Mitä keski-ikäiset tekevät saunassa kahdestaan?

Teenpä kerrankin paljatuskirjoituksen. Keski-ikäiset eivät ole sen vähemmän uteliaita kuin muunkaan ikäiset ja varmaan ainakin osaa lukijoista kiinnostaa, mitä muiden perheiden suljettujen ovien takana tapahtuu. Kuten olen jo aiemmin kertonut, niin perheessämme majailee kahden keski-ikäisen aikuisen lisäksi kaikenikäisiä lapsia teini-ikäisistä vaippaikäiseen olevalla kehityskaarella. On siis käytännössä mennyt vuosia siitä, kun olemme vaimon kanssa päässeet saunomaan kahdestaan ihan kaikessa rauhassa.

Normaalisti meidän perheen saunaillat menevät niin, että sauna laitetaan lämpiämään ja sitä lämpiämistä odotellessa tehdään kaikki illan kotityöt. Sitten lopulta huomataan, että ennen kuin hommat on tehty, niin sauna on kerinnyt sammua ja lämmitys alkaa alusta. Sitten kun viimein ensimmäiset ehtivät saunaan ja huutavat muut mukaansa, niin porukka valuu yksi kerrallaan lauteille niin, että viimeinen pääsee saunaan vasta silloin, kun ensimmäiset ovat jo lähteneet. Teini-ikäisten aikakäsitys on varmaan peräisin jostain aikahyppyikkunasta, sillä kun teini vastaa johonkin kysymykseen "ihan just", tuon ja suorittamisen välisenä aikana on ehditty maailmanhistoriassa käydä jo keskipitkiä sotiakin.

Meillä on vielä saunassa tapana kuunnella musiikkia, mikä tarkoittaa sitä, että kun laitan oman biisilistani soimaan, niin teini-ikäiset vaihtavat sen tullessaan saunaan perässä. Eli juuri kun olen orientoitunut kuulemaan kuolemattoman kitarasoolon, niin kaiuttimesta alkaakin kuulua jotain teinipissis-discoa. Siinä sitten hakkaan vettä kiukaalle raivon vallassa, kun taustalla kuuluu Arttu Wiskarin sijasta Arttu Lindeman.

Nyt kuitenkin parina viime viikkona on käynyt niin, että olemme lykänneet tuon pienimmän taaperon isompien vahdittavaksi sillä välin, että karkaamme vaimon kanssa löylyihin ihan kaksin. Mitä siellä siis tapahtuu?

Alkulöylyt....

Ensin istumme muutaman minuutin ihan hiljaa. Tähän on pari syytä. Tietenkin nautimme siitä, että kaiuttimesta kuuluu kerrankin mieleistä musiikkia. Ja luonnollisesti odotamme kauhulla, hyökkääkö löylyihin sittenkin joku jälkikasvusta (tai käy ainakin vaihtamassa kiusallaan musiikin johonkin nuorisomaisempaan). Ja on tainnut jokusen kerran käydä niinkin, että lapsenvahdin ja "asiakkaan" välille on tullut jokin täysin ylittämätön ristiriita, jonka ratkaisemiseen tarvitaan erotuomaria. Tuota selvitellessä meneekin sitten toisen aikuisen aika niin, että lopulta huomaat saunovasi ihan omassa rauhassa.

Koska aikaa on rajallisesti, niin vaimon kanssa keskustellaan ensimmäiseksi ne jutut, joita ei voi lasten kuullen jutella. Lapsillehan on luotu käsittämättömät korvat, jotka pystyvät poimimaan kolmen seinän takaa kaikki ne jutut, joita ei oltu tarkoitettu lasten kuultavaksi (kirosanat, juorut, riidat, pussailut jne.), mutta samoilla korvilla on mahdotonta kuulla elintärkeitä elämää koskevia ohjeita, jotka kerrotaan joskus jopa kovemmalla äänenpainolle lähes korvan juuressa.

Siis ensimmäisenä jutun alle otetaan kaikki työpaikan ja naapuruston juorut. Näitä ei lapsille voi kertoa, koska ne paljastaisivat ne seuraavana päivänä päiväkodin tädeille (ne todella tekevät sitä!). Aika monesti lasta päiväkotiin jättäessä mietin, että mitähän juttuja päiväkodin henkilökunta meistäkin tietää ja kuulee - pienin lapsista on nimittäin varustettu melkoisella mielikuvituksella, joka voi tuottaa melko lailla väritettyjä tarinoita perheemme harmaasta arjesta.

Ja tietenkin täällä on myös hyvä käsitellä kaikki lapsia koskevat jutut, joita ei voi lapsille itselleen kertoa. Voidaan esimerkiksi kätevästi pelata kivi-paperi-sakset-peliä siitä, kuka raahaa lapset seuraavana hammaslääkärille tai rokotettavaksi tai suunnitella, mitä ostetaan joululahjaksi. 

Välilöylyt

Seuraavaksi on aika siirtyä omiin asioihin. Saunassa on kurjaa riidellä, joten se jätetään siihen, kun lapset nukkuu. Kuitenkin saunassa on hyvä käsitellä raha-asioita - lähinnä rahan puutetta ja sen olemattoman rahamäärän oikeaa sijoittamista tai lisärahan hankkimista laillisin tai laittomin keinoin.

Toinen hyvä käsiteltävä asia on tietenkin aikatauluja koskevat asiat. Saunassa on hyvä suunnitella tulevaa viikkoa, koska tuo parikymmenminuuttinen tuokio on käytännössä ainoa aika, jolloin ehdimme olla vaimon kanssa samassa paikassa ilman, että joku lapsista nykii hihasta, huutaa teini-angstiaan pihalle tai kertoo jotain kuolematonta juttua, joka vaatii ehdottomasti vähintään kahden ihmisen jakamattoman huomion.

Ja on saunassa kyllä hyvä hetki keskustella ihan vakavistakin asioista. Minulle ainakin saunassa on jotain todella rauhoittavaa ja varmaan suomalaiseen luonteeseen kuuluu se, että kiirastulea muistuttavissa olosuhteissa on helpointa jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. Monta hetkeä muistan itsekin istuneeni saunassa lähes pyörtymiseen saakka, kun mieltä painavat jotkut asiat.

Loppulöylyt

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Meillä saunominen päättyy monesti siihen, että pesen vaimoni hiukset ja sen jälkeen ajan partani. Minulle lauantai-illan parranajo saunassa liittyy lapsuuteen. Muistan, kuinka isäni teki tuon saman ja tavallaan rituaali muistuttaa aina hänestä.

PS. Ja teille uteliaille sieluille, jotka luulitte kuulevanne jotain seksijuttuja, niin siitä saitte. Ei keski-ikäisten saunomiseen mitään seksiä liity. Kuumassa sydänkohtauksen mahdollisuus on näillä vuosilla jo liian suuri saatuun nautintoon nähden, joten parempi käyttää aika jotenkin hyödyksi.