Saimaa Fly Fishing - Perhokalassa Hartolassa 3.6.2017

Lähdettiin Martin kanssa ajelemaan kohti Tainionvirtaa, jo hyvissä ajoin ennen kukonlaulua. Keli oli kohtalaisen aurinkoinen, mutta kylmä kuin alkutalvesta (hyvin sopii kesäkuulle).

Siinä sitten lupia hakemaan paikalliselta Jari-Pekan huoltamolta. Jo tässä vaiheessa voin antaa kaikille muki -ja tupakkamiehille sellaisen tipsin, että sieltä on turha mennä muutamaa bisseä, tai askillista papattia ostamaan, siellä ei niitä myydä!

Tainionvirta

Tainionvirta saa alkunsa Hartolan Jääsjärvestä, laskien aina Sysmään Päijänteeseen. Kaloina kaikki mitä järvestä sattuu löytymään ja siihen päälle vielä istutettuina lajeina taimen, harjus sekä kirjolohi.

Päijänteestä nousevien kalojen matka tyssää valitettavasti jo alajuoksulla voimalaitokseen. Ylimmillä koskialueilla kuitenkin voi törmätä yläpuolisesta järvestä ruokailemaan saapuneisiin kaloihin. 

Kaikkiaan Tainionvirta on parisenkymmentä kilometriä pitkä, ja se pitää sisällään monenlaista virtaa, tarjoten näin kalastajille monimuotoisen kalastuskohteen.

Ensikertalaisen on kuitenkin syytä ottaa selvää, missä saa kalastaa. Jokivarressa on kohtalaisen paljon asutusta, joten kalastaminen ei ole sallittua läheskään kaikkialla.

Lupia ostaessa ainakin Jari-Pekasta saa mukaansa alueen säännöt ja kartan, joka helpottaa oikein toimimista.

Kuva joen yläpäästä.

Eikun ongelle

Saatuamme kamppeet, sekä romppeet kasailtua, lähdetiin tarpomaan kohti 1- alueen yläosaa. Päästyämme kalapaikoille, alkoi tapahtua suht ripeään tahtiin. 

Martilla roikkui taimen siiman päässä, mutta ei kovin kauan. Tästä noin 15 minuuttia ja sama tarina toistui. Itsehän vetelin samaa rallia, jotta ei menisi keulimiseksi. Tapahtumia riitti mukavasti, vaikka kaloja ei haaviin saakka saatukaan.

Hujo hommissa.
Kalastaja Martti.

Tapahtumien hiljetessä, päätettiin lähteä lompsimaan takaisin autoille päin. Matkalla kävimme ronkkimassa vielä alemman sillan yläosan, sekä pienen niskan tuloksetta. Tulimme sitten siihen tulokseen, että kiväärit kekoon ja pakoon. Hyppäsimme autoihin ja siirryttiin 2- alueelle.

1- alueen alemman sillan loppuliukua.

Saavuttuamme 2- alueelle, lyötiin pikaisesti rojut niskaan ja paineltiin hommiin. Tältä alueelta olemme saaneet kirjolohia huomattavasti paremmin, kuin muilta Hartolan pätkiltä. 

Tovin aikaa siinä kerettiin vatvoa, kunnes Martin siimat olivat kuin viulunkielet ja vapa kumarteli lupaavasti! Jo alku tärinöistä huomasi, että ei ole ihan kilon pulikka. Alkoi melkoinen show, johtuen Martin kokemattomuudesta, sekä kalan koosta.

Aikansa se otti, mutta Martilla ei hermo pettänyt. Kala haaviin ja melkoiset tuuletukset, koska kyseessä oli Martin SUURIN perholla saatu kala!

Tuollaisista tilanteista tulee kyllä allekirjoittaneelle todella hyvä mieli. Nuo on niitä juttuja, jotka saavat koko porukan riemastumaan. Noiden asioiden takia tätä juttua tehdään!

Jos tuosta kalasta ei Martti saanut potkua jo menevälle, sekä tuleville kausille niin sitten sitä ei saa mistään! Congrats Maradoona!

Martti ja elämänsä suurin taimen.

Tuo kala jäi ainoaksi, joka 2- alueelta haaviin saakka saatiin. Oli taas aika vaihtaa maisemaa, tällä kertaa alueelle 3.

3- alue on meidän porukalle antanut useimmiten taimenia ja harjuksia. 3- alue virtaa lähes koko matkaltaan suhteellisen matalana koskena. Syvempiä poteroita kyllä löytyy, jotka kannattaakin kalastaa tarkasti. Koskessa on myös reilusti kiviä, joiden ympäristöissä kalat ruokailevat.

Aloittaessamme kalastuksen, vieressämme oli herrasmies virvelillä kalastelemassa, joka kuin malliksi nappasi kirjolohen virran yläpäästä siimaansa. Kala pääsi keskelle kovaa virtaa,joten hommat meni niin haastavaksi,että näin parhaakseni käydä sen sieltä hänelle haaviin koppaamassa. Hänellä itsellään oli vain kumisaappaat ja niillä ei sinne sitä päässyt hakemaan. Kyseiseltä paikalta Martti sai vielä vaaksan mittaisen taimen kokelaan.

Tovin aluetta ongittuamme, päätimme, jotta tämä riittää tältä erää. Kuten tekstikin sen kertoo, niin minun kohdallani tuli sitten vedettyä tyylipuhtaasti munat pataan! Silti reissusta jäi todella hyvä mieli, eikä vähiten Martin upean taimenen johdosta.

Lähtekää kalaan, se on erittäin rentouttavaa puuhaa!

Kireitä!

-Hujo