Nuorisollakin on kulttuuri...

Kirjoitan tällä kertaa vähän live-tyyppistä postausta. Istun Hartwall-areenan lattialla ympärillä jotakuinkin kymmenentuhatta isompaa ja pienempää lasta sekä heidän paikalle raahaamiaan vanhempia. On siis Tubecon-viikonloppu.


Jokainen teinin vanhempi tietää, että yksi teini-iän mukanaan tuomia etuuksia (tai negailijoille haittoja) on se, että joutuu tutustumaan seuraavan sukupolven omaan kulttuuriin. Ja samalla lailla keski-ikäisyyteen kuuluu se, että tuota seuraavan sukupolven omaa kulttuuria katsoo ymmärtämättömänä hieman vinoon. En ole poikkeus, vaikka olenkin kaikenymmärtävä sosiologi. Teinien musiikki on pääsääntöisesti paskaa ja harrastukset kotoisin jostain ulkoavaruuden tuolta puolen (eivätkä perkeleet ymmärrä kirjojen lukemisesta tai radionkuuntelusta mitään).


Silti olen tavallaan otettu siitä, että perheen keskimmäinen ottaa minut mukaansa omaan maailmaansa (oliko hänellä muka vaihtoehtoja?). Tunnen täällä itseni vähän ulkopuoliseksi. Tapahtuma sisältää ison nipun julkkiksia, joita en tunnista ja joudun kysymään vähän väliä apua, jotta tietäisin, mistä tuo jumalaton Dingo-maniankin ylittävä kirkuminen johtuu. Vai moniko teistä tuntee Lakon, Herbalistin, Mmiisan tai edes Arttu Lindemanin (joka ilmeisesti on näiden mini-ihmisten jumala)?


Tänne on toki raahannut vanhat vanhempansa muutkin kuin meidän teini. Paras tapaus oli parkkihallissa, johon yksi lapsi oli jättänyt orvon isänsä katsomaan autoon olympialaisia padin kautta (miettikää itse istuvanne autossa seitsemän tuntia putkeen, olipa olympia-aika tai ei!).


Ja on täällä hauskaakin. Tykkään tästä tasa-arvoisesta ja ennen kaikkea positiivisesta ilmapiiristä. Nuoriso tuntuu olevan meitä aikuisia sallivampia monessa suhteessa ja jos arkimaailma ei näitä pieniä ihmisiä saa lannistettua, niin seuraava sukupolvi tuntuu suhtautuvan maailmaan aika paljon vähemmän meitä keskareita vihamielisesti.


Me aikuiset emme todellakaan ole kovin inessä tässä tubettamis-scenessä. En edelleenkään ymmärrä, miten lapsi voi istua koko illan tuijottamassa sitä, kun tube-videolla joku kertoo, miten käveli aamulla kouluun ja ennen sitä söi neljä lusikallista puuroa. Mutta minun ei tarvitse ymmärtääkään - riittää että sallin ja hyväksyn. Ja täällä kun näitä lapsia seuraa, niin meidän teini on tavallinen ja samasta puusta veistetty kuin muukin oma sukupolvensa (20 miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä - paska on hyvää...).


Tämä lauantai menee näin, paljon huonompiakin olen viettänyt.


(pahoittelut, jos kirjoitus on sekava ja sisältää virheitä - siitä puuttuu keski-ikäisen ihmisen suunnitelmallisuus ja tuplatarkistus)


PS. Se, mikä täällä on pahinta on, että tuo oman tubekanavan perustaminen alkaa kiinnostaa - se se vasta olisi teineille maatakaatavan ja ultimaattisen noloo, pitäisköhän...