Pelin analysointi - Mitä käyn läpi pelin jälkeen?

Hei vaan taas! Tuloksellisesti ison pettymyksen tuottanut liigan avausviikonloppu on nyt takana.  Tällä kertaa mulla oli ajatuksena kirjoittaa jonkinlaista viikonloppuraporttia peleistä, mutta tajusin että niitä on media muutenkin pullollaan, joten jätetään se nyt vaikka ihan oikeille toimittajille. Raportin kirjoittaminen olisi myös mielekkäämpää voitettujen pelien jälkeen.  


Jokainen ottelu analysoidaan joukkueen kesken aina tarkasti päättyi se sitten voittoon tai tappioon.

Jokainen ottelu analysoidaan joukkueen kesken aina tarkasti päättyi se sitten voittoon tai tappioon. Lyhyesti heti pelin jälkeen ja usein syvällisemmin seuraavissa harjoituksissa. Maalivahdit yleensä vielä perkaavat jokaisen pelatun ottelun maalivahtivalmentajiensa kanssa erikseen. Käydään läpi ottelussa olleet hyvät ja huonot asiat ja mietitään, olisiko jotain pitänyt tehdä toisin. Lisäksi monta asiaa tulee pohdiskeltua vielä yksikseenkin pelin jälkeen ennen nukkumaan menoa. Mitä asioita me oikeasti pelien jälkeen pohditaan? Koitan nyt vähän selventää.

Jokainen maalivahti varmasti tietää menikö peli hyvin vai huonosti

Jokainen maalivahti varmasti tietää menikö peli hyvin vai huonosti, joten sitä ei sen enempää tarvitse käydä läpi. Mä yleensä aloitan analysoinnin siitä, miltä musta tuntui pelin aikana yleisesti. Tämä on yleensä aina myös veskarivalmentajan ensimmäinen kysymys. Olinko hetkessä ja keskityin hyvin vai harhailiko ajatus ottelun aikana? Miten fysiikka toimi - tuntuko kroppa jämäkältä vai oliko "löysyyttä"? Jos näissä oli ongelmia niin pystyikö silti taistelemaan sen yli ja palauttamaan ajatukset olennaiseen? 


Laajemman kuvan jälkeen yleensä käydään päästetyt maalit nopeasti läpi. Niitä ei saa enää torjutuksi pelin jälkeen, joten mä ainakin käyn ne nopeasti läpi sanomalla, mikä mun mielestä meni pieleen ja jos ollaan veskarikoutsin kanssa samoilla linjoilla, niin hyvä, voidaan siirtyä eteenpäin. Maaleja läpi käydessä saattaa joskus huomata asian, joka oli useamminkin pelin aikana pielessä, vaikka maalia ei tilanteista enempää olisikaan syntynyt. Näitä voi olla esim. maskipelit, jossa maalivahti joutuu tekemään kovasti töitä nähdäkseen kiekot. Joskus hyväänkin lopputulokseen päättyneessä pelissä näitä kiekon hukkumisia on voinut sattua kolme, vaikka vain yksi olisi mennyt sisään. Kahdesta on siis selvitty pelkällä tuurilla ja on hyvä tiedostaa asia, jotta sen saa seuraavaan peliin korjattua.

Maalien jälkeen usein vielä keskustellaan yleisesti pelistä ja esim. huonon suorituksen jälkeen koitetaan kaivaa pelistä myös hyviä asioita esiin, jotta saadaan ne seuraavaan peliin ja jätettyä huonot asiat taakse. Tähän yleiseen keskusteluun sisältyy yleensä myös, miten pakit mun mielestä pelas ja voidaanko jostain tietystä pelitilanteesta keskustella ennen seuraavaa peliä. Esimerkiksi alivoimapelaaminen on usein asia josta puhutaan.

Kotiin päästyä tulee vielä pyöriteltyä peliä mielessä. Mitään tiedostettua analysointia en pyri tekemään, mutta alitajuntaisesti peli pyörii päässä ja välillä tulee havahdutettua itsensä tosi syvältä jostain pelitilanteesta. Monilla kroppa käy kotona vielä niin kierroksilla, että nukahtaminen saattaa olla tosi vaikeaa. Joko uni ei meinaa millään tulla tai sitten muuten vaan nukkuu levottomasti ja heräilee. Oon onnekas ja mulla ei mitään suurempia ongelmia tän suhteen ole ja pelien jälkeenkin pystyn yleensä menemään viimeistään puolen yön aikaan nukkumaan tai vieraspelin jälkeen jopa nukkumaan bussissa jonkin verran.

Nähdään pelien parissa taas tällä viikolla!
Frans #35