Kalastaminen voi rentouttaa — tärkeintä ei välttämättä ole hyvä saalis

Kalastamisen ei tarvitse olla päämäärätietoista ravinnon hankintaa, vaan esimerkiksi rentoutumiskeino.

Iranista kotoisin Borhan Yasinband on asunut Suomessa kuusi vuotta, joiden kaikkien aikana hän on käynyt kalastamassa Hovinsaarella ja sen lähiympäristössä.

— Suomessa pelaan myös jalkapalloa, mutta kalastaminen oli ensimmäinen harrastusvaihtoehtoni. Tänäänkin jätin harjoitukset väliin, että pääsin kalastamaan. Kalastamisesta voi tulla tavallaan riippuvaiseksi, ja se helpottaa myös stressiä.

37-vuotiaan Yasinbandin elämään kalastaminen on kuulunut jo kauan, koska kalastamaan mies on oppinut sukulaisensa opettamana jo nuorena poikana Pohjois-Iranissa.

— Kävin jo kahdeksanvuotiaana serkkuni kanssa kalastamassa Iranissa. Saaliiksi saimme esimerkiksi lohta, jota en ole Suomessa saanut. Suomessa myös kesä on lyhyt, ja siksi kalastuskausikin on aika lyhyt. Suurimman osan vuodesta voi vain odottaa, että pääsee kalaan.

Vaikka Yasinband ei ole Suomessa asuessaan paljon kalaa saanut, se ei miestä lannista. Tärkeämpää onkin, että saa olla rauhassa. Tärkeimmäksi mukaansa otettavaksi asiaksi Yasinband mainitseekin mielenrauhan ja kärsivällisyyden.

— Vaimoni sanoo usein, että anna kalastusluvan verran rahaa, että voin hakea kaupasta kalaa. Itse en edes kauheasti tykkää kalasta, mutta vaimoni pitää esimerkiksi ahvenista. Se on Suomen paras kala, Yasinband toteaa.