Kiinteistönvälitys on elämäntapa

Morjesta!

Linnanjuhlien seremoniaa seuratessa on hyvä kirjoittaa blogikirjoitusta, jossa ruoditaan kiinteistönvälittäjän ammattia ja sitä mitä välittäjänä toimiminen vaatii ja miten välittäjäksi on mahdollista päästä.

Kiinteistönvälittäjistä on mediassa muodostunut hyvin muodikas ammatti, jossa ajellaan hienoilla autoilla ja juodaan kuohuviiniä keskellä päivää suurten miljoonakauppojen kunniaksi. Unohtamatta myöskään lihavaa tilipussia.

Ala ei kuitenkaan ole täysin sitä miltä Kiinteistökuningatar-Kaisat ja Kiinteistökuningas-Jethrot saavat sen mediassa näyttämään.

Kiinteistönvälitys on elämäntapa ja jos siinä haluaa pärjätä, niin pitää olla valmis tekemään pitkää päivää kellonajasta välittämättä. Itseäni ammatissa kiehtoo se, että saa olla mukana toteuttamassa ihmisten unelmia uudesta kodista ja se, ettei samanlaista päivää juurikaan työssä tule vastaan. 

Monesti toimistohommat hoidetaan päiväsaikaan ja suuri osa esittelyistä painottuu iltaisin järjestettäväksi, jolloin monet asiakkaat ovat päässeet omista askareistaan vapaaksi.

Myös perinteiseksi yleisesittelypäiväksi on muodostunut sunnuntai, jolloin useat välittäjät ovat työn touhussa pitämässä useita yleisnäyttöjä. 

Tässä välissä on hyvä käydä läpi yksi asia, joka meinaa aina mediassa mennä sekaisin.

Kiinteistönvälittäjä-titteliä saa käyttää ainoastaan henkilö, joka on suorittanut Keskuskauppakamarin järjestämän LKV-tutkinnon.

LKV-tutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin, jolloin tutkintoon voi osallistua kuka tahansa. Kokeen vaativuudesta kertoo se, että välittäjäkokeen on viime vuosina läpäissyt keskimäärin 34-37% kokeen suorittaneista.

Itse en muuten aikoinani ensimmäisellä yrittämällä koetta läpäissyt, mutta Kesäkuussa 2014 odotti toimiston pöydällä kirje, jonka jälkeen hymyä ei meinannut millään saada nuoren välittäjän kasvoilta pois.

Omasta mielestäni alan arvostusta tulisi kasvattaa entisestään. Yksi lääke siihen on koulutuksen lisääminen ja joitakin hyviä lakimuutoksia on viime vuosina tullutkin jo. Muun muassa ennen riitti, että yhdellä henkilöllä välitystoimistossa oli LKV-tutkinto suoritettuna. Tänä päivänä laki vaatii, että puolella välitystyötä tekevistä tulee olla tutkinto suoritettuna

Itse olisin jopa valmis sellaiseen lakimuutokseen, että kaikilta välitystyötä tekeviltä vaadittaisiin LKV-tutkinnon suorittamista. Se nostaisi alan arvostusta ja ammattitaitoa vielä entisestään.

Välitysalalle suuntautuvalle hyviä vaihtoehtoja valmistautua LKV-tutkintoon ja alalla työskentelemiseen on Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto (KiAT), jota järjestää esimerkiksi Markkinointi-Instituutti Helsingissä. Tutkinnon voi suorittaa hyvin työn ohessa. 

Näiden edellä mainittujen tutkintojen lisäksi on vielä Ylempi Kiinteistönvälittäjän tutkinto (YKV). YKV:n suorittaneita Suomessa on reilu 300 ja tällä tutkinnolla on arvostettu asema kiinteistönvälittäjien keskuudessa.

Tällä hetkellä alalle pääsee töihin ilman mitään alalle valmistavaa koulutusta ja näin ei saisi olla alalla, jossa käsitellään ihmisten suurinta omaisuutta ja vaaditaan ammattitaitoa monelta eri osa-alueelta. Tässä vaiheessa kasvaa myös työnantajan vastuu, sillä jokaisessa toimistossa tulee olla myös määrätty vastaava hoitaja, joka on velvollinen huolehtimaan siitä, että välitystoiminnassa noudatetaan hyvää välitystapaa ja toimitaan lainmukaisesti.

Ja kuitenkin nyt kun moni miettii, että minkälainen se kiinteistönvälittäjien palkkaus on niin pääasiassa se on tulokseen perustuvaa. Joissakin työpaikoissa saatetaan maksaa pientä pohjapalkkaa ja mahdollinen autoetu, mutta suurin osa palkasta muodostuu tuloksesta. Jos ei kauppoja synny niin silloin ei palkkaakaan juurikaan tule. Se motivoi kyllä kovasti painamaan töitä aamusta iltaan.

Siihen kannattaa alalle tullessa varautua, että alkuvaiheessa ei yleensä helppoa tule olemaan ja menestyminen vaatii kärsivällisyyttä.

Itse olen monelle alalle pyrkivälle sanonut, että muutama vuosi menee nopeasti, ennen kuin pääsee kärryille tästä mahtavasta ammatista.

Tässä lyhyesti pientä tietoa kiinteistönvälittäjän työstä ja mikäli siellä ruudun ääressä jollakin heräsi suurta kiinnostusta alalla työskentelyä kohtaan tai kysymyksiä alalla työllistymiseen liittyen, niin rohkeasti vaan yhteyttä allekirjoittaneeseen niin katsotaan miten voin olla avuksi.

Nyt on hyvä alkaa keskittymään illan Mestareiden liigan futismatseihin ja huomiseen työpäivään ja olla mukana nostamassa #savonlinnanousuun.

-Anttinau