Pienten puolesta pyörällä Pariisiin: Ensin kävellään

Näistä syksyisistä maisemista Tahkon rinteiltä alkoi matka kohti Pariisia. Kuva: Tuukka Laava.

Välillä tuntuu siltä, että Pariisiin kävellään. Näin tuumaili eräs viime vuoden veteraani joukkueen ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa, joka pidettiin lokakuun alkupuolella Tahkolla.

Kyse on siis Team Rynkeby — God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilystä. Nimenomaan pyöräilystä, ja veteraanin tokaisu johtui siitä, että alussa peruskuntoa ja kestävyyttä haetaan kävelemällä.

Yhteisenä tavoitteenamme on polkaista Jyväskylästä Pariisiin ensi kesänä juhannuksen jälkeen. Aikaa on vähän yli viikko ja kilometrejä tulee noin 1500, välissä laivamatka. Päivämatkat ovat parhaimmillaan eli pahimmillaan yli 200 kilometrin mittaisia.

Tiimin jyväskyläläisjäsenet ovat jo tarponeet lumessa tänä syksynä. Yhteinen pitkä kävelylenkki tehdään kerran viikossa.

Toistaiseksi emme ole pyöräilleet yhdessä metriäkään eteenpäin, vain kävelleet. Spinningissä sen sijaan hiki on virrannut lattialammikoiksi niin yhdessä joukkuetovereiden kanssa kuin ihan erikseen.

Tapahtuma järjestetään Suomessa seitsemättä kertaa. Jyväskylä-Kuopion joukkue, joka meille eteläsavolaisille ja kaakkoissuomalaisille on lähimpänä, on mukana neljättä kertaa. Tosin ensimmäistä kertaa molempien kaupunkien nimellä, aikaisemmat vuosikerrat polkivat nimellisesti Jyväskylän joukkueessa.

Pyöräilijöitä joukkueeseen kuuluu 31, ja väkeä on mukana Nivalasta Kouvolaan. Meitä eteläsavolaisia on viisi, ja tässä Etelä-Savoksi lasketaan myös Kymenlaakso! Osa porukasta on mukana ensimmäistä kertaa, toisilla on takanaan yksi tai useampia Pariisin-pyöräilyjä.

Vuonna 2002 Tanskassa perustetussa joukkueessa on 2100 pyöräilijää ja 500 huoltohenkilöä, suomalaisia on yhteensä yli 300.

Team Rynkeby — God Morgon (jonka virallinen nimi menee noin, mutta jota saatan myöhemmin kutsua epävirallisesti lyhyesti Rynkebyksi tai TRGM:ksi) kerää samalla rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi. Suomessa se tarkoittaa syöpään sairastuneita lapsia, ja varat lahjoitetaan Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle. Voit lukea lisää lahjoituksista tästä.

Aamu Säätiö rahoittaa lasten syöpien tutkimusta ja hoitojen kehittämistä. Sylva tukee syöpään sairastuneita lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään.

Pyöräilijät maksavat kulunsa omasta pussistaan. Ostamme itse pyörät, ajoasut ja majoituksen matkan varrella, eli kaikki keräämämme varat menevät hyväntekeväisyyteen.

Vaikka etsimme yrityssponsoreita, kuka tahansa yksityinen ihminen tai mikä tahansa yritys voi tukea syöpään sairastuneita lapsia tätä kautta. Pääset tekemään lahjoituksen esimerkiksi tästä linkistä.

Miksi minä olen mukana? Olen entisen syöpälapsen äiti. Lapsi sai hyvää hoitoa, parani ja tänä syksynä tulee kuluneeksi viisi vuotta hänen hoitojensa lopetuksesta. Sen kunniaksi lähes kaikki kontrollit loppuvat, ja sen kunniaksi äiti päätti lähteä pyöräilemään, keräämään rahaa ja ”maksamaan velkaa”.

Olen aina ollut huono verenluovuttaja, ja tuntenut siitä huonoa omaatuntoa. Nyt rauhoittelen sitä tekemällä tätä.

Toki syitä on muitakin. Olen innokas kuntoilija ja innostuin viime syksynä maastopyöräilystä, mutta nyt joudun eli pääsen opettelemaan uuden lajin. En ole siis ikinä koskenutkaan maantiepyörään. Maantiepyöräily ja isossa ryhmässä ajaminen jännittävät jo nyt niin, että tekisi mieli kirjoittaa edellinen lause isoilla kirjaimilla.

Matka on alussa, mutta seuraa tätä blogia ja ryhmän Facebook-sivua, niin saat tietää, kuinka tässä käy.

Tunnuskuvan on ottanut Jyrki Mustonen.

Joukkueen jäsenet tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Tahkolla lokakuisena viikonloppuna. Siellä muun muassa käveltiin ja noustiin Suomen pisimpiä portaita, 1054 askelmaa. Kuva: Jyrki Mustonen.
Veteraaneilla on päällään keltaiset liivit edellisten pyöräilykausien perintönä. Me ensikertalaiset treenaamme vielä kaikenvärissä vaatteissa, mutta tilanne muuttuu keväällä, kun kaikki saavat samanlaiset vaatepaketit. Kuva: Jyrki Mustonen.