Varainsiirtovero

Mukavaa helmikuun alkua kaikille lukijoille!

Otetaan tänään käsittelyyn lyhyt oppimäärä aiheesta varainsiirtovero.

Varainsiirtovero suoritetaan verottajalle asuntokaupan yhteydessä. Varainsiirtovero on asunto-osakkeiden osalta 2% velattomasta kauppahinnasta. Asunto-osakkeisiin luetaan mm. kerrostalot ja rivitalot

Muutama vuosi sitten varainsiirtoveroa täytyi maksaa ainoastaan osakkeiden myyntihinnasta ja tällöin mahdollista yhtiölainaa ei otettu huomioon, mutta tänä päivänä vero maksetaan tosiaankin koko velattomasta hinnasta.

Kiinteistöjen osalta varainsiirtovero on 4% kauppahinnasta ja kiinteistöihin luetaan mm. omakotitalot, kesämökit ja tontit.

Varainsiirtoveroa ei tarvitse suorittaa ensiasunnosta mikäli tietyt ehdot täyttyvät;

- Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.

- Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.

- Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.

- Et ole aiemmin omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.

Tontin osalta varainsiirtoverovapaus menee toisella tavalla:

Mikäli ostat tontin ja aiot rakentaa siihen ensiasunnon niin tällöin varainsiirtovero on maksettava, mutta verottajalta voit hakea maksamaasi veroa takaisin kun talo on valmistunut ja se on hyväksytty käyttöönotettavaksi. Jos kaikki yllämainitut varainsiirtoverovapauden ehdot täyttyvät niin tällöin verottaja palauttaa sinulle maksamasi veron

Tontin osalta verovapaus koskee enintään kaavan mukaista tonttia, joten isompaa tonttia/maapalaa ostaessa kannattaa tarkastaa vielä Verohallinnolta tarkemmat kriteerit varainsiirtoverovapauden osalta.

Mielestäni kiinteistöjen osalta varainsiirtoveron voisi myös pudottaa osakkeiden tapaan kahteen prosenttiin. Se pienentäisi ostajien kustannuksia vaihdettaessa taloa. Esimerkiksi 200.000 euron omakotitalosta varainsiirtovero on jo 8000 euroa.

Nyt hetki sohvalla akkuja lataillen ja sitten on hyvä käydä uuden viikon kimppuun!

- anttinau