntänsä näköinen paikka. Ilta Matin tarinoita kuunnellessa ja samalla pitopöydän antimia nauttien on kokemus, josta maksaa mielellään. Palvelualan ammattilaisena taas näen erittäin hienona sen, että paikan ylläpidossa ja hoitamisessa ei oikaista missään. Vanha totuus, että "high class service brings high class customers" pitää tässä tapauksessa paikkansa yli sata prosenttisesti.

Maisema, johon ei voi kyllästyä

Jos alussa mietin sitä, pystyykö Karhupirtit erottumaan edukseen ja houkuttelemaan ihmisiä takamaille korven syliin, niin kotimatkalla mietin, että helppoa se tuo palveluala on silloin, kun sen osaa. Toivottavasti pääsen joskus ohjaamaan vaikkapa asiakkaiden ihmisiä tutustumaan Taipalsaaren Karhupirtteihin.