Surkea kesä viivästytti kaikkea - viimeiset omenatkin kypsyvät vasta lokakuun kylmillä

Kahdesta lajikkeesta risteytetty Pekka on syvän punaiseksi kypsyvä syyslajike. Kuva: Mari Koukkula

Syksyn omenakausi on täydessä vauhdissa. Varhaisemmat syyslajikkeet ovat olleet syömä- ja myyntikunnossa jo muutaman viikon ja myöhäislajikkeet ovat nekin jo kypsyneet. Talvilajikkeiden kasvukausi on vielä kesken.

Syksyn omenakausi on täydessä vauhdissa. Varhaisemmat syyslajikkeet ovat olleet syömä- ja myyntikunnossa jo muutaman viikon ja myöhäislajikkeet ovat nekin jo kypsyneet. Talvilajikkeiden kasvukausi on vielä kesken.

Omenasesonki on myöhässä. Viileä ja sateinen kesä viivästytti sadon kypsymistä. Kesälajikkeet olivat kolme viikkoa myöhässä, mutta syyslajikkeet ovat hieman kuroneet aikataulua kiinni ja nyt ollaan enää pari viikkoa normaalista jäljessä.
Myös omenien laatu on hyvä, kun pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä. Omenapuut ovat voineet hyvin, kun maassa on ollut tarpeeksi kosteutta. Sateiset säät ovat lisänneet jonkin verran omenaruven esiintymistä.
— Rupisuus ei kuitenkaan haittaa mehustuskäyttöä, sanoo Taina Laitinen kangasniemeläisestä Vavesaaren Tila Oy:stä. Tilan koko tuotanto käytetään mehuksi.
Laitinen luonnehtii satoa vaihtelevaksi. Määrällisesti jäädään viime vuoden huippusadosta. Laatu on yleisesti ottaen hyvä, mutta eri lajikkeiden menestymisessä on ollut suuria heittelyitä.
— Joidenkin pölytys onnistui hyvin, joissakin puissa taas on tyhjää. Keskimäärin omenat näyttävät myös viimevuotista pienemmiltä, Laitinen sanoo.

Omenaa viljellään Suomessa ammattimaisesti noin 700 hehtaarilla ja 350 tilalla.


Piispan Marjat ja Hedelmät Mikkelin Rahulassa kasvattaa omenia pääasiassa vähittäismyyntiin. Omenaa myydään Teron Tuoretorin myyntipisteissä ja suurempina määrinä Mikkelin Prismassa.
Satoa Matti Piispa luonnehtii normaaliksi. Syysomenista on suurin osa jo kerätty.
— Pari lajiketta on vielä puussa, mutta nekin pitää kerätä noin viikon sisällä, Piispa sanoo.
Piispan Marjat ja Hedelmät myy omenia myös suoraan tilalta. Ulosmyyntihinta asettuu 2—3 euron tienoille, Piispan mukaan hinta on nyt hieman parempi kuin viime vuonna.
— Se saattaa johtua sadon myöhästymisestä. Asiakkaat ovat jo odottaneet omenia. Nyt vasta näyttää siltä, että niitä alkaa olla kaupassa tarvittavia määriä, Piispa sanoo.

Omenaa viljellään Suomessa ammattimaisesti noin 700 hehtaarilla ja 350 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljelyalueita on myös Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.
Omenasato jää viimevuotista pienemmäksi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi määräksi noin 5,5 miljoonaa kiloa, kun se vuonna 2016 oli 6,4 miljoonaa kiloa.
Merkittävin tekijä sadon pienuuteen on omenan kukinnan ajaksi sattunut viileä sääjakso, mikä heikensi kukkien hedelmöittymistä. Etenkin kesälajikkeiden ja aikaisten syyslajikkeiden satomäärä jäi tämän takia hieman alle odotusten.

Matti Piispan tilalla Rahulassa viljellään muun muassa omenia, luumuja ja päärynöitä. Kuva: Mari Koukkula