Parvekegrillaamisen kielto on yleensä tehoton

Grillikautta aloitellaan vaikka toppatakki päällä ja kynsikkäät käsissä. Kerrostalo- tai rivitaloasukas havaitsee kuitenkin usein, että parvekkeella grillaaminen on taloyhtiön järjestyssäännössä kielletty.

Parvekegrillaaminen saattaa aiheuttaa ristiriitoja, jos parvekkeelta toiselle kantautuvat tuoksut ja sauhut eivät naapuria miellytä. Parvekeruoanvalmistuskieltoja perustellaankin naapureille koituvilla haitoilla, samaan tapaan kuin parveketupakointikieltoja.

Taloyhtiö voi järjestyssäännössään kieltää parvekegrillaamisen, jos osakkeenomistajat näin haluavat. Joissakin taloyhtiöissä kielletään kategorisesti ruoanlaitto parvekkeella. Toisaalla kielto koskee grillaamista avotulella, millä tarkoitetaan sekä hiili- että kaasugrillejä.

Käytännössä kiellot jäävät merkityksettömiksi, koska niiden rikkomisen valvonta on vaikeaa.
— Viime kädessä kyseeseen voisi tulla asunnon hallintaanotto. Silloin asia voitaisiin joutua ratkomaan oikeusistuimessa, jossa on näyttö- ja todistusvelvollisuus. Harva sellaiseen haluaa kuitenkaan lähteä, sanoo toimitusjohtaja Martti Lokka Mikkelin Kiinteistöpysäkki Oy:stä.

Suomen Isännöintiliitto onkin linjannut, ettei järjestyssäännön kieltomerkintä estä parvekegrillaamista, ellei taloyhtiö pysty osoittamaan, että siihen sisältyy turvallisuusriski. Isännöintiliiton mukaan parvekegrillaaminen ei ole sellaista toistuvaa häiriökäyttäytymistä, joka täyttäisi asunnon hallintaanoton kriteerit.

Parvekegrillaaminen ei myöskään ole niin iso asia, että sen suhteen olisi tarpeen miettiä nykyistä tarkempaa sääntelyä. Maalaisjärjen käyttö on tässäkin tapauksessa parempi ratkaisu kuin kärhämöinti.
— Ei se ole minkään sortin ongelma. Yksittäisiä tapauksia on ollut, sanoo Lokka.

Ovenia Isännöinnin Mikkelin paikallisjohtaja Maaret Siira on samoilla linjoilla.
— Mikkelissä asia ei ole juuri aiheuttanut ongelmia tai riitoja. Neuvotteluilla on päästy eteenpäin. On hienoa että asukkaat pääsevät nauttimaan kesäisistä puuhista, sanoo Siira.
— Toki aina kun on kyse yhteisasumisesta, voi syntyä keskustelua. Silloin kannattaa miettiä yhteisen grillipaikan rakentamista. Kun sen tekee viihtyisäksi, jää parvekegrillaus vähemmälle, vinkkaa Siira.

Pelisääntöjä parvekegrillaamiseen

Saako parvekkella grillata?
Grillaaminen on sallittua kerrostalon parvekkeella ja rivitalon pihalla, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan huolella. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan. Siellä saa viettää normaalia elämää, johon sisältyy myös grillaaminen.

Entä jos taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät grillaamisen?
Vaikka järjestyssäännöissä olisi grillauskielto, keinoja puuttua grillaamiseen ei ole. Taloyhtiön pitäisi osoittaa, että grillaaminen on turvallisuusriski.

Mitkä ovat taloyhtiön puuttumiskeinot?
Järjestyssäännön rikkomisesta ei ole muuta rangaistusta kuin asunnon hallintaanotto. Se edellyttää kuitenkin olennaista ja toistuvaa rikettä. Yksi tai kaksikaan grillauskertaa ei välttämättä ole sellainen.
Jos parvekegrillaaminen häiritsee naapureita, kannattaa miettiä, voitaisiinko taloyhtiön pihaan hankkia yhteisgrilli, jota kaikki asukkaat saisivat käyttää. Neuvottelu tuottaa tulosta useimmissa tapauksissa.

Miten parvekkeella olevan grillin turvallisuutta voi parantaa?
Nestekaasugrillin kaasupullo tulee säilyttää suojassa eikä se saa päästä kuumenemaan auringossa. Jos parveke on lasitettu, kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta.
Ennen grillikauden alkua on hyvä varmistaa laitteen kunto. Jos nestekaasu vuotaa umpinaiselta parvekkeelta asuntoon, syttymiseen tarvitaan vain yksi kipinä.
Sähkögrilli pitää sijoittaa tarpeeksi vakaalle alustalle, jotta se ei pääse kaatumaan. Alustan tulee kestää myös kuumuutta.
Avotulta parvekkeella ei saa koskaan tehdä. Hiilien sytytykseen liittyy palovaara.

Joutuuko grillausonnettomuudesta vahingonkorvausvastuuseen?
Grillaaja joutuu korvaamaan huolimattomasta parvekegrillauksesta aiheutuneet vahingot.
Lähde: Kotitalolehti.fi/Isännöintiliitto.