SaimaaFlyFishing - Ensimmäinen kerta!

LONG TIME NO SEE! Ollaan tässä jätkien kanssa oltu vähän pidemmällä sapattivapaalla! Lunta satanu ja kaikkea, kyllähän työ tiedätte!

Kalastuksen ohessa on aina aikaa muutamalle fanikuvalle...

Ajattelin kuitenkin nyt tässä kertoa vähän siitä, miten tuo perhokalastus purasi näin ensimmäisen kauden jälkeen ja tuliko siitä yhtään mitään!

Kaksi ensikertalaista!

Kuvitelmani siitä, mitä kaikkea tarvitsee perhokalastukseen ja kuinka vaikeaa se on, sai viime kesänä aikalailla erilaisen käsityksen.

Olin kuullut puhuttavan nymfeistä, nymfaamisesta, viistätyksestä, striimereistä, indikaattoreista, perukkeista, sivutapseista jne, eikä ollut aluksi harmainta aavistusta mitä nämä termit mahtavat tarkoittaa.

Oma ajatukseni oli se, että hommastahan ei tule yhtään mitään, koska siinähän tarvitsee kaikenlaista härpäkettä, ennen kuin kalastuksen edes voi aloittaa. Sitten tulisi vielä asioista ymmärtääkin jotain.

Tietenkin hommaa "helpotti" se, että opettajia oli jopa välillä enemmän kuin tarpeeksi!

Oppaat ku laittaa vehkeet kuntoo ni ei tarvi kun kalastaa.

Kaikesta huolimatta alkuun päästiin niin, että Janne ja Juho antoivat asiantuntevaa ohjeistusta vapaa ja kelaa ostettaessa, koska itsellähän ei ollut niistä mitään käsitystä, niin kuin  harvasta muustakaan asiasta.. Jannen ja amexin kanssa sitten marssittiin kauppaan.. 

Olin kuitenkin luottavainen, koska tiesin tuon pojankoltiaisen kalastaneen jo silloin, kun muut samanikäiset taputtelivat paskaa hiekkalaatikolla. No, vehkeet hankittiin ja enää piti päästä kalalle.

Mikä sitten jokivarressa yllätti minut täysin oli se, että kalastaminen kyseisellä välineellä ei ollutkaan aivan niin rakettitiedettä kuin kuvittelin, ja sekös jos mikä saa näinkin yksinkertaisen miehen koukkuun välittömästi. Eikä tätä koukuttamista ainakaan vähentänyt se, että ensimmäisellä reissulla pääsin pitelemään siiman päässä kunnon taimenta. Tämä leikki tuolloin valitettavasti päättyi siiman katkeamiseen, mutta oli se vain mahtava tunne!!

Tietenkin jätkät opetti kesän aikana myös perhonsidontaa, mutta kyllähän sen niin meni, että melko useasti muiden perhoilla mentiin… Ja kaikkihan voi kuvitella minkälainen haloo siitä aina nousi. Möykkä useasti kuitenkin loppui siihen kun muistutin, että ei se bensa tuossa koslassa ihan ilmasta ole… Tämän jälkeen useasti saatettiin kuitenkin muistuttaa, että opettele edes sit kalastaa tai saamaan kaloja, eli perus tsemppi!

Vaikka sitä ensimäistä kunnon perhokalaa ei nyt vielä viime kesänä tullut, niin väitän, että kokemusta ja oppia tuli ja paljon! Kun kesän päätteeksi kysyttiin, että meinasitko perhokalastaa myös ensi kesänä, niin helppo oli kyllä vastata, että aivan varmasti!(se on sitten eriasia, että missä porukassa).

Helppohan on aina selitellä kun ei saa kalaa, että no tämä luonto ja kaikki on se pääasia ja pääsee vähän ulkoilee… Paskanmarjat… Kyllähän se niin on, että kun kaikki ukot on kilpailuhenkisiä, niin onhan se nyt vähän semmosta pientä kilpailua. Usein kesän aikana käytiin keskusteluja siitä kuka sai ja mitä sai, valitettavasti jouduin kerta toisensa jälkeen toteamaan oman heikon menestykseni. Eikä hommaa helpottanut se, että olin nähnyt muiden nostelevan taimenia ajoittain kuin liukuhihnalta.

No mutta sanontahan menee niin, että nälkä kasvaa syödessä ja yritys on jatkossa varmasti vielä piirunverran kovempi. Talven aikana tulen punomaan uusia juonia ensi kesää varten, se on varma.

Ja vaikka sitä kalaa ei aina tuliskaa ni näkeepähän kavereita

Mutta niille ketkä miettii, että onko tuo perhokalastus millainen homma, niin suosittelen kyllä kokeilemaan rohkeasti! Jos näinkin yksinkertaiset kaverit, mitä tämäkin seura on täynnä voi saada kalaa, niin voisin kuvitella muidenkin siihen pystyvän. Uskon myös, että jos kiinnostusta on lajin saloihin, niin tästä seurasta varmasti löytyy useampikin ukko pätemään ja kertomaan miten homma saadaan alkuun!

Perhokausi on paketissa, mutta katsotaan saako jätkät innostumaan vielä talvikalastuksesta, kuulemma ainakin taimenensoutu voi talvella olla erittäinkin tuottoisaa, eikä kuulemma matikoidenkaan pilkkiminen ole iha hanurista.

Kukapa näiden kanssa ei haluais kalastaa...

T: Roki