Päivät ei oo veljeksiä keskenään

Vaikka aikaa mitataan virallisesti kellolla, niin tuntuu kuin eläisimme jossain kummallisen venyvässä tila-aika-jatkumossa. Vai kuinka on muuten selitettävissä se, että maanantaina työmatka tuntuu noin kolmekymmentä kertaa pidemmältä kuin perjantaina ja kun maanantaina kurkkaat aamukahvin jälkeen tulevaa kalenteria, niin perjantai tuntuu olevan kauempana kuin linnunradan seuraava sivistynyt populaatio. Sitten laitat silmäsi hetkeksi kiinni ja kun nostat masennuksesta työpöydän kanteen liimaantuneen pääsi ylös, huomaat, että onkin jo torstai ja viikonloppu häämöttää ihan siellä ikkunan takana. Ja kun viimein tulee perjantai, niin matka työpaikalta kotiin on kuin taikaiskusta lyhentynyt atomikellon sykähdyksen mittaiseksi.

Otsikkoa mukaillen eri viikonpäivät eivät todellakaan ole Ruohosen veljeksiä. Vai väitätkö suhtautuvasi maanantaihin samalla äidin- tai isänrakkaudella kuin lauantaihin? Siinä missä toinen noista on musta, synkkä ja liian pitkä, niin toinen on auringonkeltainen, hellä ja loputtoman tuntuinen. Jokaisella lieneekin oma suosikkipäivänsä viikosta. Se, mistä itse kukin tykkää, voi määräytyä harrastusten, televisiosarjojen tai ihan vaan oman elämänrytmin mukaan. Yleensä suosikkiaikana viikosta pidetään viikonloppua. Lähes lakisääteinen kahden päivän vapaa tarkoittaa sitä, että saa oikein luvan kanssa nukkua kuuteen ja nauttia aamun sanomalehdestä oikein ajan kanssa.

Alkuviikon tuska ja välipäivät

Viikko alkaa aina arkisesti maanantailla. Maanantai onkin enemmän mielentila kuin varsinainen päivä, sillä vaikka viettäisit kalenterimaanantain vapaalla, niin voit olla varma, että se ensimmäinen työpäiväsi muodostuu joka tapauksessa maanantaiksi. Positiivisuusajattelijat käskevät meitä suhtautumaan maanantaihin niin kuin se olisi aina uusi mahdollisuus, eikä uhka. Höpö höpö! Maanantain tehtävä on olla se viikon sylkykuppi. Maanantai on se suvun rikollinen isosetä, joka saa kaikki muut näyttämään hyvältä. Käytännössä siis maanantai on merkki siitä, että viikko alkaa pohjalta ja siitä suunta on ainoastaan ylöspäin.

Maanantai on vielä yleensä kauppapäivä, mikä ei suinkaan vähennä sen vetovoimattomuutta. Siellä sitä sitten punnitaan paikallisessa hypermarketissa banaaneja ja metsästetään viimeistä ruisleipää kilpaa muiden vittuuntuneitten maanantain viettäjien kanssa. 

Tiistai puolestaan on viikon ensimmäinen välipäivä. Jos olisin opiskelija, niin tiistai olisi maanantain jälkeinen palautuspäivä, jossa valmistaudutaan keskiviikon todelliseen täräykseen. Keskiviikkohan oli opiskelijaelämässä bilepäivä ja aika usein taisin keskiviikkoisin löytää itsenikin baarin puolelta.

Nyt työelämässä taas tiistai on yleensä se viikon power-päivä, jolloin saa eniten aikaan. Siinä, missä maanantait selvitellään viikonlopun sotkuja ja suunnitellaan tulevaa viikkoa, niin tiistaina ollaankin jo täydessä vauhdissa. Usein ainakin minulle käy niin, että koko tiistai ei edes huomaa ennen kuin olet omassa sängyssä ja lausut keski-ikäisen työläisen iltarukouksen:

Rakas Taivaallinen Isä
Kiitos siitä, että eläke on taas päivää lähempänä
Varjele päättäjiämme siltä synniltä, etteivät he tuhoa
Vuosien mittaan ylipaksuksi paisunutta hyvinvointivaltiota
Jotta minäkin näkisin sen päivän
Että joku maksaa minulle siitä,
Että olen onnellisesti ylittänyt keski-iän ja voin kutsua itseäni vanhaksi

Äläkä salli maksamieni vaatimattomien veromarkkojen valua Euroopan pohjattomaan kaivoon
Jossa ne rikatuttavat viljelemättömiä oliivilehtoja tai olemattomia viinitiloja
Ja saavat aikaan pilkallisen röhönaurun kreikkalaisten huulilla.

Ja anna meillle turvallinen ja ikäihmiset huomioiva vanhustenhuolto
Puhtaat vaipat säännöllisesti
Virikkeitä ja ulkoilua
Sekä ravintopitoinen laitosruoka
Kolme kertaa päivässä

Aamen!

Torstai - viikon paras päivä

Itse olen siitä kummallinen, että pidän torstaita viikon parhaana päivänä. Tähän vaikuttavat monet seikat. Yksi niistä on se, että tämän hetken suosikkisarjani Blindspot tulee torstaina.  Tärkein syy torstai-tykkäykselle on kuitenkin se, että torstain jälkeen työviikossa on enää yksi päivä jäljellä ja sen jaksaa helposti vaikka päällään seisten. Torstai-iltaisin valvonkin yleensä vähän myöhempään ja aika usein blogitekstinikin syntyvät torstain huumassa. Ei sitä suotta sanota, että torstai on toivoa täynnä.

Torstai on minusta myös sopiva päivä siivoamiselle. Alkuviikostahan kukaan ei oikeastaan siivoa - elämän energia valuu pelkkään hengissäpysymiseen ja siihen, että ylipäänsä näkee koko torstain. Torstaina sen sijaan alkaa jo valmistautua viikonloppuun ja kivempaahan se on, kun koti on siisti. Perjantaita minä en mielellään käyttäisi siivoamiseen, koska sehän kuuluu teknisesti jo viikonloppuun. Ja viikonlopun käyttäminen siivoamiseen....no en edes aloita. Tässä vaiheessa lienee muuten paikallaan heittää ihan julkinen kiitos vaimolleni, joka on viime aikoina pitänyt huolta taloutemme siisteydestä ja taistellut lähes toivotonta kaaosta vastaan aseinaan pelkkä imuri ja pölyrätti - Kiitos!

Viikonloppu

Viikonlopusta tykkäävät kaikki. Mikä on parempaa kuin ajatus siitä, että on 48 tuntia aikaa käyttää täysin oman mielensä mukaan - jos ei lasketa sitä,että pakolliset kotityöt on hoidettava ja yleensähän lasten harrastukset vievät oman osansa ajasta. Silti on kivaa löytää viikonloppuna itsensä vaikka kävelemässä Tykin hiljaisia katuja vaimon kanssa tai kahvilta Ison Kristiinan kahviloista ja kesällä tietenkin sataman jätskikiskalta. Kivaa on sekin, kun aamukahvia ei tarvitse hörppiä vauhdissa samaan aikaan, kun koetan saada pienimmän pukemaan, isommat hereille ja tarkkailla kelloa, jotta tietäisin, mistä kaikista elämän osa-alueista olen myöhässä ja kuinka paljon.

En ehkä kuitenkaan jaksaisi loputonta viikonloppua. Arkipäivät tuovat viikonlopun vapaaseen sitä toivottua kontrastia niin, että viiden päivän ahkeroinnin päälle tekee hyvää viettää pari päivää hengähtäen.

Jos kuitenkin saisin täysin vapaasti valita oman viikkorytmini, niin todennäköisesti haluaisin tehdä kymmentuntista työpäivää, mutta neljä päivää viikossa. Silloin saisin myös himoitun perjantain vapaaksi ja viikonloppu alkaisi tuntua jo minilomalta. No ehkä tulevaisuuden työelämän uudet muodot mahdollistavat tuonkin haaveen.

Näin maanantain kunniaksi - oikein hauskaa viikkoa kaikille!