Opettaja luki alakoululaisille ääneen Papillonia — konstit ovat monet, kun poikia yritetään houkutella kirjojen pariin

Korialla opettajanuransa aloittaneesta Markus Ikolasta tuli kirjailija oppilaiden yllytyksestä.

Elli Ikola

Markus Ikolan esikoinen on saanut hyvän vastaanoton. Vaikka Jasu-tarinoiden ensisijaista kohderyhmää ovat nuoret, Ikola on kuullut myös monen aikuisen viihtyneen kirjan parissa.

Luokanopettaja Markus Ikolalla on vahva vietti hassutteluun ja tarinankerrontaan. 2000-luvun alkuvuosina hän otti tavakseen lukea oppilailleen omaksi huvikseen kirjoittamiaan tarinoita.

— Tarinoiden päähenkilö Jasu on vilkas, kuudesluokkalainen poika, joka tekee ensin ja ajattelee vasta sen jälkeen, hän sanoo.

Pian oppilaat alkoivat vaatia, että opettaja kirjoittaisi niistä kokonaisen kirjan. Oppilaat olivat varmoja, että toisetkin lapset pitäisivät Jasusta.

— Ajattelin, että okei, jos moni muukin kirjoittaa kirjoja, niin miksen myös minä, Ikola sanoo.

Pitkä matka esikoiskirjaksi

Tuumasta toimeen, mutta pitkällä viiveellä: Ikolan esikoiskirja Jasu mestarimokaaja ilmestyi kesäkuussa 2018 Kariston kustantamana.

Vähältä piti, ettei kirjasta tullut totta jo paljon aiemmin. Ikola tarjosi tekstejään Karistolle ensimmäisen kerran 6–7 vuotta sitten. Neuvottelut kustantajan kanssa etenivät hyvin.

Sitten kustannustoimittaja muuttikin toiselle paikkakunnalle ja toisiin tehtäviin, ja Jasu jäi pöydälle.

Se paikkakunta oli sattumalta Kouvola — sama paikka, jossa Ikola oli työskennellyt ensimmäiset vuotensa valmistuttuaan opettajaksi. Täältä hän muutti perheineen Jämsään.

Asiat nytkähtivät eteenpäin vasta puolitoista vuotta sitten. Ikolan oppilaat olivat silloinkin katalysaattorin roolissa.

— Kuultuaan mitä oli tapahtunut oppilaat sanoivat, että hei nyt ope laitat ne tekstit uudestaan kustantajalle, Ikola sanoo.

Päähenkilöllä lukihäiriö

Oppilaat olivat oikeassa. Jasu on löytänyt lukijansa.

Ensimmäinen painos, tuhat kappaletta, on myyty loppuun. Toinen painos on pian tulossa, ja työn alla on toinen Jasu-kirja. Kustantajan kanssa sovittiin sarjasta jo ennen kuin ensimmäinen kirja meni painoon.

Mikä Jasussa siten vetoaa nuoriin lukijoihin?

Ikola uskoo, että ainakin huumori ja tilannekomiikka. Tärkeää on myös helppolukuisuus.

— Vuodesta 1992 opettajana toimineensa tiedän, että varsinkaan pojat eivät jaksa lukea paksuja kirjoja, hän sanoo.

Pinnalliseksi menee, jos lukeminen rajoittuu iltapäivälehtien verkko-otsikoihin siitä, miten joku povipommi on ollut juovuksissa. — Markus Ikola

Jasu-kirjassa on 15 erillistä tarinaa, joista lyhyimmät ovat vain muutaman sivun mittaisia. Tarinat voi lukea yksitellen ja mielivaltaisessa järjestyksessä — kunhan aloittaa ensimmäisestä, jossa keskeiset henkilöt esitellään.

Jasu tarjoaa samaistumispintaa kaikille niille nuorille, joista tuntuu, ettei kaikki suju elämässä nuottien mukaan. Jasu möhlii yrittäessään lähestyä tyttöjä. Hän ajautuu kiipeliin milloin mistäkin syystä.

Sitä paitsi hänellä on lukihäiriö.

— Mutta hän ei harmittele sitä. Se on vain yksi hänen ominaisuuksistaan.

Povipommiotsikoilla ei pitkälle pötkitä

Niin kuin luultavasti kaikki opettajat kautta Suomen, myös Ikola on vakavasti huolissaan lukutaidon alamäestä ja lukemisharrastuksen hiipumisesta.

— Pinnalliseksi menee, jos lukeminen rajoittuu iltapäivälehtien verkko-otsikoihin siitä, miten joku povipommi on ollut juovuksissa, hän sanoo.

Ikolaa surettaa, miten monet äidit ja isät ajattelevat, ettei lapselle tarvitse lukea enää sitten, kun tämä osaa lukea itse. Vielä suuremman murheen aihe ovat perheet, joissa kukaan ei lue, vaan kaikki ovat omilla puhelimillaan.

Ikola jakaa lukiossa opettavan kollegansa huolen siitä, että osa oppilaista ei tule selviämään ylioppilaskirjoituksista nimenomaan heikon luku- ja kirjoitustaitonsa takia.

— Edes yhdyssanoja ei osata.

Moni tuntuu uskovan, että tulevaisuuden menestyjät työmarkkinoilla ovat digiosaajia. Ikola pohtii toista vaihtoehtoa.

— Mitä jos menestyjät ovatkin niitä, jotka hallitsevat kielen?

Raa’at kohdat väliin

Miten into lukemiseen voisi olla palautettavissa?

Yleispätevää reseptiä Ikolallakaan ei ole, esimerkkejä toimivista käytännöistä kyllä.

Vuosia sitten hän luki omille oppilailleen ääneen Henri Charrièren klassikkoa Vanki nimeltä Papillon. Oppilaat olivat kinunneet sitä.

Koska lapset olivat vasta kuudesluokkalaisia, Ikola jätti lukematta kaikki liian raaoiksi arvioimansa kohdat. Niiden yli hypätessään hän sanoi aina, että tätä kohtaa en voi teille lukea.

Taannoin hän tapasi sattumalta yhden näistä oppilaista. Tämä kertoi, että on eläissään lukenut vain yhden kirjan.

— Se oli Papillon. Hänen oli ollut pakko saada tietää, mitä ne pimittämäni kohdat olivat.

Esikoiskirjailija Markus Ikola

Syntynyt Lapualla 1966, asuu Jämsässä.

Valmistunut opettajaksi Jyväskylän yliopistosta.

Toiminut opettajana muun muassa Korian ala-asteella.

Seuraa kamppailulajeja, mutta on lukenut vain yhden hyvän nyrkkeilykirjan. ”Muut ovat olleet kökköjä.”

Vierailee Suomalaisessa kirjakaupassa Kouvolan Veturissa 15.9.

AIHEET

IRMA JÄPPINEN