Treeni-, peli- ja pelireissupäiviä – miltä näyttää Liiga-perheen arki?

Liigasta puhutaan paljon, jääkiekosta puhutaan paljon. Maaleista, taklauksista, torjunnoista, voitoista ja tappioista puhutaan. Kulissien takaa jääkiekkoilijoiden perhe-elämästä sen sijaan ei puhuta juurikaan, joten ajattelin kirjoittaa muutaman rivin siitä, millaista on kiekkoperheen arki vaimon näkökulmasta.

Perheen arki pyörii lätkäkauden aikana täysin jääkiekon tahdittamana, tietysti. Perheen ja myös vaimon menet suunnitellaan täysin miehen kalenterin mukaan. Se voi kuulostaa hurjalta, mutta asiaan on vuosien saatossa jo niin tottunut - olen lasten kanssa Liigan tossun alla. Hah!

Kauden aikana emme tunne viikonloppu-sanaa.

On erilaisia päiviä: pelipäivä, treenipäivä ja pelireissupäiviä. Työviikko kestää maanantaista lauantaihin ja monesti sunnuntaihin saakka. Kauden aikana emme tunne viikonloppu-sanaa.

Suosikki viikonpäiväni on ehdottomasti mieheni ”pelkkä” treenipäivä, koska silloin isukki on käytettävissämme. Silloin minun ei tarvitse itse painaa sata lasissa lasten kanssa koko päivää, vaan saan tehdä rauhassa kotihommia tai vaikka käydä yksin lenkillä. Treenipäivinä myös lapset saavat nauttia isänsä seurasta. Ihan ehdoton suosikki!

Treenipäivien lisäksi on pelipäiviä ja pelireissupäiviä. Pelipäivinä annan miehelleni rauhan keskittyä iltaan heti aamujäiltä kotiutumisen jälkeen. Pakkaan usein lapset autoon ja lähdemme ”pakosalle” milloin minnekin.

Pelireissut ovat vielä oma lukunsa. Joskus ollaan pois pelkkä ilta, joskus päivä ja joskus useampi päivä. Silloin touhuamme lasten kanssa keskenämme, eikä hengähdystaukoja liioin ole. Yksin lasten kanssa kotona jonkin aikaa olleet varmasti tietävät, mistä puhun.

Ne ovat päiviä, jolloin ymmärtää toisen merkityksen arjessa. Isän ollessa kotona hän tykkää touhuta lasten kanssa ja antaa tilaa myös minulle – ja välillä koetamme löytää aikaa myös meille. Homman juju jääkiekkoilijalla taitaa olla siinä, että on sopiva balanssi kotia ja kiekkoa. Silloin jaksaa olla molemmissa hyvin läsnä.

Asioiden priorisointi on perheessämme asia numero yksi. Kalenterista on raivattava jostain tiala myös vaimon treenaamiselle, tai muutoin talossa on yksi seinähullu! Parina iltana viikossa on myös ehdittävä käydä tienaamassa taskurahaa jumppasalilla. Näiden lisäksi arkea rytmittävät kaikille perheille tutut asiat, kuten vauvan unet ja esikoisen harrastukset.

Jääkiekkoilijoillahan koko kesä on lomaa, etenkin jos kausi loppuu lyhyeen runkosarjaan tai pudotuspelien aikaisessa vaiheessa. No, eihän se ihan niin mene.

Entäs sitten kauden jälkeen? Jääkiekkoilijoillahan koko kesä on lomaa, etenkin jos kausi loppuu lyhyeen runkosarjaan tai pudotuspelien aikaisessa vaiheessa. No, eihän se ihan niin mene. Kauden jälkeen otetaan viikko tai kaksi rauhallisemmin, mutta sitten taas treenataan - kovempaa ja enemmän kuin kauden aikana.

On kesässä kuitenkin hyvätkin puolensa ja vähän ehtii oikeasti lomaillakin. Se onkin sellaista luksusta, jota osaa arvostaa. Muutoin näet lomaa ei juurikaan ole, sillä joulun aikaankin kiekkoa lyödään viimeistään tapaninpäivänä.

Sellaista on kiekkoperheen arki… välillä raskasta, mutta silti antoisaa!

Nähdään lukijat Lumon Areenalla!

Henni Juutilainen