Elokuva-arvio: Rääväsuisen antisankarin toinen tuleminen

Wade ”Deadpool” Wilson (Ryan Reynolds) ja Weasel (T.J. Miller) kokoavat uutta supersankaritiimiä hittitoimintakomedian onnistuneessa jatko-osassa.

Deadpool 2 (Yhdysvallat, 2018).

Ohjaus: David Leitch. Käsikirjoitus: Rhett Reese, Paul Wernick.

Rooleissa: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Zazie Beetz, Morena Baccarin, Julian Dennison, T.J. Miller, Brianna Hildebrand, Karan Soni, Bill Skarsgård, Rob Delaney.

Kesto: 120 min. K16.

Hurtti huumori ja liioiteltu väkivalta ovat olleet niin sisäisenä osana Deadpool-sarjakuvahahmon syntymässä, että hahmoa ja tämän seikkailuja pitää katsoa tarpeeksi tuhruisen linssin läpi.

Hahmon tarkoitus on olla poliittisesti epäkorrekti ja tahditon. Siksi siitä tuli debyyttielokuvallaan niin mahdottoman suosittu.

Ryan Reynoldsin kieli poskessa tulkitsema hahmo toimii fantasiana jokaiselle, joka unelmoi sääntöjen rikkomisesta. Deadpool on myös kuolematon, joten sitä eivät koske normaalit luonnonlait. Siksi hahmon kanssa on helppo mennä kevyesti pelleilemään paikkoihin, jotka olisivat kuolevaisille merkityksellisiä.

Deadpoolin jatko-osan ohjaajaksi on saatu entinen stunt-koordinaattori ja John Wick -elokuvan ohjauksesta ylistystä kerännyt David Leitch.

Tämä tarkoittaa sitä, että elokuvan toimintakohtaukset ovat viimeisen päälle. Kuvat ovat toisinaan jopa niin mahtipontisia, että ei ole aivan varmaa, onko suurellisuus tarkoitettu ironiseksi vai ei. Kummin tahansa, se toimii. Suorastaan hengästyttävästi.

Toiminta ja kärkäs huumori vuorottelevat niin kiihkeään tahtiin, että katsojalle jää hädin tuskin aikaa keräillä itseään.

Hahmoa ja tämän seikkailuja pitää katsoa tarpeeksi tuhruisen linssin läpi.

Deadpool 2 hyväksikäyttää muutamaa vanhaa Ryhmä-X- ja X-Voima-sarjakuvaa lähdemateriaalinaan ja muokkaa niitä omiin tarkoituksiinsa sopivaksi. Deadpoolin lisäksi keskushahmoina ovat ajassa matkustava supersotilas Cable (Josh Brolin), ammattitappaja Domino (Zazie Beetz) ja mutanttipoika Russel (Julian Dennison).

Tarina ottaa muutaman tuntuvan käänteen, jotta toimintakomedialle saadaan myös substanssia. Elokuva ei ole ainoastaan turpaanvetoa ja läpänheittoa. Sen punainen lanka on ehtaa Marvel-saagaa, joka saa janoamaan lisää mutanttisankareiden tarinoita.

Elokuvasarjan paras ase on yhä hyvin yksinkertainen: Ryan Reynolds. Sekoitus vinksahtanutta huumorintajua ja vetovoimaa tekee hänestä täydellisen sarjakuvahahmon ruumiillistuman.

Välillä Deadpool 2:n suorastaan toivoo jämähtävän aloilleen, jotta katsoja voisi nauttia vain hahmon hervottomasta ajatuksenjuoksusta. Suuren osan siitä Reynolds pystyy tarjoilemaan täysin naamarin peitossa, mikä on supervoima jo itsessään.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Upeasti toteutettu toiminta väkevällä huumorilla viimeisteltynä.

Huonoa: Luottaa liikaa katsojien populaarikulttuurin tuntemukseen.

Erityistä: Soundtrack sisältää uuden Céline Dionin balladin Ashes.

AIHEET

TIMO ALHO