Maalivahtipeli - kommunikointi

Moi. Jääkiekkopelin hienous välittyy yleisimmin tehdyistä maaleista, hienoista syötöistä, kovista taklauksista ja hienoista torjunnoista. Peli kuitenkin pitää sisällään lukemattomia sille merkityksellisiä pienempiä asioita. Ennen isoa onnistumista, kuten maalia, kaukalossa onnistuu moni muu pienempi asia, jotka onnistuessaan johtavat ensin maalipaikkaan ja sen seurauksena syntyneeseen maaliin. Vastaavasti maalia puolustettaessa ennen onnistunutta kiekon riistoa tapahtuu lukemattomia onnistuneita pieniä suorituksia, jotka mahdollisesti johtavat ratkaisevaan iskuun ja kiekon saamiseen takaisin omalle joukkueelle.

Maalivahdin asema pelin aikana on kommunikoinnin kannalta lähes täydellinen


Yksi näistä asioista on kommunikointi. Viisikon tiiveyden ja yhtenäisen toimimisen edellytyksenä sovittujen taktiikoiden ja pelin sisäisen reagoinnin lisäksi on todella tärkeää, että kentällä olevat pelaajat kommunikoivat keskenään. 

Maalivahdin asema pelin aikana on kommunikoinnin kannalta lähes täydellinen. Kenttäpelaajat joutuvat ajoittain kamppailemaan laitojen läheisyydessä selkä kentälle päin. Maalivahti puolestaan seisoo lähes poikkeuksetta katse peliin päin ja näkee koko kentän. 

Hyökkäykseen lähdetään usein omalla alueella tehdyn onnistuneen puolustuksen seurauksena. Onnistunut riisto tapahtuu yleensä niin nopeasti, että pelaajien on vaikea tietää, mihin suuntaan kiekon kanssa kannattaa ensimmäisenä luistella tai mihin se kannattaa syöttää. Tässä maalivahti pystyy auttamaan. Maalin suulta näkee selvästi, miten vastustajan viisikko on sijoittunut. Jos pelaajalla on mahdollisuus kiekon saadessaan lähteä samantien ylöspäin, voi maalivahti huutaa tämän ja näin helpottaa pelaajan päätöstä lähteä juuri oikeaan suuntaan. 

 

Tässä videon tilanteessa näin hyvin, että Ilves-pakki ei ole ihan lähellä Sakua (Salminen), joten "nosta"-huuto toimi tässä hyvin. Tämän olisi Saku tajunnut tosin ilman huutoakin.

Vastaavasti vastustajan lähtiessä hyökkäämään maalivahti näkee jo kaukaa onko tilanteesta mahdollisesti tulossa ylivoima- vai alivoimahyökkäys. Jos kyse on selkeästi alivoimaisesta, voi maalivahti huutaa jo hyvissä ajoin omalle pelaajalleen "paine" jolloin pelaaja pystyy paineistamaan vastustajaa rohkeammin eikä riski itsensä ulospelaamiselle ole niin suuri. Selkeästi ylivoimaisen hyökkäysen lähtiessä vyörymään kannattaa maalivahdin huutaa "alle". Tällöin tilanteesta ulkona olevat pelaajat tajuavat mahdollisimman nopeasti, että nyt on kova kiire takaisin omiin.

 

Oma "paine"-huutoni kuuluu tässä videossa hyvin. Tässä tilanteessa näyttäisi Joni (Nikko) paineistavankin Ilves-pelaajan keskustasta laitaan päin. Mahtoiko olla huudon ansioita?

Kahden edellämainitun esimerkin lisäksi maalivahti on kuitenkin eniten äänessä silloin, kun vastustaja pyörittää hyökkäysalueen peliään. Oli kyse sitten tasaviisikoin pelaamisesta tai erikoistilanteesta. Maalivahti usein kommunikoi silloin, kun on paikka mennä kovaa päälle tai kun on vain tyydyttävä keskustan peittämiseen. Myöskin omilta puolustajilta hukkuneiden pelaajien olemassaolosta on syytä ilmoittaa. 

Vaikka pelaajat selviävät monista tilanteista täysin ilman kommunikointiakin ja yleensä puhuvat myös keskenään, ei maalivahdin kommunikoinnista ole koskaan haittaa. Itselleni puhuminen on myös osa omaa vireystilan ylläpitämistä. Varsinkin otteluissa joissa muuten on vähemmän tekemistä, kommunikointi on mahdollisuus osallistua peliin.