Pelipäivä varamaalivahtina

Moi ja hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Tälläkään Liiga-kaudella yksikään maalivahti ei tule pelaamaan 60 ottelua runkosarjassa. Jokaisen maalivahdin kauteen mahtuu siis pelejä, jotka istutaan vaihtopenkillä ja katsotaan, kun muut pelaa. Miten näinä päivinä valmistaudutaan? Onko kyseessä täysin "aivot narikkaan"-tyyppinen lepopäivä vai onko otteluun valmistautuminen tismalleen samanlaista kuin aloittavana maalivahtina?

Oma valmistautumiseni riippuu täysin siitä, millaiseen kohtaan ottelukalenteria ottelu ajoittuu. Joskus saattaa olla kyse pelistä, jossa tarkoituksena on pitää kevyempi päivä ja latailla akkuja tulevia koitoksia varten. Tällöin tulee vedettyä aamujää ihan normaalisti kevyenä ja lämmittelyt ennen peliä niin, ettei ainakaan jäälämmittelyssä loukkaannu. Mitään kuormittavaa lisätreeniä ei tällöin tarvitse tehdä.

Useimmiten luukkuvahtina tulee kuitenkin harjoiteltua kovempaa kuin normaalisti. Yleensä tietää jo viimeistään edellisenä päivänä, että ei pelaa, joten silloin on usein mahdollisuus vetää hieman kovempi puntti tai muu treeni, joka on hyödyksi silloin, kun on taas itse pelivuorossa. Pelipäivän aamuna tulee myös yleensä mentyä muita aikaisemmin jäälle ja tehtyä ekstraharjoitteita jo ennen kuin muu joukkue saapuu. 

Luistimet painaa ja räpylä tuntuu, kuin se olisi jonkun toisen.


Oli kysessä sitten millainen otteluajankohta tahansa, on henkinen tila näinä päivinä ehdottomasti tärkein. Fyysisellä valmistautumisella, edellisen päivän treeneillä, tai ottelua ennen tehdyllä lenkillä ei ole mitään merkitystä enää, jos ottelun puolessa välissä joutuu menemään maaliin. Vaihtopenkillä on täysi mahdottomuus pitää hyvää lämpöä yllä. Sen lisäksi varusteet tuntuvat tässä kohtaa jostain syystä ihan hirveiltä. Luistimet painaa ja räpylä tuntuu, kuin se olisi jonkun toisen. Tämä täytyy vain osata henkisesti hyväksyä ja tehtävä parhaansa sillä, mitä sillä hetkellä on antaa. Oli tilanne mikä tahansa, pitäisi kentälle hypätessä pystyä auttamaan joukkuetta vielä keskeneräisen pelin voittoon.

Liiga on tällä hetkellä tosi tasainen ja kilpailu playoffpaikoista kiihtyy kokoajan. Toivottavasti tämä näkyy myös väkenä hallilla. Koitetaan ainakin Lappeenrannassa saada kunnolla mökää mökkiin! Frans #35