Muiden valmentaminen oman kehityksen keinona

Moi. Kävin olympiatauolla juniorivuosiltani tutun maalivahtivalmentaja Tommi Mäkeläisen nykyisen organisaation, Nurmijärven Kurran, maalivahtijäillä opastamassa junnuja. Siitä heräsi ajatus kirjoittaa muiden valmentamisesta ja siitä, miten se auttaa myös itse uraansa luovia kehittämään omia taitojaan.

Huomasin siis analysoivani omaa pelaamistani erittäin tarkkaan, vaikka tarkoituksena olikin vain yrittää keksiä muille opetettavaa.


Käytiin jäällä läpi reboundpelaamista. Miten eri suunnasta tuleviin, sekä eri suuntiin ja eri etäisyyksille kimpoaviin kiekkoihin reagoidaan? Noustaanko välillä pystyyn, vai onko jäissä liikkuminen nopeampi tapa päästä taas kiekon ja maalin väliin? Tiesin aiheen jo etukäteen ja autossa matkalla Klaukkalan jäähallille mietin, mitä junnuille voisi aiheesta opettaa. Samalla tuli mietittyä, miksi itse pelaan erilaiset riparitilanteet eri tavoin. Huomasin siis analysoivani omaa pelaamistani erittäin tarkkaan, vaikka tarkoituksena olikin vain yrittää keksiä muille opetettavaa. 

Reboundin seuranta. "Jos torjut kiekon tonne, sitä ei kannata lähteä jahtaamaan. Nopein reitti kiekon ja maalin väliin on liukua kohti tolppaa".Jäällä ollessani sain myös näyttää eri tekniikoita ja oikeita liikesuuntia samalla isolle porukalle selostaen ja perustellen, miksi juuri näin kannattaa tehdä. 

Käytiin läpi myös sijoittumista. "Jos tolla kiekolla ois silmät, se näkis maalin vähä eri tavalla kun laukoja"Itse tilanteita harjoitellessa ja yleensä jo tekniikat hallinneena tulee suoritukset usein sen verran selkärangasta, että tietynlainen oikea kriittisyys ja analyyttisyys saattaa helposti jäädä vähemmälle. Kuitenkin muita valmentaessa joutuu jatkuvasti miettimään, mitä sanoo ja mitä tekee, jotta ei vahingossakaan johtaisi ketään harhaan.

Muiden opastamista on tullut kaytettyä oppimiskeinona muun muassa uusien punttitekniikoiden opettelussa. Samaa voisi varmasti soveltaa myös jääharjoitteluun. Junnujen jäille kannattaa myös pyydettäessä mennä aina kun se vain on mahdollista. Sen lisäksi, että se on lapsille ihan törkeän iso asia, siitä saa välineitä myös omaan työkalupakkiin.

Valmentaja Tommi Mäkeläinen ja minä.


Frans #35