Huoli pois: Suomi-kiekko voi hyvin

Liiga pyörähti syyskuussa käyntiin ja kausi on ottanut hyvää vauhtia tuulta purjeisiin.

Liigassa on tapahtunut lukuisia mielenkiintoisia pelaasiirtoja. Monella paikkakunnalla on uudistettu joukkuetta ja viime kauden jälkeen ollaan uuden edessä. Valmentajat ovat saaneet uudet joukkueet ja osa joukkueista on saanut uudet valmentajat.

Monelta pelaajalta odotetaan seuraavaa askelta, uutta tulemista, johtajuutta jopa dominointia. Ketkä ovat tämän kauden onnistujia? Liigassa on useita nuoria ja vähän vanhempia maailmanmestareita, entisiä ja tulevia NHL-pelaajia.

Puhuttavaa ja kirjoitettavaa riittää, aiheita on loputtomasti. Meillä on loistava peli ja loistavat pelaajat, peli on vauhdikasta ja mielenkiintoista.

Meillä on loistava peli ja loistavat pelaajat, peli on vauhdikasta ja mielenkiintoista.

Suomikiekko tuottaa lahjakkaita pelaajia ikäkausi maajoukkueisiin liukuhihnalta. Pelaajia on varattu NHL:ään viime vuosina ennätystahtiin. Tästä meidän on huolehdittava myös jatkossa. Suomalainen jääkiekkovalmennus on kansainvälistä huippua. Sarjajärjestelmiin on tehty muutoksia, ja uskon että niistä osataan tehdä pelaajien kehityksen ja kilpailun kannalta parhaat mahdolliset myös jatkossakin. Suomessa riittää varmasti ammatitaitoa näihin päätöksiin.

Valitettavasti liian usein julkisuudessa perataan vain negatiivisia asioita.

Yksi kestokritiikin aiheista on sarjajärjestelmä. Miksei senkin osalta puhuttaisi siitä, miten uudet liigajoukkueet ovat tulleet ryminällä kilpailuun mukaan ja haastaneet kivijalkaseurat heti pudotuspelipaikoista. Sport on siihen jo kerran pystynyt, mielenkiintoista seurata miten käy tällä kaudella.

Sarja on ollut avoimempi kilpailulle kuin koskaan ja pudotuspelipaikka on kovan työn takana kaikille 15 seuralle. Kuka voittaa? Ennalta-arvaamatonta, urheilun suolaa.

Sarja on ollut avoimempi kilpailulle kuin koskaan ja pudotuspelipaikka on kovan työn takana kaikille 15 seuralle.

Törmäsin tuossa taannoin muuten ruotsinkieliseen artikkeliin, jossa vaadittiin muutoksia Ruotsin Allsvenskanin sarjajärjestelmään. Allsvenskan seuroista kuulemma suurin osa on taloudellisesti huonossa jamassa. Siis vaikka nousumahdollisuus on olemassa! Eikö Ruotsin malli olekaan paras?

Olette varmasti huomanneet että siellä ei ole pelattu sitä vanhanmallista – monen ihannoimaa – karsintasarjaa useaan vuoteen? Sarjanousu on kyllä mahdollista, mutta playoff-sarjan kautta. Eiköhän pelata Suomessa vain Suomen-mallilla?

Kehitettävää löytyy aina, mutta kaikkiaan jääkiekko voi Suomessa hyvin. On voinut jo vuosikymmenien ajan – pidetään huoli, että asian laita on näin myös tulevien vuosikymmenten päästä.


Jarno Kultanen
Urheilujohtaja