Videovalmennus - Mihin sitä käytetään?

 

Moro! Muutamassa aikaisemmassa tekstissä olen maininnut videoiden katsomisen osana meidän päivittästä harjoitusrepertuaaria. Joukkueen kanssa niistä katsotaan usein isoa kokonaisuutta. Miten viisikko liikkuu yhdessä? Onko pelaajat tietyissä pelimalleissa tarpeeksi lähellä toisiaan ja toisinaan taas tarpeeksi etäällä pitääkseen leveyden hyvänä. Vastustajan pelistä nähdään heidän hyökkäys- ja puolustusmalleissa mahdollisesti toistuvat virheet tai tavat joihin olisi mahdollista iskeä. Monet pelaajat ja yleisesti etenkin maalivahdit katsovat pelinsä usein myös henkilökohtaisesta vinkkelistä. Mihin kiinnitän huomiota katsoessani itseäni videolta? Siitä seuraavaksi.

Meillä on joukkueella käytössä ohjelma, jonne valmennus tekee jokaisesta pelistä pieniin yksityiskohtiin pilkotun videon.Meillä on joukkueella käytössä ohjelma, jonne valmennus tekee jokaisesta pelistä pieniin yksityiskohtiin pilkotun videon. Jokainen pelaaja voi sieltä katsoa jokaisen vaihtonsa, maalipaikkansa, hyökkäyksiin lähtönsä ja käytännössä minkä vaan pelissä tulleen tilanteen. Kaikki tilanteet löytyvät oman hakusanansa takaa esim. omiin tullut maalipaikka löytyy "chance against" merkinnällä. Valmennus saa videot valmiiksi yleensä muutama tunti pelin jälkeen ja niitä tulee katseltua usein vasta seuraavana päivänä.

 Ensimmäisenä tulee yleensä katsottua kaikki päästetyt maalit. Tämä siksi, että Ruudun maalikooste valmistuu yleensä aikaisemmin kuin edellämainittu valmentajien tekemä tarkka editointi. Lisäksi katson päivän kierroksen muidenkin otteluiden koosteet aina heti pelin jälkeen kotona tai bussissa.


Oman videon valmistuttua aloitan yleensä katsomalla jokaisen torjunnan sekä vastustajan paremmat maalipaikat läpi. Myös ohi lauotut tilanteet, joissa olen joutunut reagoimaan vastustajan laukauseen ja sitä ennen tapahtuneeseen peliin. Katson aina myös jokaisen pelatun mailapelin läpi. Esimerkiksi heitinkö kiekon tyhmästi ränniin vai olisiko ollut mahdollisuus jättää kiekko omalle pakille.

Meni peli sitten hyvin tai huonosti, tulee videolta aina tarkkailtua omaa peliasentoa ja erityisesti jämäkkyyttä.


Erilaisten pelien jälkeen kiinnittää hieman eri tavalla huomioita eri asioihin. Jos pelissä on ollut ongelmia maskitilanteissa, tulee videolta erityisesti tarkkailtua omaa aktiivisuutta. Hainko kiekkoa katseella tarpeeksi aktiivisesti vai passivoiduinko maskin taakse liian helposti. Jos ongelmia on ollut erityisesti kilpi- tai räpyläpuolen torjunnoissa, tulee omaan sijoittumiseen kiinnitettyä erityishuomiota. 

Meni peli sitten hyvin tai huonosti, tulee videolta aina tarkkailtua omaa peliasentoa ja erityisesti jämäkkyyttä. Hyvissä peleissä yhdistävänä tekijänä usein on juuri jämäkkyys. Peliasento ei hajoa pystyssä eikä jäissä ollessa. Lisäksi kiekon ollessa kulmassa luistin on jämäkästi kiinni tolpassa ja valmius syntyvän tilanteen hoitamiseen on hyvä. Joskus on mahdollisesti onnistunut pelaamaan tuloksellisesti hyvän pelin vaikka näin ei olisikaan ollut. Silloin on ehdottoman tärkeää nähdä pelissä tapahtuneet virheet ja ymmärtää, että kyseinen taso ei pitkässä juoksussa riitä. Vastaavasti tuloksellisesti huonon pelin jälkeen on hyvä nähdä pelanneensa muuten jämäkästi. Tällöin tulos tulee varmasti olemaan pitkässä juoksussa parempi kuin yksittäisessä hävityssä pelissä. 

Frans #35