Pienten puolesta Pariisiin: Seikkailua ja suomalaisuutta etsimässä

Haastateltavana on Team Rynkeby — God Morgon Jyväskylä-Kuopio 2019 -joukkueen amerikkalaisvahvistus Blair Rajamaki. Blair on muuttanut noin vuosi sitten Utahista Suomeen opiskelemaan Public Health -tutkintoa Itä-Suomen yliopistossa.

Blairin kanssa haluamme tehdä suomalaisia juttuja. Saunominen on suomalainen tapa, johon Blair on kovasti tykästynyt, joten tämä haastattelu alkaa saunassa jutustellen.

Paras suomalainen ruoka?

– Ruisleipä ja karjalanpiirakka.

Pahin suomalainen ruoka?

– Salmiakki.

Parasta suomalaisessa kulttuurissa?

– Se että voi vain lähteä kotiovelta luontoon lenkille, keräämään marjoja ja sieniä tai mennä tulille paistamaan makkaraa. Suomessa sellainen on hyvin tavallista toisin kuin Amerikassa.

Kuuluisin suomalainen maailmalla?

– Teemu Selänne.

Suomalainen idolisi?

– Kaisa Mäkäräinen.

Suurin ero amerikkalaisten ja suomalaisten välillä?

– Suomalaisten hiljaisuus. Amerikkalaiset eivät siedä hiljaisuutta, mutta suomalaiset voivat olla ihan mukavasti täydessä hiljaisuudessa.

Vaikein sana suomen kielessä?

– Oma sukunimeni (kirjoitetaan siis Rajamaki, mikä tuottaa paljon hämmennystä). Ei sittenkään. Huippu ­— se on lähes mahdoton ääntää. Tai oikeastaan kaikki sanat. Vain yksi sana on helppo ja se on sauna.

Miksi valitsit Suomen opiskelumaaksi?

– Halusin maahan, jossa voi hiihtää. Muista talvimaista Suomi valikoitui siksi, että sukujuureni ovat Suomessa. Halusin tutustua juuriini.

 

"Koirani osaa paremmin suomea kuin minä"

Blairin haastattelu jatkuu joulutorttujen tekoa opetellessa. Leipomisen tuoksuja nuuskii vieressä Blairin suomen pystykorva Hannu.

– Välillä minua harmittaa se, että koirani osaa paremmin suomea kuin minä, Blair pohtii. Hannu onkin luonteeltaan hyvin suomalainen tyyppi. Rauhallinen, hiljainen eikä turhia hauku.

Entä mistä nimi Hannu?

– Tietysti halusin koiralleni suomalaisen nimen. Selasin suomalaista nimikalenteria, ja Hannu oli helpoin lausua ja kirjoittaa, joten valitsin sen, Blair selostaa.

Viime kesänä matkalla Jukolan ja Venlojen viestiin kerroin Blairille Team Rynkeby – God Morgonista, ja että aion hakea joukkueeseen. Blair ei empinyt hetkeäkään, kun kysyin olisiko hän kiinnostunut tulemaan mukaan.

Suomen kielen hankaluudesta huolimatta Blair teki hakemuksen huolella sekä suomeksi että englanniksi, jottei joukkueeseen pääsy jäisi ainakaan kielestä kiinni. Viikkojen ajan elimme jännityksessä, odottaen tietoa pääsisimmekö joukkueeseen ja kokemaan yhdessä upean Rynkeby-vuoden. Ilo oli suuri, kun saimme tietää molempien tulleen valituksi!

 

Kokenut seikkailijanainen

Myös Venlojen viestiin Blair lähti viime kesänä yhtä rohkeasti kuin Rynkeby-projektiin. Tarmokas nainen oli suunnistanut vain kahdesti ennen Venlojen viestiä, mutta kokemattomuudestaan huolimatta hän halusi kokea tuon suunnistusseikkailun. Ja kokenut seikkailija tuo nainen onkin!

Vain joitakin Blairin seikkailuja mainitakseni, hän on hiihtänyt kahdesti Pohjois-Suomessa Venäjän rajalta Ruotsin rajalle (440 km), tehnyt neljän vuorokauden hiihtovaelluksen Grönlannissa -36 asteen pakkasessa ja samoillut ympäri Pohjoismaiden tuntureita.

Blair ja Hannu Kilpisjärven maisemissa.

Kestävyysurheilutaustaa Blairilta löytyy lapsuudesta lähtien. Vuoden 2002 talviolympialaisten järjestäjäosavaliossa Utahissa tarjottiin Blairin lapsuudessa paljon junioriohjelmia eri talviurheilulajeihin. Blair lähti 11-vuotiaana mukaan ampumahiihdon ohjelmaan, ja ampumahiihdosta tulikin hänelle pitkäaikainen rakas laji, jossa hän on kilpaillut paljon. Lisäksi urheilutaustaa nuorella naisella on maastohiihdon, triathlonin olympiamatkan ja maastopyöräilyn parissa.

 

Parhaita treenejä ovat sunnuntaiset vaellukset

Joukkueen Kuopion jaosto on treenannut syyskauden ajan ahkerasti ensi kesän Pariisiin pyöräilyä varten. Yhteistreenejä on ollut kahdesti viikossa: tiistaisin 75– 100 minuutin kestoinen spinningharjoitus ja sunnuntaisin pitkä aerobista kestävyyskuntoa kehittävä kävelyvaellus. Blair kertoo nauttineensa treeneistä.

– Joukkuehenki ja yhteisöllisyys ovat olleet mahtavat. Parhaita treenejä ovat olleet sunnuntaiset vaellukset, joissa voi jutella joukkuekavereiden kanssa ja tutustua heihin. Tai välillä voi vain kuunnella ja oppia suomea, Blair kertoo. Hän sanoo havainneensa kehitystä omassa ja muiden kunnossa viime viikkojen aikana, mikä tuo lisäintoa harjoitteluun.

Maantiepyöräily on Blairille uusi laji. Tavoitteena hänellä onkin opetella maantiepyöräilytaitoja ja kehittää kestävyyttä niin, että hän pääsee kunnialla polkemaan Pariisiin asti. Talven ajan Blair aikoo harjoitella käymällä spinningtunneilla ja tekemällä pitkiä hiihto- ja vaelluslenkkejä. Maaliskuussa ohjelmassa on jälleen hiihto Suomen halki rajalta rajalle ja huhtikuussa 70 km mittainen Ylläs-Levi hiihto. Pitkät hiihdot ja vaellukset tuovat valmiutta ensi kesän reissun pyöräilyrupeamiin, vaikka jaksaminen ja kestävyys eivät Blairia juuri huoletakaan.

– Eniten tulevassa pyöräilykeväässä ja Pariisiin pyöräilyssä jännittää se, että satulan päällä pitää istua järjettömän pitkiä aikoja, jonka seurauksena voi tulla hiertymiä, Blair pohtii.

Blair on jo aloittanut hiihtokautensa Puijon ensilumenladulla.

 

Perhe sai kutsun Pariisiin

Team Rynkeby – God Morgon –projektin myötä Blair toivoo tulevansa yhä enemmän osaksi suomalaista yhteisöä tutustumalla ihmisiin ja oppimalla suomea. Into vaikean suomen kielen oppimiseen on kova, ja joukkuekaverit toimivat Blairille hyvinä suomen kielen opettajina (kiitos Tuulikki!). Myös hyväntekeväisyystapahtumien järjestelyissä Blair aikoo olla aktiivisesti mukana.

Blair on jo pyöritellyt mielessään mielikuvia Pariisiin saapumisesta.

– Avataan sitten pullo shampanjaa ja skoolataan: We made it! Olen kutsunut perheeni Pariisiin vastaanottamaan joukkuetta, joten toivon näkeväni heidätkin siellä, Blair unelmoi.

 

Maija Ojanen

Blairin joukkuekaveri

Jutun kirjoittaja Maija Ojanen kuuluu myös joukkueeseen ja pyöräilee ensi kesänä Pariisiin.