Viisi neuvoa parempaan elämään - hassut listat

Sydäntalven keskellä pääsin käymään kesäpaikallamme ja ohessa kuva kotitoimistosta, jossa tätä kirjoitan. Ympärillä on helmikuinen sysipimeys ja hiljaisuus, jonka rikkoo vain ajoittainen koirien haukunta. Hiljaisella kylällä eivät paljon autot jyrise...

Minulla on eräs inhimillinen heikkous, joka on pakko tunnustaa. Tykkään lukea naistenlehtien ja erilaisten lifestyle-aviisien vinkkilistoja parempaan elämään. Tiedättehän ne jutut, jotka on otsikoitu niin, että ne alkavat sanoilla "viisi neuvoa...". Nuo listat tarkoittavat hyvää ja tarjoavat meille vähän ymmärtäville helppoja vinkkejä, kuinka saamme helposti henkisen elämämme pikku krempat kuntoon "vain pienillä muutoksilla". Noudattamalla noita yleensä viittä yksinkertaista ohjetta on seksielämämme, keski-ikäisyytemme, kulunut avioliittomme sekä sirpaloitunut mielenterveytemme kuosissa ja kurittomat lapsemmekin on ohjattu kasvamaan oikeaan suuntaan. Sen mitä itse sössimme, sen Cosmo korjaa.

Olen siis säälittävän helppo uhri kaikille klikkihuijareille, joiden ainoa tavoite on saada hyvällä otsikolla ja huonolla sisällöllä houkuteltua hölmöjä klikkaamaan otsikkoa ja siirtymään lehden sivuille. Vain otsikko, joka sisältää sanat "viis" "neuvoa" "jotain seksiä" "jotain parempaa elämää" tai "jotain onnellisempi" ja tämän lukijan ääni on ostettu. Ainoastaan ruokajutut ja laihdutusjutut jätän suosiolla klikkaamatta. En nimittäin osaisi tehdä niitä ruokia kuitenkaan ja laihduttamisenkin jätän paremman itsekurin omaaville. Olen riittävän hermoheikko ilman jatkuvaa syömisen vahtaamistakin!

Nuo listathan ovat noin 110% pettymyksiä. Tuo sadan prosentin ylitys tulee siitä, että totta kai menen parhaimpiin ansoihin pariin kertaan, kun noita turhanpäiväisyyksiä ei jaksa muistaa. Ne vinkit ovat yleensä joko itsestäänselvyyksiä tai sitten tarkoitettu ilmeisesti jollekin toiselle. Mutta ehkä se viehätys onkin noiden vihjeiden turhuudessa? On niin helppo kuvitella (ja uskotella itselleen), että elämän voisi korjata helposti ja uhraamatta energiaa omaan ajatteluun.

Naistenlehtien antia parempaa tekstiä löytää nykyisin erilaisista lifestyle-tyyppisistä blogeista. Blogien kirjoittajilla elämäntaitovihjeet ankkuroituvat omaan elämään ja takana on yleensä persnahan tarkkaa kokemusta, joka antaa tekstille astetta syvempää rintaääntä.

Mitä listataan?

Nuo naistenlehtien listat haluavat antaa meille jokaiselle mahdollisuuden korjata elämässämme jonkin vinksallaan olevan asian. Ne ovat siis manuaali suoraan ihmisen elämään lähtöolettamuksella, että elämään olisi olemassa yleispätevä ohjekirja tai että ihminen voisi korjata elämänsä rosoja ulkokohtaisesti muiden vinkeillä. Maailma olisi luultavasti verrattoman paljon parempi paikka, jos meistä jokainen toimisi erheineen ja virheinen samalla tavalla. Minä ainakin uskon olevani sen luokan sössölandian kuningas, että vastaavaa ei Luoja maailmaan uskaltanut luoda toista. Ja jos uskalsikin, niin piilotti sen syvälle suolakaivokseen.

Sielun säröjen korjausoppaat osuvat yleensä niihin kohtiin, jotka osuvat meissä kaikkein kipeimmin sielun iskiashermoon. Jos halpamaisena tavoitteena on kerätä iso potti klikkejä, niin aiheenvalinta on itsestäänselvä. Toisaalta nuo aiheet ovat juuri niitä, joista naiset (oletettavasti) juoruavat keskenään kuntosalin pukuhuoneessa tai joita miehet miettivät yksin pilkkiavannolla istuessaan. Huomannette pienen kärjistetyn stereotypian.... 

Viisi kertaa viisi listaa

Huolimatta noiden lifestylelistojen turhuudesta, en koskaan jätä niitä lukematta. Elämäni ei tiettävästi ole parantunut naistenlehtiä lukemalla, mutta toisaalta ei sen alavireisyyskään ole koskaan noista otsikoista johtunut. Siis halpaa ja viatonta hupia.

Kun noin vuosi sitten aloitin kirjoittaa tätä sieluni tarinaa, niin yksi syy sille oli, etten löytänyt täysin itselleni sopivaa blogia. Siispä päätin tehdä sellaisen. Jos teistä lukijoista joskus tuntuu, että nämä tekstit ovat jotenkin outoja, niin se voi johtua siitä, että kirjoitan teidän lisäksi myös itselleni.

Samaa aion tehdä nytkin. Kirjoitan seuraavaksi viisi kertaa viiden kohdan listoja, jotka tarjoavat teille jokaiselle helpon tavan kulkea kohti onnellista elämää ja antaa yksinkertaisesti avaimet siihen, että elämänne henkiset rypyt silittyvät kuin siistein tekokuitu ravistamalla.  

Ja lopuksi varoituksen sana lauantain kunniaksi - älkää uskoko naistenlehtien elämänkorjausoppaisiin älkääkä noudattako niitä hölmöjä ohjeita, joilla saatte elämänne kuntoon vain viiden kohdan remontilla. Lopputulos voi olla, että istutte parkkipaikalle autossa puolisonne kanssa viehkeimpiin alusvaatteisiin tai kiiltävään nahkaan  pukeutuneina ja mies/nainen käsiraudoilla rattiin kytkettynä. Mutta sen sijaan, että homma olisi "kivaa, erilaista ja jännittävää", niin teitä molempia hävettää ja pahimmillaan se ikkunaan koputtava poliisikin tajuaa naurultaan homman nolouden. Kaikki muutokset niin teissä kuin elämässänne lähtevät samasta ja yhdestä kovalevystä, joka sijaitsee itse kunkin korvien välissä.