Maalivahdin mailapeli - Pelaaminen oman maalin takana

Terve taas.

Maalivahdin tärkein tehtävä on torjua. Pelin sisällä tapahtuu kuitenkin myös paljon muita asioita, jolloin maalivahti joutuu osallistumaan peliin. Näistä eniten peliin vaikuttava asia on mailapeli. Torjumisen lisäksi maalivahdin tehtävänä on usein päätyyn heitettyjen kiekkojen pysäyttäminen. Tällöin myös pysäytyksen jälkeen on pystyttävä tekemään oikea ratkaisu. Jättääkö kiekon sitä hakevalle pakille vai pitääkö syöttää se jonnekin? Usein myös kova purku ränniin on hyvä ratkaisu. Miten mihinkin ratkaisuun päädytään? Siitä seuraavaksi.

virheisiin ei juurikaan ole varaa


Maalivahdin mennessä maalin taakse pysäyttämään rännikiekkoa, virheisiin ei juurikaan ole varaa. Harhasyöttö tai kiekon menettäminen johtaa suurella todennäköisyydellä päästettyyn maaliin. Ykkösprioriteetti näissä tilanteissa onkin pitää peli mahdollisimman simppelinä. Tilanteisiin on usein kenttäpelaajien kanssa erikseen sovitut huudot, joilla lähimmän pakin pitäisi viestittää maalivahdille tarpeeksi ajoissa mihin kiekko halutaan.

Kullakin joukkueella on omanlaisensa komennot, mutta yksi huudoista on oman urani aikana ollut aina sama. Se on "jätä". Tämän huudon kuuluessa maalivahdin kuuluisi vain jättää kiekko maalin taakse paikalleen ja siirtyä pois edestä, jolloin kovalla vauhdilla tuleva pakki voi ottaa kiekon ja tehdä peliä itse tämän jälkeen. Maalivahdin pitäisi pystyä jättämään kiekko niin, että se ei ole kiinni laidassa. Pakin on näin huomattavasti helpompi vastaanottaa se.

Usein käytetty ja mielestäni myös eniten peliä edistävä ratkaisu on pystyä syöttämään kiekko omalle pelaajalle jompaan kumpaan kulmaan. Tällä ratkaisulla pystytään usein pelaamaan vastustajan ensimmäinen karvaaja ulos tilanteesta. Kulmaan syöttäessä on pelaajien ja maalivahdin kommunikoinnilla jälleen iso merkitys. Pelaajan on tarjottava itseään pelattavaksi ja huudettava ennaltasovitulla tavalla, että haluaa kiekon. Kommunikoinnin tapahtuessa selkeästi ja ajoissa maalivahdilla pitäisi olla helppo työ syöttää kiekko turvallisesti eteenpäin. 

Rännikiekkoja pyritään yhteispelillä välttämään siinä missä mitä tahansa hätäripurkuja yleensäkin.


Maalivahdit usein myös laukovat kiekkoa ränniin. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun maalivahdille tulee kiire. Vastustajan hyökkääjä on tulossa maalin taakse ennen omaa pakkia. Pakin kuuluisi tässä tapauksessa huutaa "pelaa" ja antaa maalivahdille käsky laukoa kiekko mahdollisimman kovaa ja korkealle pleksiin. Jos huutoa ei kuulu, kiiretilanteessa tämä on silti paras ratkaisu. Kiekko ränniin ja kiireen vilkkaa takaisin oman maalin eteen katsomaan saako laituri pelattua kiekon sinisen yli keskialuueelle vai jääkö kiekko vielä omalle alueelle pyörimään. Rännikiekkoja pyritään yhteispelillä välttämään siinä missä mitä tahansa hätäripurkuja yleensäkin. 

Pelin tuoksinnassa tulee usein myös yhteisistä raameista poikkeavia ratkaisuja. Kiekon joutuu joskus syöttämään muuallekin kuin kulmaan ja purkukiekonkin saattaa joskus joutua pelaamaan muualle kuin ränniin. Kaikesta huolimatta yksikertaisin vaihtoehto on yleensä paras. Sankaria on turha leikkiä. Oli maalivahdilla kuinka hyvä mailapelitaito tahansa, kenttäpelaajalla on yleensä parempi. 

Frans #35