Koivun siitepölykausi käynnistynyt rajusti – siitepölyä nyt ilmassa erittäin runsaasti

Kaudesta voi tulla lyhyt, norkot putoilevat jo.

Koivut vihertävät ihanasti, mutta varistavat siitepölyä allergisten riesaksi.

Koivun siitepölykausi on käynnistynyt rajusti koko eteläisessä Suomessa. Koivun siitepölyä on ilmassa nyt erittäin runsaasti koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

Koivun kukinta voi kuitenkin helleaallon avittamana olla nopeasti ohi. Koivun norkkoja putoilee jo maahan, ja mahdolliset viikonlopun sadekuurot huuhtelevat siitepölyä ilmasta.

Yleensä lehtipuiden kukintahuippu kestää 2–3 viikkoa. Pahimpaan aikaan siitepölyä voi olla ilmassa öiseenkin aikaan.

–Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta. Siitepölykauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt, ja se on osaltaan kasvattanut kokonaissiitepölymäärää.

–Ilmassa on vähiten siitepölyä aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä.

Vuorenmaan mukaan koivun ja heinien allergeenimäärä moninkertaistuu ilmassa juuri sateen edellä ja erityisesti ukkosmyrskyssä. Heinien kukinta-aika on pitempi kuin lehtipuiden, se jatkuu kesäkuulta elokuulle.

Pyykit sisälle kuivumaan

Joka viides suomalainen on siitepölyallergikko. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Siitepölyaikaan on tärkeää torjua siitepölyn pääsy sisälle ja hengitysilmaan.

–Pyykkiä ei pidä missään tapauksessa mennä kuivaamaan ulkona vaikka keli olisi siihen paras mahdollinen. Ikkunan kautta tuulettaminen pitää unohtaa, luettelee Savonlinnan seudun allergia ja astmayhdistyksen puheenjohtaja Sari Ylhäinen.

Jos ikkunoita kuitenkin haluaa pitää auki, saatavilla on suodatinkangasta metritavarana.

Vältä omenaa ja porkkanaa

Siitepölyä voi kulkeutua sisälle myös vaatteiden mukana, joten pyykkiä on hyvä pestä siitepölykaudella normaalia useammin. Kasvot kannattaa huuhtaista vedellä ulkoa tullessa.

Nenäkin voi tuntua karstaiselta silloin, kun siitepölyä on ilmassa paljon. Sarvikuonoksi kutsutulla nenäkannulla nenäontelot voi huuhtoa 3%:lla itse tehdyllä suolaliuoksella. Suola voi olla tavallista ruokasuolaa tai merisuolaa, erikoissuolat kuten mineraalisuola tai Pan- tai Saltin -suola eivät sovellu tähän käyttöön.

–Moni on tietämättään ristiallergikko. Se tarkoittaa, että koivun siitepölyn lisäksi ihminen on allerginen esimerkiksi raa'alle porkkanalle ja omenalle. Jotkut voivat syödä näitä syksyisin, mutta siitepölyaikaan ne pahentavat allergiaoireita, joten ne kannattaa jättää keväällä syömättä.

AIHEET

TIINA KUKKONEN