Ihmettelitkö, mihin ampiaiset ovat kadonneet? Hyönteistutkija: niitä on tänä kesänä todella vähän

Viime kesänä ampiaisia oli valtavasti. Jouni Sorvarin mukaan vuosittainen vaihtelu saattaa johtua loisista: suurissa yhdyskunnissa loiset lisääntyvät, ja talvehtivista kuningattarista suuremmalla osalla voi olla loisia. Seuraavana vuonna pesiä olisi sen vuoksi vähemmän. Varmaa syytä vaihtelulle ei olla saatu selville.

Ampiaisia on tänä vuonna vähemmän kuin normaalisti. Hyönteistutkija ja apulaisprofessori Jouni Sorvari Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta kertoo, että ampiaisten määrä vaihtelee normaalisti joka toinen vuosi. Runsasta vuotta seuraa aina heikompi. Syy tähän ei vielä ole täysin selvillä. Viime vuonna ampiaisia oli paljon.

— Nyt on vielä normaalia heikkoakin vuotta heikompaa. Kylmä kevät ja kesä olivat rankkoja ampiaisille, kertoo Sorvari.

Ampiaisilla vain uusi kuningatar talvehtii ja perustaa keväällä yksin uuden pesän. Kylmän sään vuoksi pesien perustaminen on saattanut kärsiä.

Kesän myöhästyminen näkyy myös ampiaisten elämässä. Sorvari arvioi, että yhteiskuntien ylläpito voi jatkua tänä vuonna normaalia myöhempään.

Hyönteistutkijan mukaan väite, jonka mukaan ampiaiset sekoaisivat pesän hajoamisen vuoksi ja alkaisivat häiriköidä ihmisiä, ei pidä paikkaansa.

Häiriköinti johtuu nälästä. Etenkin yleisten ampiaisten yhdyskunnat voivat jatkaa kasvuaan periaatteessa vaikka jouluun asti, mutta ongelmana on ruoan loppuminen luonnosta.

— Ampiaiset stressaantuvat, kun niiden toukille tai niille itselleen ei riitä ruokaa.

Suomessa on 13 ampiaislajia. Niistä kahden, yleisen ampiaisen ja saksanampiaisen, määrät vaihtelevat joka toinen vuosi. Sorvarin mukaan yleisiä ampiaisia on määrällisesti niin paljon yhdessä yhdyskunnassa, että niiden määrän vaihtelun huomaa helposti. Yleisiä ampiaisia on Suomessa eniten kaikista ampiaislajeista juuri suurten yhdyskuntien takia.

Yleinen ampiainen pesii useimmiten maakoloissa. Saksanampiainen on tullut Suomeen vasta 2000-luvulla, ja sitä tavataan Suomen eteläisissä osissa.

Muiden ampiaislajien, kuten räystäsampiaisen, määrä ei vaihtele kovinkaan paljon vuosittain. Lisäksi niiden yhdyskunnat ovat melko pieniä.